Pozdrav zanima me kakav kalaj ili tinol kako se vec kaze vi koristite u elektronici? Koji sastav je najbolji i kakav je ovaj bezolovni ? Valja li cemu ?
Izbegavaj bezolovne. Najbolji su oni sa primesama bakra i srebra. Generalno gledas brand tipa Stannol, Elsold...
`Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffer
..ako nadjes 63:37 je idealan.60:40 ces najcesce naci i on je odlican(sto rece MASHINE nemoj samo kineski,nego neki krsten)Bezolovni i dzaba da dobijes ,zaobidji.Pristojna lemilica,kalafonijum rastvoren u alkoholu i spomenuti tinol i to je to(pogledaj i par tutorijala na Tubetu,nema tu bas toliko mudrosti)Debljina od 0,5 do 0,7-0,8..
u elementi ima odlican stannol sn60pb39cu1 .. 100grama -600 din ... obavezno 1mm precnik ..
:: Molim te pojasni mi malo to `kalafonijum rastvoren u alkoholu` posto nisam neki strucnjak za lemnjenje. Sta je to ustvari? :: :: AMD FX 8350 Eight Core 4.0GHz Cooler Master V8 / Gigabyte HD 5870 SOC Arctic Cooling Accelero Xtreme PLUS / KINGSTON 12GB (2X4GB 2x2GB) 1866 DDR3 / ASUS Sabertooth 990FX R2.0 / 2x Samsung F3 Spinpoint 500GB 1x Toshiba 1TB RAID0 / Cooler Master Vanguard V :: ::
nalazi se u vecini zica za lemljenje,ali je jos bolje ako mesto za lemljenje namazes i flux-om,ja preferiram rucno pravljeni,tj.smolu pod imenom kalafonijum izlupam cekicem i rastvorim u apotekarskom alkoholu(neko koristi nitro razredjivac) i to je to.
Se upotrebljava za gudala na gudačkim instrumentima, kupovao u radnjama sa muzičkim instrumentima nekad kada nije bilo tinola sa fluxom u sredini. Gde li sad može da se nađe ?. Dobro me potseti na to.
Ma to u zici je obicno sviranje k....,nista dok ne `zamastis` sa spoljne strane,nema lepljenja za vrh,i provodjenja vise vremena za odvajanje vrha lemilice od kalaja nego za samo lemljenje....Trazis samo pastu za lemljenje obicno znaju o cemu se radi...posle mozes bilo koji kalaj(valjalo bi kvalitetniji).Ja licno volim sa sto nizom tackom topljenja.
Coa, manje teorije, a vise prakse.. koliko je meni poznato, u elektronici se ne koristi kalaj, vec u lemljenju nakon jedno 2,3 godine iskustva (verovatno i vise) znaces kakva ti oprema treba za `elektroniku`.. ako dva dana razmisljas sta se nalazi u zici, nista od posla
meni doneo drugar(radi u proizvodnji boja i lakova)jedan grumen.Onaj za gudala moze ako cena nije problem,on u principu nije skup mada lepo upakovano malo pakovanje na kome pise`za muzicke instrumente` hmmm...moze da bude i skupo.Ako nemas prakse sa lemljenjem,ponovo toplo preporucujem par tutorijala za pocetnike(Youtube!) a posle toga neka pokvarena ploca i sto rece imarkovic ,sto vise prakse....Pod obavezno neki blago nakvasen namenski sundjer,i posle svakog lema obrisati vrh lemilice i polako...videces,nikakva nauka.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647167. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.