EDB je nešto jebavao kod mene u kraju i blago meni burazer mi kaže dok nisam bio kući da su sijalice počele da flickeruju i pogasi čovek sve živo a moj komp koji nije ni bio uključen samo iščupa iz zida ceo produžni.
Danas rekoh daj da ga vratim nazad, kad iskoči osigurač. Probam drugi šteker u drugom delu stana, opet isto: kako ubacim kabl napajanja iskoči osigurač.
Moja prepostavka je da je prso osigurač u napajanju, u najgorem slučaju je izgoreo.
Sad me zanima dok ne proverim ostale komponente jel mu ima spasa? Kad pomirišem kroz mrežicu smrdi mi na izgorelu novogodišnju prskalicu.
Navodno EDB nadoknadjuje štetu nastalu prilikom opterećenja.
Za sad sva sreća radi mi najbitniji HDD od 4 pa backupujem bitne stvari __________________ Scourge of PCBerza
Bas cudno... Kako moze da izbije osigurac u tabli, a ovaj u mreznom delu napajanja citav??? Hm, pa sve ide preko njega, a slabiji je 10x od tog `kucnog`. Trebalo bi baciti pogled u unutrasnjost tog napajanja, jer nesto tu ne stima.
Moguce da iz nekog razloga nesto pre tog osiguraca u PSU-u u kratkom spoku. Ima tu i blok kondenzator...u zavisnosti od modela. 99% je neka glupost u pitanju...Ne bih rekao da je mrezni deo PSUa izgoreo... Mislim, sve je moguce, ali....
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Nije nemoguce ni da sam kabl ima negde kratak spoj...
24.12.2013. 19:09
status: user broj poruka: 10999
... U svakom slucaju, kao sto napisa codeus, nesto je kratkospojeno u ``primarnom`` delu (u tradicionalnom, punotalasnom ispravljacu, odmah bi smo posumnjali na kratak spoj u primarnom kalemu transformatora).
Probaj kabal, meni su se kvarili i ti i sata kablovi za hard disk. Kako objasniti fizicki da kabal moze da se pokvari pojma nemam. Znam sigurno da mi je jedan kabal za napajanje otisao i dva sata.
@Adzem: Pa, sad, da se bas zapali, to i nije tako cesta pojava kod kablova
24.12.2013. 19:22
koji transportuju signale relativno malih struja i napona (data kablovi za SATA, pa i za SATA napajanje). Ali, vremenom moze da dodje do kvarova usled ``tihog`` varnicenja, narocito na krajevima koji su utaknuti u konektore...
Evo slika, nisam expert pa ne znam izraz, jedan debeli `kondenzator` se naduo i počeo da curi, spala mu je zaštitna plastika sa vrha, ja sam je samo prstom pomerio da vidim ispod.
Koliko vidim, naduven je i elektrolit dijagonalno dole 3 incha, ja bih probao da to sredim da sam na tvom mestu.
:: Evo slika, nisam expert pa ne znam izraz, jedan debeli `kondenzator` se naduo i počeo da curi, spala mu je zaštitna plastika sa vrha, ja sam je samo prstom pomerio da vidim ispod :: :: On intenzivno smrdi na pregorelu prskalicu :: :: http://goo.gl/cnbT6 :: :: http://goo.gl/5NqA1 :: __________________ :: Scourge of PCBerza :: ::
Doslo je do proboja napona na el. kondenzatoru cije su vrednosti:
24.12.2013. 20:18
nazivni napon =400V i kapacitet(verovatno)=220 do 470 mikrofarada (napisano na telu). Ali, veoma je verovatno da je jos nesto skiknulo... Jos neki kond, a mozda i neka ``aktivna`` komponenta...
Dolazio mi je EDB, navodno će svu štetu da mi nadoknade. Potrebno je da odem prvo u servis da bi mi utvrdili štetu i dali potvrdu da je napajanje riknulo, i onda idem u EDB da preko osiguravajućeg društva mi plate novo napajanje.
Navodno je riknula nula na banderi u blizini i prošlo je svima 380 volti kroz uredjaje. Iznenadjujuće ali burazeru nije riknuo komp.
Slatko jebanje sad do novog napajanja. __________________ Scourge of PCBerza
svi se nesto ponovise vangardom :D Ja sam ga prvi imao, evo vam tuki.
Ne razumem se u struju, normalno je 220v, ali je probilo granice i proslo preko 300 i nesto koliko sam razumeo ? Pa ja stvarno ne znam kako ceo komp nije ugljenisan...
Kad smo vec kod ove teme, dajte neke predloge za ona cuda vezano za zastitu, upseve kako vec... Da li to vredi pazariti?
Prvo ovo APC LE1200I, LINE-R 1200VA, pa neki UPS po mogucstvu isto APC i to ti je kao neka osnova da te ne boli glava ali ni tu nije 100% (gremlini su svuda u elektronici) ili neki Enterprise UPS (tipa HP - imam ovako nesto na poslu) sto je 1.5K eura pa navise, inace vrlo lepa spravica :-)
i5-2500k @ 4.2Ghz CM Eisberg 120L ASUS Sabertooth P67 12GB Kingston Gray @ 1600Mhz MSI N760 TF 2GD5 SLi 2x1TB WD Black at RAID 0 CM Storm Sirus CM 932 Advanced & Corsair 750W
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647167. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.