Kad je sve po defaultu, čitam u CPU-z i u Speccy da mi memorija radi na 400 MHz. Nisam ekspert za overklokovanje, ali koliko sam razumeo potrebno je podići napon RAM-a i onda bi trebalo da se sam prešaltuje na veći klok. Pročitao sam da je 1.9v bezbedno za svaku memoriju koja radi na 1.8v. Međutim, nije ni to problem, jer sam probao i malo više od 1.9v, ali u ova dva programa mi stalno pokazuje 1.8v, za sva tri JEDEC-a, i ništa se ne menja, i dalje ostaje na 400 Mhz. Ali vidim u Speccy da je DRAM onoliko koliko sam poesio u BIOS-u. Priznajem da nemam pojma šta je tačno šta, i zato mi i treba pomoć. Da li je ta Timing tabela u CPU-z nesto fiksno ili tu treba da vidim izmenjene vrednosti ako je overclock uspesan?
Pa RAM. Procesor je već overklokovan. RAM mi umesto na 800 MHz radi na 400 MHz. Na mojoj ploči ima lepo izlistane moguce frekvencije, koje se naravno menjaju u zavisnosti od FSB. To je koliko razumem mnozilac za memoriju. Ali dzabe, menjam i razne druge opcije za DRAM, ali nece da cuje, uvek prokletih 400 MHz.
To ne piše nigde u CPU-z. Tamo na Memory stranici piše DRAM Frequency = 400 MHz. I nigde ne piše nikakvih 800 MHz, to samo imam kao izbor u BIOS-u. Evo i Speccy pokazuje: 2.00GB Single-Channel DDR2 @ 399MHz (5-5-5-15)
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647167. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.