HDD WD30EZRX - problem sa elektronikom, potreban naziv chipa
STRANA 1 OD 1
vladalesje
HDD WD30EZRX - problem sa elektronikom, potreban naziv chipa
30.11.2013. 23:08
T55726
status: user broj poruka: 183
Ovako, potreban mi je naziv chipa, hdd mi je poslat nov, ali su ga gospoda iz kurirske sluzbe nagnjecili, ispustili ili sta vec, mozda je i tako fabricki stigo, elektronika je u jednom uglu iskrivljena. Ja sam taj koji je u minusu nisam uspeo nista da naplatim...
Potreban mi je naziv chipa koji je u donjem desnom uglu na slici, kod Q1, chip na mojoj elektronici je od nagnjecenja zdrobljen, ne mogu da vidim njegovu oznaku, sve ostalo na oko izgleda ok.
Ne znam ni gde bih mogao da nadjem celu elektroniku, ili da ga saljem negde na servis...
... ako si iz NS-a imam ja HDD WD-ov sa dobrom elektronikom al je 640GB, al poucen iskustvom umeju cesto da rade sa elektronikom koja nije za njega pa mozemo probati!
Lonley, ne mora da se trudite, jer nema sanse da proradi, ukoliko nije identicna ploca iz iste serije i + je potrebno prebaciti chip na kojem se nalazi jedinstveni firmware za taj HDD. Nemam takav HDD kuci, ali gledajuci neke WD 500/1TB/320GB... ima na plocici jedan sa 6 nogica, ali nije na istom mestu i oznacen je kao Q2. Na jednom pise QP, a na drugom 68kcp, ali nemam predstavu za cega je uopste taj chip, a ne mogu ni na googlu da nadjem info, jbg. Mozda da potrazis da neko prodaje bas takav sa crknutom mehanikom...jer je i velika verovatnoca da su pukli i vodovi u jednom od slojeva PCB-a, jer je dobrano nagnjeceno, koliko se vidi.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
tesko je naci sliku bas tog pcb-a u dovoljnoj rezoluciji da bi se mogao procitati cod na Q1, ali koliko vidim to je samo fet koji na komandu propusta napon sa pinova 1,2,5,6 na pin 4 .. ajd slikaj taj deo u krupan plan ..
mozes ga zeznuti ukoliko je to mislim da jeste, ukoliko kratko spojis padove 3-4-5
Ja sam iz Paracina, skino sam cip koji je pored Q2,ali nece, u pocetku je hard radio, ostavio sam ga tokom noci da se formatira na wd zero, i ujutru kada sam seo za racunarom, ceo sistem je zakovao, restartovao sam racunar, ali odmah ga zakovao u pocetku. Nigde ne mogu da nadjem jasnu sliku da vidim taj cip, ako bi pojurio elektroniku na ebay, pitanje dal je ispravanm hard, jer mozda je imao zestok pad, i da se tada zeznula elektronika, a pitanje je za unutrasnjost harda, da ne budem u jos veci minus, a ovako da cekam ovde elektroniku, ko zna kada ce se pojaviti, jer je delimicno nova serija harda...
Sto nisi nazvao kurirsku sluzbu i rekao da je uredjaj dosao u neispravnom obliku? I u isto vreme i prodavnicu odakle je uzet. _____________________________ http://oi45.tinypic.com/2dinl8p.jpg
Zalio sam se kurirskoj sluzbi, sacinjen je i zapisnik, ali nista, neprikladno upakovano i td... A firma preko koje sam uzo hard disk, takodje me otkacila, taj hard mi je poslat nov, u pitanju je bila reklamacija, jer mi se na prethodnom pojavili bad sektori, poslat je na reklamaciju, dobio nov, ali ovakvom stanju kakav je. Ko zna kod koga se ovo desilo, mozda kod samog uvoznika, bio je u fabrickoj neotpakovanoj kesici.
Koliko sam te razumeo, skinuo si sa drugog PCB-a chip sa pozicije Q2 i nalemio na taj tvoj i radio je neko vreme normalno? Uspeo si da pristupis disku/particiji i zapoceo formatiranje i onda je zabo i vise ga BIOS ne vidi?
Kako se ponasa motor, da li vrti normalno? Ima li kakvih nezeljenih zvukova mehanike? Vidi li ga BIOS i mozes li mu iscitati smart? Vrlo moguce da su i glave bile dospele na ploce prilikom pada i ostetile jedan deo skladisnog prostora i zato je zabo prilikom Zero formata.
:: Zalio sam se kurirskoj sluzbi, sacinjen je i zapisnik, ali nista, neprikladno upakovano i td... A firma preko koje sam uzo hard disk, takodje me otkacila, taj hard mi je poslat nov, u pitanju je bila reklamacija, jer mi se na prethodnom pojavili bad sektori, poslat je na reklamaciju, dobio nov, ali ovakvom stanju kakav je. Ko zna kod koga se ovo desilo, mozda kod samog uvoznika, bio je u fabrickoj neotpakovanoj kesici :: ::
Plasim se da je ipak ostecena mehanika prilikom pada, tako da ne znam koliko je isplativo dalje ulagati u njega. Odluci sam, da li uzeti drugu elektroniku i pokusati ga vratiti u zivot - ako je uopste do nje sada kad zabada i cakne. Nisam pametan.
Ukljuci mu samo naponski molex i drzi ga u ruci i vidi da li ima nesto jacu vibraciju nego kod ostalih HDD-a, pa ako je vibracija ipak nesto jaca, odustani, jer su ploce prilikom pada ispale iz balansa i skoro je pa nemoguce ih iscentrirati i moguce da je zato zabo u jednom delu gde ploce imaju najvise oscilacija i nije iskljuceno da su trajno ostecene glave...
Steta diska...
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647167. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.