U pitanju je laptop AcerTravelmate 4670. Kao sto pise u naslovu, ne radi UDMA mode, probao sam 3 razlicite instalacije, 2 ispravna HDD-a, ali ne pomaze. Zapravo jedno kratko vreme radi, ali onda otkaze (hladan lem?). Po svemu sudeci otisao je Southbridge ili u najboljem slucaju konektor gde se ubada HDD. Posto nisam voljan da otvaram i cackam, da li mogu da uradim bilo sta sa registrima??? I drugo pitanje da li ce eventualno da se poboljsa stanje sa Linuxom, obzirom da je ovo specijalitet Windowsa
Pokusaj reinstal SATA kontroler u device manageru, pa neka ga ponovo prijavi i instalise. Ako se isto desava, a probao si vidse HDD-ova, onda iz nekog razloga komunikacija izmedju kontrolera i diska puca i zato ga prebacuje u PIO. Sta kaze HDtune pro/health? Ima li gresaka, pogotovo `Ultra DMA CRC` ? Mozda ima neki pending sektor, a ne moze da ga relocira, pa je HDD non stop zauzet sa tom operacijom i automatski padaju performanse i jos ga `pametni` WIN prebaci u PIO. Oslusni HDD i vidi da li se glave cusno ponasaju...
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Neverovatna stvar je da HDD-tune u info pokazuje da je aktivan udma 5, ali pri skaniranju brzina je 2mb/s. Ne pomaze reinstalacija kontrolera? Probao sam originalni driver sa supporta. Kabl ne moze da bude posto je u pitanju laptop, hdd se direktno vezuje na plocu.
Znaci isto je sporen prenos sa vise HDD-ova koje si probao? Hmmm, bas cudno. Pokusaj na jedan od njih da instaliras svez win i vidi sta ce da kaze. HDD je cudna mnaprava. Imam jedan wd od 500GB koji je 100% health, a brzina upisa je bila oko 5-12Mb. Nema sta sve nisam radio, formatirao, Loe level, hd regenerator, ma sve zivo. I pomirio sam se, jer mu je citanje oko 110MBps, pa reko neka sluzi za down torrenta. I tako je usporeno radio jedno mesec dana i na odjedom, proradio i sada radi kao nov HDD, sve u full-u. Nisam mogao da skontam sta ga je snaslo. Sem da se culo kako glava svakih par sekunti nesto trazi i to se culo jako tiho...Eto...
probaj da mu ocistis kontakte PCB-a sa mehanikom, kod WD-a to zna da se toliko zaprlja da je to strasno, odvratno su to odradili (kao i Seagate, neki Samsunzi Made in China), za razliku od Hitachi-a kome to ne moze da se desi. Cisti medicinskim benzinom i posle alkoholom (stapici za usi). Ranije je to bilo lepo sa pozlacenim kvalitetnim pinovima koji nalezu na druge pinove i koji nisu podlozni sakupljanju prljavstine i cestica koji sprecavaju kvalitetan kontakt, sada su PCB-ovi sve losiji. Hitachi ima najbolji PCB.
:: Znaci isto je sporen prenos sa vise HDD-ova koje si probao? Hmmm, bas cudno. Pokusaj na jedan od njih da instaliras svez win i vidi sta ce da kaze. HDD je cudna mnaprava. Imam jedan wd od 500GB koji je 100% health, a brzina upisa je bila oko 5-12Mb. Nema sta sve nisam radio, formatirao, Loe level, hd regenerator, ma sve zivo. I pomirio sam se, jer mu je citanje oko 110MBps, pa reko neka sluzi za down torrenta. I tako je usporeno radio jedno mesec dana i na odjedom, proradio i sada radi kao nov HDD, sve u full-u. Nisam mogao da skontam sta ga je snaslo. Sem da se culo kako glava svakih par sekunti nesto trazi i to se culo jako tiho...Eto.. :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: ::
Eh, druze, to sam prvo odradio. Kontakti se caklili k`o pasja muda. Cak sam i elektroniku bio menjao, jer sam sumnjao i na kesh memoriju (prebacivao firmware chip na drugu) i isto se ponasao. Na kraju se sam opravio, ebo ga patak :) Inace, u pravu si. Kontakti znaju da oksidiraju da to nije normalno. Kontam da je razloga prejaka struja, a jako tanki vodovi + moraju biti nelakirani, naravno...
mislim da to oksidiranje proizilazi zbog preteranog grejanja, napon je tu mali, nema veze sto su tanki vodovi, vec kvalitet tih vodova, imam samo jedan Samsung koji kao da ima bukvalino zlatne vodove, cisti su kao suza, a koriscen je, kod drugog recimo isto F3 je potpuno druga stvar, obicni vodovi srebrne boje su oksidirali.. kod Hitachi-a su vodovi crvenkasti, nema ni jedne tackice. Kod svih Seagate diskova je ista prica, ali kod WD-a je ubedljivo najgore, to prodire i vidi se sa druge strane PCB-a kako je prljavo.. Desilo mi se da WD Blue 1TB nije hteo da radi zbog toga dok nisam ocistio. To sam doziveo samo sa WD-om.
:: Eh, druze, to sam prvo odradio. Kontakti se caklili k`o pasja muda. Cak sam i elektroniku bio menjao, jer sam sumnjao i na kesh memoriju (prebacivao firmware chip na drugu) i isto se ponasao. Na kraju se sam opravio, ebo ga patak :) Inace, u pravu si. Kontakti znaju da oksidiraju da to nije normalno. Kontam da je razloga prejaka struja, a jako tanki vodovi + moraju biti nelakirani, naravno.. :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: ::
Napisao sam da sam probao 2 razlicita ispravna HDD-a. Kontakt koji je vidljiv na laptopu sam poshpricao sa Abro electronic contact cleaner. Mislim da nisam shpricao HDD :( Probacu i to. Juce sam se ocoravio pokusavajuci preko registrija da mu forsiram UDMA. Ovo sto je Hecate predlozio, je nesto slicno, pa cu probati i javicu rezultat.
Hecate Ovo sa linka nije uspelo :(. Kreirao sam novi DWORD sa naslovom ResetErrorCountersOnSuccess, dao sam mu vrednost 1. Ali nista se nije desilo. U medjuvremenu na molbu vremesnih vlasnika laptopa, otvorio sam ga prelemio nozice na Sata konektoru i nista se nije desilo. Izgleda da ce laptop na djubriste istorije :)
Nisam naglasio, ali to i ne igra ulogu u resavanje problema... Windows live se podigne sa flesha i onda ugradjeni hard disk radi sa brzinom 58 mb/s. Znaci hard moze da radi UDMA 5, ali windows uradi crc i spusti na PIO. Cak sam u jednom trenutku dok je radio normanlo instalirao Deepfreez, ali dzabe, win kad se podize spusti na PIO :( Nije losa ideja da instaliram na SD kartu, a hdd da uzmem u kompenzaciju?
Lubuntu radi ok na SD kartici ili neki drugi linux. ( puppy linux => zver po brzini rada )
Po meni sve sto nema apt-get ili alternativu => je gubljenje vremena.
Ako si entuzijasta => Gentoo => mada nisam primetio neki polet u performansama
Znaci Yumi + Lubuntu + flash drive i ubacena SD kartica => sve je manje vise `next, next, finish`.
SD kartica = Samsung klasa 10 => ako se nema para => preporuka 16GB, moze i 8GB ili Neki Sandisk => sto bi imarkovic rekao => numero uno
MS Office je moguce na kvarnjaka staviti preko => playOnLinux ili Crossover Office-a => mada je Libre Office i vise nego sto ti treba
Multimedia radi sama po sebi => mozda malo igranja sa fleshom i skypom itd. Videces vec sam...
P.S.
Windows => na fleski performanse su jako lose => neka brza SD kartica mozda, treba se igrati Ne znam da li je uopste izvodljivo => staviti ga na SD i bootovanje da bude ok.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647167. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.