Nositi komp u servis ili ne - pasta, hladjenje, i drugo...
STRANA 1 OD 1
strela75
Nositi komp u servis ili ne - pasta, hladjenje, i drugo...
29.10.2013. 18:17
T55266
status: user broj poruka: 1590
Kad uzeh komp, temp jezgara u procesoru C2D E8600 su bile 28-30 stepeni (Hyper TX2).
Posle zamene ploce i kasnije graficke i napajanja (na TX2-ci stavio novi vent), temperature skocise preko 36 stepeni, da bi danas u idle bile oko 40, a pod naponom ~50 mozda do 55. Graficka je oduvek bacala jace temperature (od ~40 stepeni na gore).
Medjutim, procesor mi je izazivao crva sumnje, pa danas zamenih pastu sa Cooler Masterovom pastom (stara je bila kao zvaka). U pocetku ne pricvrstih dobro hladnjak, pa dok udjoh u BIOS pokaza 82 stepena. Ugasih ga. Pricvrstih hladnjak, dobijem temp u idle 40 i vise. Skinem ponovo kuler, plocicom tipa bankovne kartice skidoh paste sto se izdvojila iznad povrsine kulera i procesora. Proverim ponovo i temp u idle 38 (ali u pogonu ga digne i do 58 - na pocetku nije prelazio 50, a kasnije 55-56).
I nije neki dobitak, kad pogledam pocetak sage. Sa obzirom na svoje neiskustvo u namestanju svega, pastu staru par godina (ali dobro zatvorenu - i danas `tecnu`) koju upotrebih, pitam se da li bih trebao da odnesem komp u neki servis, da oni probaju da poboljsaju stvar? Ili da ne gubim vreme na deciju kantu?
Pozdrav.
- Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Termo pasta sluzi samo da se poravnaju mikro neravnine na procesoru. Najverovatnije da si naneo ` bogato ` pastu pa umesto provodljivosti si dobio suprotni efekat zagrevanja usled neadekvatnog kontakta izmedju kulera i procesora.
1. Skini kuler. 2. Medicinskim alkoholom i sa finom krpicom ili vatom obrisi procesor. 3.Ako nemas med.alkohol iskoristi aceton ili klasicni alkohol. 4.Na sredinu procesora naneti vrlo malo paste. 5.Stavi kesu na prst i utapkaj po celom procesoru,razvlaci je. 6.Dobro namontiraj kuler.
Problem je samo u kontaktnoj povrsini. Videces i sam rezultate.
Pa benzin je odlican odmascivac. Cisti odlicno ali ima neprijatan miris. Ja ga koristim u firmi za odmascivanje i ciscenje mas.delova. Za komp je ipak med.alkohol.
@strela, ma ok je ako u full loadu ne prelazi 58-60. Nema da brines. Mozda bi to moglo za koji stepen dole, ali vragu briga. Ako te bas smara, onda ponovo lepo ocisti nanesi malo paste i lepo namontiraj, mozda ipak nije sve lepo leglo ili se napravio vazdusni dzep...
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Probacu jos jednom za vikend. Ako upali - upali. Ako ne, neka ga tako.
Do sada je plafon u decijim igricama digao na 60 stepeni, a graficka na 50.
Pozdrav. - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
:: @strela, ma ok je ako u full loadu ne prelazi 58-60. Nema da brines. Mozda bi to moglo za koji stepen dole, ali vragu briga. Ako te bas smara, onda ponovo lepo ocisti nanesi malo paste i lepo namontiraj, mozda ipak nije sve lepo leglo ili se napravio vazdusni dzep.. :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: ::
od nedavno praktikujem sledece .. ukoliko se radi o bakarnim hladnjacima .. prvo najfinijom smirglom koja postoji u radnji (vodena P2500) osmirglam deo hladnjaka koji naleze na cpu/gpu/dupe i sisu .. ocistim med.benzinom , zatim ocistim alkoholom 96% ostatke benzina ... nanesem pastu i to je to ..
bakar oksidira vremenom i oksid ne prenosi temp.
nemoras smirglati 2 dana .. dovoljno je 5-10 poteza .. kruznih ..samo da skine oksid
Samo prvo odgovor CrowBgd-u: OK, cim sam stavio novu plocu, razlika je bila par stepeni - i to je to o cemu pricas. Od tada (28, pa 30-31 stepen) do danas (38 stepeni sada) je ipak 7 stepeni vise ( a bilo je i 11-12 stepeni vise - 42-43 stepena u idle)
Probao ciscenje alkoholom 75%, medicinskim benzinom, alkoholom 96%, menjao paste - Cooler master (stara), pa Zalman (stara) i na kraju kupih novu MX4. Kupih staklo ~15x10x0.6cm, smirglah na njemu kuler, sa 600, pa 800, pa 1500, pa 2000 i zavrsih sa 2500. Iako mi nije bio cilj, dobih ogledalo (cak je bakar na kuleru toliko mek da kad spustim kuler na procesor i lagano ga obrnem levo-desno da bi razmazao pastu/izbacio visak - uglovi procesora izgrebu `ogledalo`). Paste nanosih kao tacku (kuglicu), kao crticu, u X (veci pa manji), sta sve ne probah - i rezultat ~isti.
Zakljucio sam da je problem u kuleru: - ili kuler vremenom ne steze procesor, kako je radio na pocetku i da je to uzrok laganom gubljenju performansi ili - ili spoj cevi (koje vode toplotu do `listica lima` kroz koje duva ventilator) i bakarnog dna nije vise tako dobar (okom se vide rupice - ali je necime krvnicki zalepljeno da ne mogu rastaviti i ponovo sastaviti). - ravnost kulera je ok, ali procesor nisam polirao (niti cu) - mozda ne leze idealno paralelno - posebno sa staroscu plasticnih nozica kulera
Resenje: 1. trpi temperature i cuti, 2. menjaj kuler.
Posto je konfiguracija starija, verovatno ce biti 1. (osim ako mi u nekom trenutku ne dopizdi - procesor trosi samo 65W, a temperature idu do 60 - nekad je 50 bio plafon)
Hvala na savetima, mislim da sam usavrsio uglacavanje i postavljanje kulera.
Pozdrav. - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Mozda je pasta u samom procesoru izgubila svojstvo provodljivosti. Postavi neki, bilo koji kuler na proc.. Ja za takve testove koristim najobicniji am2 kuler koji sam isto tako ispolirao. Stavi kap paste na sredinu, razmazi malo, postavi kuler (onako, dok ti je komp na bocnoj strani), malo provrti i blago pritisni rukom kuler, tako drzi i startuj komp i odmah udji u BIOS i vidi kakva je temperatura. Na taj nacin ces biti siguran da je kuler ravnomerno legao na proc. Nema teoretske sanse da, ako je lepo nalegao kuler, da izbaci u startu 45-50 stepeni c. Ako je tako, najverovatnije pasta u samom procesoru, laze senzor ili iz nekog razloga Vcore napon je povisen . Pokusaj i kad udjes u BIOS, ako je temperatura ~50C, gasi komp i odmah zatim odmakni kuler (posto nije stegnut) i stavi prst na procesor i vidi otprilike koliko je zagrejan. Pa ako je mlak, tj. daleko od 50c, onda bi ga trebao rasklopiti i promeniti pastu unutra.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Vidis o pasti u procesoru nisam razmisljao. Sa obzirom na laganu degradaciju sposobnosti hladjenja, moguce da je to.
Ovo sa postavljanjem kulera sam isprobavao i kad ga lose postavim ili preteram sa pastom dobijem u BIOSu odmah 45-50 stepeni. Kad ga namestim otprilike ok, temp pocinju sa 32.5-33.5 i posle rastu do nekih ~38, kako se cela stvar zagreva.
Probacu da ga drzim samo rukom i proverim da li nogice kulera uticu.
Hvala na predlogu.
:: Mozda je pasta u samom procesoru izgubila svojstvo provodljivosti. Postavi neki, bilo koji kuler na proc.. Ja za takve testove koristim najobicniji am2 kuler koji sam isto tako ispolirao. Stavi kap paste na sredinu, razmazi malo, postavi kuler (onako, dok ti je komp na bocnoj strani), malo provrti i blago pritisni rukom kuler, tako drzi i startuj komp i odmah udji u BIOS i vidi kakva je temperatura. Na taj nacin ces biti siguran da je kuler ravnomerno legao na proc. Nema teoretske sanse da, ako je lepo nalegao kuler, da izbaci u startu 45-50 stepeni c. Ako je tako, najverovatnije pasta u samom procesoru, laze senzor ili iz nekog razloga Vcore napon je povisen . :: Pokusaj i kad udjes u BIOS, ako je temperatura ~50C, gasi komp i odmah zatim odmakni kuler (posto nije stegnut) i stavi prst na procesor i vidi otprilike koliko je zagrejan. Pa ako je mlak, tj. daleko od 50c, onda bi ga trebao rasklopiti i promeniti pastu unutra :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: ::
:: Ma odes do JAT-a i uzajmi litru kerozina. Ako se prave blesavi i ne daju ti, onda med. alkohol, of kors :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: ::
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647167. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.