Nisam neki ekspert, ali znam neke osnovne stvari oko servisa pc-a pa mi rodbina cesto uvali svoje pokvarene kompove da vidim sta ne valja, sta je crklo i da to zamenim. Pre neki dan mi brat donese komp - mrtav. Ne reaguje na power button. Kaze da ga je klinac ugasio na dugme od produznog, 2 puta za par minuta i posle toga vise nije hteo da se upali. Menjao sam napajanje, kabl i prekidac za paljenje i maticnu plocu... i dalje je skroz mrtav. ne reaguje. Da li neko ima ideju, ovo nikad nisam do sad video?
Takvo gasenje ne moze da izazove crkavanje napajanja (sem ako nije neko lose kao Frontier), ni ploce, moze samo u retkim slucajevima delimicno da hard disk dobije BS, ali svakako ako se ne pali, moguce je da je do ploce ako si probao sa drugim napajanjem, ali apsolutno ne moze to da se desi posle zamene i napajanja i ploce, ocigledno si pogresno spojio prekidac.. najbolja je metoda kompletnog vadjenja svih komponenti iz kucista pa na stolu ispitivanje, zdravo napajanje pa probaj prvo da upalis plocu bez procesora, rama, graficke koristeci umesto prekidaca neki kratkospojnik (srafciger na power on pinove), ako nece da se upali, ne valja ploca (podrazumeva se da si povezano 24 ATX + cpu 4-pin napajanje. Ako se upali, super, kreces dalje.. znas.
Naravno, pre svega na toj ploci uradi CMOS, ako ne znas sta je, pogledaj na internetu kako se radi (na Gigabyte su obicno 2 slobodna pina pored kojih pise CMOS, samo ih spojis na par sekundi pa probaj).
:: :: Nisam neki ekspert, ali znam neke osnovne stvari oko servisa pc-a pa mi rodbina cesto uvali svoje pokvarene kompove da vidim sta ne valja, sta je crklo i da to zamenim. Pre neki dan mi brat donese komp - mrtav. Ne reaguje na power button. Kaze da ga je klinac ugasio na dugme od produznog, 2 puta za par minuta i posle toga vise nije hteo da se upali. Menjao sam napajanje, kabl i prekidac za paljenje i maticnu plocu... i dalje je skroz mrtav. ne reaguje. Da li neko ima ideju, ovo nikad nisam do sad video?
pa sve ja to znam i tako sam i radio pa nije htelo. Ispostavilo se da su otisli i ploca i napajanje. Zatajilo je i napajanje u rezervi, pa me je to zbunilo i nisam znao sta mu je. Kad sam nabavio ispravno napanje komp je i dalje bio mrtav tj ploca nije htela da se upali. Uzeo sam novu plocu i sad radi ko sat! Dobro ne bas ko sat ali radi :D Ipak je to ddr1 konfiguracija.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647167. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.