Posle ciscenja kompa procesor za OC trazi osetno veći napon.
STRANA 1 OD 1
Panta019
Posle ciscenja kompa procesor za OC trazi osetno veći napon.
21.08.2013. 21:25
T54330
status: user broj poruka: 1583
Konfiguracija je opisana dole. Čistio sam komp od prašine, nije mi prvi put i do sada je bio sve OK. Samo da napomenem da sam vadio iz kućišta ploču i kuler bez razdvajanja nekoliko puta. Svakog puta posle čišćenja ploča je pištala i uvek sam resetovao bios i to pištanje se izgubi. Poenta priče da nakon zadnjeg čišćenja komp više nije stabilan na setovanjima na kojima je ranije bio. Ranije je radio na 3.6 ghz (skoro 2 godine) sa voltažom od 1.375V. Sada sa istom voltažom je stabilan na 3.4ghz kao planina a za 3.6 ghz traži 1.425V što je možda malo dosta ali i ne pada mi na pamet da ga tako ostavim. Za svaki slučaj promenio sam termalnu pastu ali nije pomoglo. Ako ga sada stavim na 3.6 sa voltažom 1.375V i pustim 64bitni prime95, za oko 5 sekundi se resetuje.
Da li je moguće da sam ja nešto slučajno oštetio pa se zato ovako ponaša ili se procesor možda degradirao ?
Netski : Pre čišćenja, dok je radio na 3.6 ghz, posle dužeg vremena rešim da opičim ponovo neku igricu kada ono posle kraćeg vremena počeli da se čuju zvukovi upozorenja na pregrevanje. U biosu sam podesio da se oglasi alarm na 70 stepeni. Predpostavljam da je možda malo prešao 70. Odmah posle toga sam se bacio na čišćenje. Posle toga na 3.4 ghz je išao do 65 stepeni u prime95 a posle zamene paste do 62 stepena (isto na 3.4). Napon ne varira.
vladats : Čistio sam sam. Ploša je posle čišćenja uvek ispuštala dugačak kontinuirani zvuk što po upustvu znači da grafička nije dobro ubačena. U konkretnom slučaju to nije imalo smisla u praksi jer se kompjuter ulazio u windows bez problema čak i dok je ploča pištala na taj način.
po tvom opisu (pistanje prestaje posle reseta) ploca mi je sumnjiva na prvom mestu.. pa zatim i degradacija procesora.. moraces da nadjes drugu plocu to da ispitas.
Ne mora da znaci. Mozda je samo sa nestrucnim ciscenjem nabio prasinu u PCI-E slot te gubi kontakt graficka. Preporuka : Ciscenje kompresorom koji ima pripremnu grupu. < zbog vlage >.
Ovo potpisujem. Desilo mi se ovo jednom. Lepo sam sve očistio, i grafičku i procesor i slotove ali prašina se zavukla u PCI-E slot i kompjuter nije hteo da startuje. Posle dobrog i temeljnog izduvavanja kompresorom sve je proradilo kao sat.
:: Ne mora da znaci :: Mozda je samo sa nestrucnim ciscenjem nabio prasinu u PCI-E slot te gubi kontakt graficka :: Preporuka : Ciscenje kompresorom koji ima pripremnu grupu. < zbog vlage > :: :: :: :: :: :: ________________ :: CPU-Z Validator :http://goo.gl/AS5c :: ::
Nikada nisam koristio kompresor. Koristio sam usisivac na najslabiju snagu i nesto dovoljno tanko sto moze da ocisti prasinu iz rebara kulera. Uvek sam gledao da u pci i pci-e slotove ne ostane neka prasina koja bi pravila zvrcku.
:: Da ponovim opet :: Da li si cistio racunar: kompresorom,ususivacem,cetkicom ili nesto ...... :: :: :: :: :: :: :: ________________ :: CPU-Z Validator :http://goo.gl/AS5c :: ::
Nikada ne cistim tako kuciste. Na nedelju dana se otvori PC, zalepe ventilatori izolirkom da se ne okrecu i oduva sa Electric Dusterom. To se uradi sa metar udaljenosti. Jednom mesecno se skinu ventilatori i oduvaju. Ako se to radi sa tim aparatom Metro DATAVAC komp ce vam uvek izgledati kao nov. Kao one sto gledate na slikama sto ih brisu pre slikanja. Za nedelju dana ne stigne da se formira ono sto ni kompresor ne moze da skine. Ono sto samo alkohol skida sto se stvori kada dugo se ne vodi racuna.
ne treba to americko sr*nje, dovoljan je suv kompresor da komp izgleda kao da je iz fabrike izasao.
:: Nikada ne cistim tako kuciste. :: Na nedelju dana se otvori PC, zalepe ventilatori izolirkom da se ne okrecu i oduva sa :: Electric Dusterom. To se uradi sa metar udaljenosti. Jednom mesecno se skinu ventilatori i oduvaju. Ako se to radi sa tim aparatom Metro DATAVAC komp ce vam uvek izgledati kao nov. Kao one sto gledate na slikama sto ih brisu pre slikanja :: Za nedelju dana ne stigne da se formira ono sto ni kompresor ne moze da skine :: Ono sto samo alkohol skida sto se stvori kada dugo se ne vodi racuna :: ::
pa odakle ljudima kompresor svaki nedelju dana. To americko sranje je najprodavanija sprava koju poseduju mnogi kojima je hardware hobi. Zamisli ljude koji imaju bench tablu. Samo ujutru prodje 30 sec sa time i gotovo. Sa velike daljine. I nikada ni ne dozvoli da se stvori prasina. koliko ste videli vodenih sistema u srbiji sa gomilom prasine, creva pozutela 5 god stoje ists providna, prasina se skorela i nikada nece videti kompresor i bila bi cista kao suza uz datavac. To i jeste jedna vrsta jakog a bezbednog rucnog kompresora. Mali nije najvan znate kako je jak i tezak a ona drska je od neke bas skupe gume. Vidi se da je na zapadu pravljen jel nista nije suplja i tanka plastika koja krcka, pucketa i krivi se...
:: pa odakle ljudima kompresor svaki nedelju dana :: To americko sranje je najprodavanija sprava koju poseduju mnogi kojima je hardware hobi :: Zamisli ljude koji imaju bench tablu. Samo ujutru prodje 30 sec sa time i gotovo. :: Sa velike daljine. I nikada ni ne dozvoli da se stvori prasina :: koliko ste videli vodenih sistema u srbiji sa gomilom prasine, creva pozutela 5 god stoje ists providna, prasina se skorela i nikada nece videti kompresor i bila bi cista kao suza uz datavac :: To i jeste jedna vrsta jakog a bezbednog rucnog kompresora :: Mali nije najvan znate kako je jak i tezak a ona drska je od neke bas skupe gume :: Vidi se da je na zapadu pravljen jel nista nije suplja i tanka plastika koja krcka, pucketa i krivi se.. :: ::
Vi ste mislili da to usisava prasinu. Pa sta bi usisao on. Kada ga produva. Jedino se cuje jako. Ali ne krci kao kompresor nego kao neki mnogo mnogo jaki usisivac, ali jace dosta. Na zapadu nema servira i radnje bez toga. Samo sto oni imaju onaj veci od 200-300$ visenamenski.
Predlazem ti da jos jednom namestis kuler, i da pri podizanu kulera sa procesora pogledas da li dobro nalegao(vidi se npr. da je prasina ulazila izmedju cpu-a i kulera sa jedne strane). Kad ponovo skines/stavis pastu i postavis kuler, uveri se da cvrsto drzi, i ako slucajno nisi menjao bios nema razloga da se procesor drugacije ponasa nego pre ciscenja. Posle toga sve stavke bios-a na default(znaci nista oc mem/cpu...) i udji u Win i iztestiraj, pa javi.
Niko ne glanca komp ceo dan nego jednom nedeljno otvori stranicu i za minut zavrsi celo ciscenje koje te je dovelo do tog problema. Ako svake nedelje cistis nema razloga da traje duze od minut. samo prodjem brzo preko svakog dela, preko hard diskova onih nedostupnih delova, produvam kroz radiator od h100. E tu najvise prasine izadje. Uvek se malo vidi prasina kako izadje inace ostali deo kompa se ne vidi uopste da je prasina prisutna ni pre ni posle ciscenja. Ali tako joj ne das da se stvori i uvek staje. Koristi se za sve uredjaje u kuci gde moze da udje prasina, cak i tv. Napajanja stara ko ima produva sa tim isto izadje cudo. Onda ko ima rebraste tower kulere isto je dobro.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647167. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.