Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
Zamena HDD elektronike - Seagate Barracuda 7200.11 500GB
STRANA 1 OD 1
luja-88 Zamena HDD elektronike - Seagate Barracuda 7200.11 500GB 01.06.2013. 18:58 T53282

status: user
broj poruka: 1656
Najboljem ortaku je zveknuo disk iz naslova sa podacima od velikog znacaja. Ne bi trebalo da ima losih sektora i sl. (pre oko mesec dana sam mu reinstalirao sistem i usput testirao HDD) pa se nadam da je samo elektronika. BIOS ga cas vidi, cas ne vidi - a i kada ga vidi, to je samo na 2-3 min. Dakle, nedovoljno da se pristupi disku i izvuku podaci.

Tacna oznaka modela: ST3500320AS (SD15) - sada mi je jasno da je SD15 opste poznato los FW, al` sta da se radi... niko nije obratio paznju dok nije crkao disk.

Kao prvo, je l` moze neko da mi potvrdi ovo: http://goo.gl/g8IjX

Ako moze, mislio sam da kupim sledeci disk i probam sa zamenom elektronike: http://goo.gl/rgeZv
Poklapa se sve osim nalepnice na stampi, za koju jos uvek ne znam posto na okacenoj slici nije jasno vidljiva. Vec 3-4 dana cekam odgovor prodavca...

Ortakov disk:
http://goo.gl/8l1Qy
http://goo.gl/8ws6P

P.S. Ako neko ima ovaj disk - ispravan ili poluispravan (pun losih sektora i sl, samo da radi elektronika), bio bih jako zahvalan da mi javi ovde ili na mail.

Unapred hvala na odgovorima.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Neba Ima dva 01.06.2013. 19:16 #495619

broj poruka: 1197
Imam ja dva takva neispravna. Ne znam šta im je. Škljocaju samo. Ne prepoznaje ih bios. Jedan ima drugačiji P/N (umesto 335 stoji 303), ali oznaka na elektronici je ista. Platio sam ih 1500 din. u ovakvom stanju, jer mi je po priči prodavca delovalo kao da se ne razume i da bi formatiranje rešilo problem, ali sam se zaje... i ostali mi diskovi i ne znam šta ću sa njima.
luja-88 Re: 01.06.2013. 19:28 #495626

Jbg, sa njima je onda slicna prica kao sa ovim sto imam... Na zalost, to mi nista ne znaci. Problem bi mi verovatno resio neki disk koji BIOS i OS prepoznaju, ali izbacuju greske pri kopiranju, pristupu disku i sl...

Neka me neko ispravi ako gresim - voleo bih da nisam u pravu!

Gde li je sad onaj klinac... da mi na buvljaku nadje ovakav ispravan disk za 120 dindzi .
Neba Ako se niko ne javi... 01.06.2013. 19:37 #495631

broj poruka: 1197
Evo slike:

https://www.box.com/s/f595ai01zr7nk5bo4i52
https://www.box.com/s/4ys0nzt8cgce9nsfnyod

Ako misliš da bi ti značilo nešto, mogu da ti ih pošaljem. Ako se ne snađeš drugačije, ostavi podatke na mail.
luja-88 Re: 01.06.2013. 20:05 #495636

Ako je za verovati informacijama sa FB strane, onaj sa P/N: 9BX154-335 sigurno ne odgovara, a razlikuje se i slovo sa nalepnice na stampi (stoji H umesto J).
Sa onim drugim ipak ne bih rizikovao posto se jasno vidi da je nestrucno/nepazljivo otvaran.

Hvala u svakom sl. Jos uvek nista nije iskljuceno pa cu te imati vidu kada dobijem neku konkretnu informaciju iz prve ruke.
peleetf Nije moguce prosta zamena elektronike 02.06.2013. 02:33 #495696

broj poruka: 94
bez zamene malog seriskog eproma u kome se nalaze kalibracioni podaci za glave i konkretan disk, cak i da se sve oznake sloze. Ne radi to jer mozes da unistish sve podatke jer drugacija analogna kalibracija pozicija glava moze da napravi lom

druga solucija za taj hdd je pristup preko seriskog porta (ttl cmos adapter) i da se resetuju neki parametri tipa smarta
treca solucija da se skine boot flash firmware disk i da se zameni FW u ta tri minuta dok disk radi

Srecno

- -
Pozdrav !!!

PELE.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Svaki uredjaj radi na carobni dim.
Kada ga taj dim napusti prestaje da radi.

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
luja-88 Hiljadu zasto? =] 03.06.2013. 17:38 #495953

Da li prosto mislis na prebacivanje EPROM-a sa originalne stampe na novu? Imam profesionalnog elektronicara koji bi to bez problema mogao da odradi. Da li bi u tom slucaju bilo bezbedno obaviti zamenu?

Sta dobijam drugom solucijom? Koliko kosta pomenuti adapter? Kako (procedura?), ko i gde to moze da uradi?

Treca solucija je i meni pala na pamet ali sam je odmah odbacio zbog mogucnosti prestanka rada u sred procesa flesovanja. Koliko je flesovanje FW-a bezbedno za ocuvanje podataka? I ovo bi mogao da mi odradi elektronicar (skine memoriju, flesuje i vrati na mesto). Pretpostavljam da je pozeljno samo pregaziti originalnim firmware-om (SD15)? Da li je bezbedno probati novi FW (SD1A) ako ne bude radilo sa originalnim?

Imamo volju za rad ali nam fali malo znanja i prakticnog iskustva sa diskovima pa bolje da odmah pitam sve sto me zanima nego da posle bude frka (jos veca od trenutne). Idemo samo na sigurno, dakle, samo ono sto 100% ne moze dalje da osteti podatke. Ako takav nacin ne nadjemo, skupljace se parice za HelpDisc...

edit:
Jos neki savet? Bilo ko...
codeus ... 03.06.2013. 18:45 #495960

broj poruka: 4054

a da otvoris disk i izvadis ploce napolje .. kod se igras s`njim da ne izgubite podatke :)

ako se cas vidi cas nevidi .. PCB je 99.9% OK .. neces dobiti nista zamenom ..

FW .. pa nije to bas tako jednostavno promeniti .. FW je na plocama ili ploci a ne u chipu ..

probaj da googlas BSY Fix .. cini mi se da imas fw problem ..

imas na net-u shemu za ttl konvertor jer seagate ima servisni port (rx,tx,gnd) i preko hiper terminala mozes da radis neke stvari .. syntaksa komandi je da se useres od muke

nadji neki drugi seagate hdd i vezbaj na njemu ..

1 greska - bye bye

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647167.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs