Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
BISERI SERVISA
STRANA 1 OD 1
djape7777 BISERI SERVISA 29.04.2013. 05:20 T52871

status: user
broj poruka: 926
Hajde ljudi dajte neki biser iz vaseg iskustva. Evo mog skorasnjeg...
Otisao kod drugara jesenas kaze nesto ga komp zeza,koci ima dela gx620 upalim ja kad ventilator cpu-a ko mlazna turbina dere se sacuvaj boze. nista ugasim jedva ocistim kuler, zamenim pastu upalim ono prede kao mace. kazem mu ja da treba cistiti od prasine svake godine bar jednom kada pocnu topli dani a moze i jos jednom ujesen. Dosli topli dani i on zove da ima isti problem, posto ide preko donese ga da mu to sredim i da vratim njegovima da mogu da se cuju skajpom. Vizuelno pogledam sve cisto ,kresnem i opet polecemo, posto govno nema senzore za toplotu tj u everestu ih ne prikazuje pogledam u taskmenadzeru ne vidim ista da radi. Reko hajde da mu reinstaliram xp pa da vidim onda sta je medjutim on i prilikom podizanja urla u medju vremenu zove njegova zena i u prici sa njom saznam da je komp relativno ok radio dok ga on nije cistio. gasi komp i sad detaljno zagledanje skinem kuler kada ima sta da vidim, okrenem ja njegovu zenu i pitam sta je sve radio i mic po mic kaze nije imao onu izmedju procesora i hladnjaka pa mu je neki klinac iz komsiluka koj se `bavi kompijuterima` rekao da stavi KALADONT a da sranje bude vece on stavi neki sa granulicama za izbeljivanje zuba tako da je prostor izmedju kulera i cpu-a mozda bio 0.2-0.4 mm. Posle brisanja i stavljanja paste sve se vratilo u normalu. Elem kada se javio komentar je bio pa dobro pasta ova ili ona boze moj... WTF on je mehanicar i nisam imao zivaca da ga pitam da li u moju Agilu gde ide GM 10-40 ulje ako ne nadjem isto to jel mogu da sipam zejtin ili pak maslinovo ulje?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dbqp ... 29.04.2013. 05:42 #490094

broj poruka: 1368
Dobro mu nije rekao da zalepi zhvaku (Orbit Winterfresh npr.)... Nego sto se tice te Agile, kako te sluzi? Cujem Opelima crkavaju motori samo tako, pogotovo po Astrama i Insiigniama...
A ima i fora: Sta je zajednicko popovima i serviserima automobila? Obojica cesto rade opela :)

tortojed U redu je to, pod uslovom da je pasta nanesena cetkicom Oral B. 29.04.2013. 06:09 #490095

broj poruka: 10999
U nedostatku paste za pranje zuba, moze i panol-gel (toga mu je sigurno pun servis)...

http://goo.gl/1j7ON
djape7777 RE:Agila 29.04.2013. 06:23 #490097

Sem prvog zejeba tj .je*eni Zabar je zadnje menjanje ulja uradio valjda sam i umesto polusintetickog ulja sipao mineralno.Posle 20kkm se napravila takva emulzija kao mast da sam odmah posle kupovine morao da perem motor 3 puta na svakih 2500km i onda sam jos menjao lanac i spaner. Posle toga sam sipao jednom 5w40 jer su se culi hidropodizaci,stavio sekvent i udri vec 3 godine samo plocice i skoro sam menjao diskove. Presao sam oko 55kkm.
Radio sam izvesno vreme kod nekih prijatelja na tehnickom pregledu i pored toga je radio i sa kolima. Zanimljiva stvar je da benzinci 16v u fiatu su opelovi motori a cdti u opelu su ustvari fiatovi multijet motori, Oko 40% fiata starijih od 5-6 god imaju gremline na kompovima dok kod opela toga nema ili je retko( po recima coveka koji to radi) .Njegova izreka je bila da kod italijana priznaje samo 3 dobre marke :Ferari,Lamborgini i Maserati za ostalo teraj do 5 god. starosti i nikako preko toga. Elem 1god taj lik je vozio kao na firmu Alfu 159 1.9 jtdm 150hp 2009god. tada stara 2 god i za to vreme je od kvaliteta nasih puteva i goriva pukao oko 1k eura za popravke. Ruku na srce vozio sam je auto putem uz Bubanj potok kako god prebacis stepen vise i gas u patos ona kida asfalt ... a kada je vidis u retrovizoro dolece kao sandzama smrzne ti se go*no...
dbqp :) 29.04.2013. 13:16 #490112

broj poruka: 1368
1.9 JTD je najbolji FIATov motor ikad napravljen i ide ko NEVREME :)

ilicstefan @djape7777 29.04.2013. 14:27 #490116

broj poruka: 1577
To za pastu za zube sam i ja čuo ali ne bih to probao ni u ludilu da radim. Jedno je termalna pasta koja je dobar provodnik toplote a drugo je pasta za pranje zuba. Ona je maltene došla kao izolator, dobro da nije skuvao čip.

Inače pre možda godinu doneo sam od nekog čoveka kompjuter da popravim. Baš je bio star i pokušao sam da ga butujem ali samo vrti u krug onaj windows logo i tako u nedogled.

Donesem kod kuće i probam ga, nema teorije, nema popravke, moram da reinstaliram sistem. Iz čiste radoznalosti sam otvorio stranicu čisto da vidim kakvo je stanje sa prašinom i da ga malo očistim koliko toliko, bolje išta nego ništa. Otvaram kućište i tu zatičem: Lenjir sa srcima, kružićima i kvadratićima, iskorišćenu markicu za autobus negde iz oktobra 2010. godine i par plastičnih pločica umazanih sa džemom.

Kada sam došao kod njega i odneo već namešten kompjuter i sve tamo postavio ja mu kažem šta sam našao unutra. Na to on pozva svoju kćerku koja je u to vreme imala 7 godina:

- Andrea, odakle ove stvari u kućištu?
- Pa bile su tu neke rupice i ja sam htela da vidim šta tu ima.
- Pa kako si mogla da vidiš lenjirom šta ima unutra?

Mala je slegla ramenima i samo se nasmejala XD

Kako Electronic Arts pravi igre

http://www.youtube.com/watch?v=e-LE0ycgkBQ

jaga - - 29.04.2013. 18:39 #490146

broj poruka: 618
vidro sam vec par puta a zadnji slucaj je inte 3000 SOC 478
KOJI UMESTO PASTE RADI SA ALU FOLIJOM
i to sa zacudjujuce malom temperaturom
to mu je radio pre par godina `renomirani`servis da ga ne imenujem

f0rever Re: BISERI SERVISA 29.04.2013. 19:12 #490147

broj poruka: 3821
Verovao ili ne, pasta za zube zaista moze da posluzi ako se nema termalna pasta.

Ja sam je par puta koristio umesto termalne, kao i drugar kome sam preporucio to.

Nikakvih problema nije bilo, a temp. su bile znatno nize.

I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!

:: Hajde ljudi dajte neki biser iz vaseg iskustva. Evo mog skorasnjeg..
:: Otisao kod drugara jesenas kaze nesto ga komp zeza,koci ima dela gx620 upalim ja kad ventilator cpu-a ko mlazna turbina dere se sacuvaj boze. nista ugasim jedva ocistim kuler, zamenim pastu upalim ono prede kao mace. kazem mu ja da treba cistiti od prasine svake godine bar jednom kada pocnu topli dani a moze i jos jednom ujesen. Dosli topli dani i on zove da ima isti problem, posto ide preko donese ga da mu to sredim i da vratim njegovima da mogu da se cuju skajpom. Vizuelno pogledam sve cisto ,kresnem i opet polecemo, posto govno nema senzore za toplotu tj u everestu ih ne prikazuje pogledam u taskmenadzeru ne vidim ista da radi. Reko hajde da mu reinstaliram xp pa da vidim onda sta je medjutim on i prilikom podizanja urla u medju vremenu zove njegova zena i u prici sa njom saznam da je komp relativno ok radio dok ga on nije cistio. gasi komp i sad detaljno zagledanje skinem kuler kada ima sta da vidim, okrenem ja njegovu zenu i pitam sta je sve radio i mic po mic kaze nije imao onu izmedju procesora i hladnjaka pa mu je neki klinac iz komsiluka koj se `bavi kompijuterima` rekao da stavi KALADONT a da sranje bude vece on stavi neki sa granulicama za izbeljivanje zuba tako da je prostor izmedju kulera i cpu-a mozda bio 0.2-0.4 mm. Posle brisanja i stavljanja paste sve se vratilo u normalu. Elem kada se javio komentar je bio pa dobro pasta ova ili ona boze moj... WTF on je mehanicar i nisam imao zivaca da ga pitam da li u moju Agilu gde ide GM 10-40 ulje ako ne nadjem isto to jel mogu da sipam zejtin ili pak maslinovo ulje?
mikac962 Re 29.04.2013. 20:19 #490151

broj poruka: 555

@jaga
Original cooler-I koje je Intel svojevremeno imao za 478 procesore su imali tu aluminijumsku foliju na kojoj se nalazila zvaka. Ocigledno se nisi susretao sa takvom vrstom cooler-a.
slashdance Ma sta se brinete sto se tice temperatura 29.04.2013. 20:45 #490156

broj poruka: 429
Ja kad sam video 2500k na 90+C u skoro pa idle-u bes OC-a (av scan sa 15-20% opterecenja) umalo nisam pao sa stolice.

Brzo gasim komp, otvaram i ima sta i da vidim, kuler se muci jedva na 1500 obrtaja (intel stock) i melje prasinu oko sebe... totalna blokada rebara tela hladnjaka...
Prasina do guse, ocistim ja to (komp mog cimerkolege) sve i fercera kako treba (dodatni kuleri na kucistu nema). To je bilo proslog proleca.
Pre par nedelja me zove i kaze e gasi mi se komp (2500k, P67 UD3). Posto nisam mogao da dodjem odmah, on to rasklopio, ocistio i vratio kuler bez paste.
Na bilo kakav moj pokusaj da mu izvucem makar jednog wajferta za kulerce i jos pola za makar jednu 12-ticu koja ce da izvlaci vazduh dobijem odgovor: `Ako je intelov inzenjer procenio da ovo kulerce moze da ohladi moj procesor ja mu verujem.` i svakom ubedjivanju je kraj.

Situacija br2:
Pre nedelju dana kolega se casti za diplomski: 3770k, MAXIMUS V FORMULA, 670 PE OC, SM seidon 240, ssd...
Posle sklapanja masine RAM ni u ludilu da radi u dual channel-u, a u singl radi samo 3 i 4 slot. Posle par dana nerviranja, menjanja memorija i ostalo, vrati plocu na servis i kazu mu da su 3-4 pina u socketu bila iskrivljena. E sad dal je to doslo po fabrici ili je on od uzbudjenja :D napravio njesra ne znam ali eto, desava se :)

I za kraj apsolutni pobednik po meni: http://goo.gl/08EU1 prva slika prvog posta
nadam se da se ne ljutite zbog linka.

ASUS M5A78L
AMD FX 6300 @ 4GHz + CM HYPER 212 EVO
2X2GB HYPER X BLU @1600
MSI 6850 CYCLONE PE OC 940/1150
WB BLUE 500
LC POWER 550W
THERMALTAKE V3 BLACK + 5X 120mm FANS

jaga Re: Re 29.04.2013. 20:52 #490158

jesam se susretao ali sam i pricao sa doticnim serviserom koji je pokusavao da me ubedi da je alu folija bolji provodnik od vecine pasti na trzistu

::
:: @jag
:: Original cooler-I koje je Intel svojevremeno imao za 478 procesore su imali tu aluminijumsku foliju na kojoj se nalazila zvaka. Ocigledno se nisi susretao sa takvom vrstom cooler-a
MaliAbner E dakle stvarno... 30.04.2013. 02:56 #490194

broj poruka: 7769
U Srbiji ljudi i dalje miste da je pasta provodnik toplote i da ce ona kao posrednik izmedju procesora i hladnjaka da pomogne u provodjenju toplote !!!

TZV termalna pasta ne sluzi BUKVALNO za prenos toplote sa CPU na hladnjak nego za popunjavanje sitnih riseva koji ostaju na povrsini jednog i drugog usled ne savrsenog proizvodnog procesa a da bi se izbegli vazduzni dzepovi koji mogu da budu termicke tacke posto je vazduh izolator...

Oni koji `lapuju` CPU i hladnjak samo finije obradjuju povrsine (da smanje riseve) koje treba da nalegnu jedna na drugu i ako ih dobro obrade (smanje broj riseva na prihvatljivu meru) ne treba im pasta...

Tomato Republic Of Serbia !!!

f0rever Re: E dakle stvarno... 30.04.2013. 03:37 #490195

Hoces da kazes da moja prica ne pije vodu?

Ako tako kazes, ja se ne slazem.

:: U Srbiji ljudi i dalje miste da je pasta provodnik toplote i da ce ona kao posrednik izmedju procesora i hladnjaka da pomogne u provodjenju toplote !!
:: TZV termalna pasta ne sluzi BUKVALNO za prenos toplote sa CPU na hladnjak nego za popunjavanje sitnih riseva koji ostaju na povrsini jednog i drugog usled ne savrsenog proizvodnog procesa a da bi se izbegli vazduzni dzepovi koji mogu da budu termicke tacke posto je vazduh izolator..
:: Oni koji `lapuju` CPU i hladnjak samo finije obradjuju povrsine (da smanje riseve) koje treba da nalegnu jedna na drugu i ako ih dobro obrade (smanje broj riseva na prihvatljivu meru) ne treba im pasta..
:: Tomato Republic Of Serbia !!!
operator re 30.04.2013. 05:41 #490197

broj poruka: 4266
kao sto rece mali Abner.
Ali i ono sto je rekao f0rever stoji.
Pasta kolynos je svojevremeno posluzila na furuni AMD 1700+.
Vazduh je taj koji je izolator, pa uslijed vazdusnih dzepova se desava navedena mana.
@slashdance

Ako nije problem, javi mi na PM ime druga, kojem su prodali tu pricu.
Neka mi javi ko mu je obradjivao zahtjev i u kojoj firmi. Ima prituzbi na 4 firme u NS i BG, pa treba da se regulise s pravne strane i treba da se obrazlozi.

Sve sto radimo, radimo za svoju decu, nikada nece biti svjesni.

MaliAbner @f0rever, gde si se ti pronasao u prici... 30.04.2013. 08:40 #490202

broj poruka: 7769
Moj post je bio na temu ova pasta je bolja od one zato sto bolje provodi toplotu sto je totalna budalastine...

Procitaj malo bolje sta je napisano...

Dakle paste nisu ni potrebne ako su CPU i podnozje hladnjaka fino lapovani...
Buduci da posrednik ne moze poboljsati prenos toplote sa CPU na hladnjak...

Da je tako hladnjaci bi bili pravljeni od materijala za te TZV termalne paste...

Pa u Srbistanu ljudi i dalje razmazuju pastu po celom CPU umesto da stave zrnce graska na sredinu ne bi li izbegli vazdusne dzepove zbog kojih se pasta inace i stavlja...

Tomato Republic Of Serbia !!!

f0rever Re: @f0rever, gde si se ti pronasao u prici... 30.04.2013. 10:45 #490212

Da, slazem se sa tobom u vezi sa svime sto si rekao.

Trudio sam se da sve lepo procitam, ali nekako mi nije sve bilo najjasnije.

Sada razmem sta si hteo da kazes. :)

:: Moj post je bio na temu ova pasta je bolja od one zato sto bolje provodi toplotu sto je totalna budalastine..
:: Procitaj malo bolje sta je napisano..
:: Dakle paste nisu ni potrebne ako su CPU i podnozje hladnjaka fino lapovani..
:: Buduci da posrednik ne moze poboljsati prenos toplote sa CPU na hladnjak..
:: Da je tako hladnjaci bi bili pravljeni od materijala za te TZV termalne paste..
:: Pa u Srbistanu ljudi i dalje razmazuju pastu po celom CPU umesto da stave zrnce graska na sredinu ne bi li izbegli vazdusne dzepove zbog kojih se pasta inace i stavlja..
gogi1 Re: @f0rever, gde si se ti pronasao u prici... 30.04.2013. 13:21 #490224

broj poruka: 2076
misilm da se ne nanosi svaka pasta po sredini.
na nekim pastama na uputstvu pise da treba razmazati, a neke stavljati na sredinu.

Intel i5 3550, Megahalem, GA Z77M D3H, 8gb Mushkin 1333@2000, SSD Mushkin Callisto Deluxe 60gb + hdd Hitachi 500gb, Lg 24`, Corsair HX520, Fractal Design Arc Mini BLACK/WHITE mod...

:: Moj post je bio na temu ova pasta je bolja od one zato sto bolje provodi toplotu sto je totalna budalastine..
:: Procitaj malo bolje sta je napisano..
:: Dakle paste nisu ni potrebne ako su CPU i podnozje hladnjaka fino lapovani..
:: Buduci da posrednik ne moze poboljsati prenos toplote sa CPU na hladnjak..
:: Da je tako hladnjaci bi bili pravljeni od materijala za te TZV termalne paste..
:: Pa u Srbistanu ljudi i dalje razmazuju pastu po celom CPU umesto da stave zrnce graska na sredinu ne bi li izbegli vazdusne dzepove zbog kojih se pasta inace i stavlja..
ilicstefan @MaliAbner 30.04.2013. 14:30 #490232

broj poruka: 1577
Šteta što nismo tako pametni, dođi onda lepo prvim avionom iz Koala Lemura i prosvetli ovaj glupavi narod o svemoćni vođo.

Šalu na stranu, sam si lepo rekao da ima malih vazdušnih džepova između površine poklopca procesora i hladnjaka i da treba staviti pastu kako bi se toplota PRENOSILA na hladnjak i time hladio procesor.

Ako je pasta manje toplotne provodljivosti nego vazduh, koja je onda poenta stavljanja paste?

To onda implicira da je pasta ipak neka vrsta toplotnog provodnika između procesora i hladnjaka. Ako stavimo pastu za zube koja, ruku na srce, ne verujem da je neki tako dobar toplotni provodnik, e onda se desi ono što je djape7777 naveo.

Inače ne bi trebalo stavljati mrvicu na sredinu jer kada pritisneš onda se pasta širi kružno i negde je čak i nema, umesto toga lepo staviš malo pa onda nekom vizitkom samo poravnjaš svuda i to veoma tanko. Probao sam ovo više puta i super je sistem.

Nije mi namera da se svađam već samo da potkrepim svoju tvrdnju za koju smatram da je ispravna.

Kako Electronic Arts pravi igre

http://www.youtube.com/watch?v=e-LE0ycgkBQ

imarkovic >> 30.04.2013. 15:05 #490239

broj poruka: 19008
termalna pasta (thermal compound/grease) je termalni provodnik i ima adekvatno stanje i sastav za adekvatnu upotrebu, odrzava svoje svojstvo i viskoznost u zavisnosti od kvaliteta, sluzi takodje da popuni mikronske rupe koje ne mogu da se popune ni sa najsavrsenije obradjenim povrsinama najsavremenijim tehnologijama izrade i obrade, i zato nije zamenljiva ni sa jednom drugom koja u nazivu ima ime `pasta` (pasta za zube, pasta za cipele, pasta za hleb, i sl.), pasta za zube dok je u tubi ostaje u polutecnom stanju radi lakseg nanosenja, van joj treba nekoliko minuta da se jako stvrdne, i zato nije dobra za to,, jer kada se termalna pasta stvrdne, gubi svoju funkciju..dobra je recimo posle belog luka i radi lepseg `zadaha`, e da, najvaznije umalo da zaboravim, odlicna je i za odrzavanje zuba

https://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_grease

codeus ... 30.04.2013. 16:31 #490246

broj poruka: 4054

2013ta je .. a mi se raspravljamo dali je potrebna term.pasta ili ne .. naravno da je potrebna ..

a od paste za zube (koja nikako nije za cpu jer sadrzi pesak) bolja je pasta za hemoroide .. kad hladi guzu .. hladice i cpu

jaga Re: ... 30.04.2013. 18:27 #490258

VAZELIN
to je uslo u anale
moze i na cpu

:: 2013ta je .. a mi se raspravljamo dali je potrebna term.pasta ili ne .. naravno da je potrebna .
:: a od paste za zube (koja nikako nije za cpu jer sadrzi pesak) bolja je pasta za hemoroide .. kad hladi guzu .. hladice i cp
zerocool55 pozz 30.04.2013. 23:31 #490309

broj poruka: 1131
Ja sam koristio neku pastu koju sam dobio uz kuler, neka srebrna pasta i super radi svoji posao,ni u ludilu nebi stavljao nista drugo sem paste za procesor...

djape7777 Biser No.:2 01.05.2013. 05:34 #490336

Moj kum i njegov prvi komp daleke 2001-2.Neki Oliveti server sa pentium pro 200MHz,Duplli bigtower 2*450W napajanje, 128 Mb edo Ram,Trindent on board, 4.3Gb SCSI hdd... Elem onda zvucne nisu bile int. vec posebne karte i a vecina konfiguracija je bila bez zvuka kao i njegova. Kupi on `povoljno` neku mamutsku ISA CREATIVE AWE 16 SB PRO koja je jedva stala u njegovo kuciste jer je bila duza od full atx ploca ali je na sebi imala memoriju i dodatne slotove ako jos treba, na izlazu je imala pojacalo od mislim 5W i potenciometar... Onda horor treba skinuti ~5Mb drajvere sa neta dial-upom a centrala krs dzabe ext.U.S. Robotics 33.600 kada ne moze vise 14.400. Skinuh i to pa 4-500m kod njega na gajbu.On je za to vreme cviknuo kabal od starih sluski i maknuo elipsu iz Lade i to povezao.Instaliram drajvere pustimo neku mjuzu do daske ono samo u pozadini malkice se cuje. Posto nisam mogao za tu karticu direktno od CREATIVE-a da skinem drajvere jer su bili cca50-tak Mb ja procitao sa cipa oznaku i najmanji skinuo,Posumljasmo na drv. pa hajde kuci i sledeci po velicini nesto preko 6Mb.Onda opet nazad a ono isto. hajde jovo nanovo sledeci oko 10Mb kad OPET ISTO . Ugasim komp izvadim karticu gledam neke jumere ,dip-ove sve ok,Prodavac poznat od ranije kaze da je karta ok. Vracam palim komp samo se blago u pozadini cuje muzika reko da pogledam/cacnem potenciometar samo se normalno utisa da ustanem onako besan zakacim kabal i malo iscupam bananicu 3.5 iz karte pa kada je grunuo zvucnik za malo da se kao Silvester svi okacimo na plafon.
EPILOG: On se `mukica` toliko obradovao sto ce uskoro i da `cuje` komp da je pri povezivanju sa leve i desne sluske zajedno povezao + i - i levu stranu stavio na plus elipse a desnu na masu. Normalno je posle karta radila i sa prvim drajverima a ja sam se posteno nasetao celcato popodne i ubio nekoliko sati dial-upa i telefona... Malko falilo da ga pridavim...
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647167.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs