Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
Lociranje problema
STRANA 1 OD 1
dradisic Lociranje problema 24.12.2012. 21:59 T50950

status: user
broj poruka: 271
Pozdrav forumašima,
Potrebna mi je pomoć oko lociranja problema sa računarom. Dešava se sledeće, kada se računar uključuje neki put neće da se uključi iz prvog, naime sve se zavrti i tu stoji zaglavljen, lampice svetle ali ekran je crn i stoji. Nakon isključivanja zadržavanjem tastera za uključivanje i ponovnim pokretanjem ponekad se podigne sistem a ponekad je potrebno izvaditi kabl od napajanja i onda ga ponovo startovati nakon čega se normalno uključi. Sledeća stvar je kad se najzad računar uključi i podigne sistem u igrici nakon izvesnog vremena igranja desi se to da se računar resetuje ili izbaci BSOD. Sumnjam na ploču ali je moguće i napajanje ili grafička pa i memorija. Komponente su sledeće: napajanje je OCZ 600W StealthXStream Power Supply, matična je Asus M4A785TD-M-EVO, memorija 2 x 2Gb Patriot DDR3 1600. cpu je AMD Athlon II X4 630, imam 4 harda WD po 320Gb što i nije tolko bitno kao i DVD rezač, grafička je Sapphire Radeon HD5770 1Gb.
Nešto odumire ali se pitam šta, pa bih rado neki savet ili nečije slično iskustvo da čujem, kako bih došao do dijagnoze šta je u pitanju.
Unapred hvala svima na odgovorima
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
peterpan re: 24.12.2012. 23:08 #464022

broj poruka: 786

Probaj od nekoga da pozajmis neko ispravno napajanje od 600W+ pa ako sljaka kako treba onda znas na cemu si
shone79 re: 25.12.2012. 00:14 #464029

broj poruka: 142
Najverovatnije elektroliti u napajanju, ili na ploci, mada ploca koliko vidim ima sve strong durable kondenzatore. Najbolje ko sto covek gore rece da uzajmis neko napajanje, nakacis pa vidis....

pozz

VMARC 4 harda, nije bas da nije bitno... 25.12.2012. 02:32 #464037

broj poruka: 9425
Elem, prvo sta mozes i moras da uradis, jeste da vidis kako se ponasa sa jednim memorijskim modulom. Prvo ozvadi jedan, pa testiraj, ako se ponavlja, onda izbaci taj a ubaci drugi. Ako je i dalje isto, onda je OCZ, mada sumnjam, zivotinja je to... I pored 4hdda i tog 5770, koji ume da povuce... Ploca ne verujem da je...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
MacBook Pro A1150
2GB/120GB/ATI X1600/10.6.8
Dell U2312HM

count Lociranje problema 25.12.2012. 12:52 #464081

broj poruka: 1354

Prvo ˝pretresi ˝ ceo sistem, tj vadi konektore za struju, jedan po jedan pa ih pažljivo vrati. Posle toga sve kartice i memorije čije kontakte protrljaš čistim papirom ali pazi da nisi naelektrisan, tj. nemoj na tepihu ili slično. Ako se ništa ne popravi onda isključi sve što ne treba za čist boot pa testiraj svaku komponentu po na osob. Proveri i prekidače, umeju da zaglave. Ulazna struja može da pravi probleme takođe. Probati sa nekim drugim napajanjem Koje je jače ili bolje od toga takođe nije na odmet, znaju i oni da popuste, specijalno ako su tu negde na ivici jačine. Mora tu da se ima konjskog strpljenja i polako. Proveri dali je BIOS namešten kako treba i isključi sve OC. Voltaža na procesoru mogu da se poremete specijalno ako si upotrebljvao neke od onih overclocking programa.

dradisic Re: 25.12.2012. 13:46 #464090

Hvala prijatelji na trudu.
Sve to što ste mi rekli sam probao, do pre neki dan je sve radilo perfektno, na napajanje najmanje sumnjam, otvarao sam ga i sva elektronika deluje da je u redu, iskren da budem najviše sumnjam na grafičku i ploču.
Eto ne setih se da probam bez grafičke pošto imam integrušu na ploči, onda ću biti siguran da li je grafulja na izdisaju ili ploča.
Još jednom hvala na trudu, testiraću pa ću javiti šta sam uradio.

dradisic Re: Re: 27.12.2012. 19:17 #464520

Ipak je ploča u pitanju, dobijem post da je BIOS oštećen, onda ga povratim, sve to bez grafičke i opet nekad radi nekad ne, vratim grafičku i isto, sad trenutno radi.
Eto toliko o hvaljenom ASUS-u, ja sam pre uvek terao Abit i Epox nego propadoše braća tajvanci .), bili mnogo dobri pa propali ko Obodin.
Pozdrav svima još jednom

:: Hvala prijatelji na trudu
:: Sve to što ste mi rekli sam probao, do pre neki dan je sve radilo perfektno, na napajanje najmanje sumnjam, otvarao sam ga i sva elektronika deluje da je u redu, iskren da budem najviše sumnjam na grafičku i ploču.
:: Eto ne setih se da probam bez grafičke pošto imam integrušu na ploči, onda ću biti siguran da li je grafulja na izdisaju ili ploča
:: Još jednom hvala na trudu, testiraću pa ću javiti šta sam uradio
::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647168.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs