Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
Vodeno hladjenje(princip toplotnog rezervoara)
STRANA 1 OD 2  
maniac6n3 Vodeno hladjenje(princip toplotnog rezervoara) 14.12.2012. 23:32 T50761

status: user
broj poruka: 126
Evo mene opet
Planirao sam da konstruisem vodeno hladjenje koje bi radilo na principima termodinamike.
Koristio bih veliki toplotni rezervoar (jer po zakonima fizike ukoliko je velicina odgovarajuca temp je konstantna sto znaci da temp vode ne bi trebalo da se menja (u praksi gore dole 1-2C zbog lose izolovanosti termodinamickog sistema)
Planirao sam da iskoristim jednu vecu plasticnu posudu kao toplotni rezervoar (to sto u nazivu sadrzi rec toplota ne znaci da greje ,da ne dodje do zabune) i na nju namontiram par kulera za kuciste (120mm).Top. rezervoar bi bio povezan crevima sa delovima koji idu na CPU i VGA.
Ali tu imam problem jer ne znam gde da nadjem deo koji ide na proc. i graf. i da je jos od bakra pa mi je potreban savet gde to mogu da nabavim i koliko bi me te dve stavke kostale kao i 3 venta cisto radi dodatnog rashladjivanja top rezervoara?
Takodje me zanima i vase misljenje o mojoj nadam se buducoj funkcionalnoj skalameriji zasnovanoj na osnovnim principima termodinake.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
ilicstefan Ako sam te dobro shvatio 15.12.2012. 00:04 #461628

broj poruka: 1577
ti hoćeš da u plastičnu kadicu sipaš vodu koju ćeš tu da hladiš i onda tu hladnu vodu da dovodiš do grafičke i procesora a onu ugrejanu da ponovo vraćaš u kadu?

Sve si dobro smislio samo ti trebaju odgovarajuće pumpe. Takođe nemoj da se zezneš i da stavljaš običnu vodu, kupi destilovanu i nju stavi.

U suštini dobra ideja, samo pripazi lepo kako sve stavljaš, ipak hladiš elektroniku vodom, jeste da je u pitanju destilovana voda koja je koliko se sećam slab provodnik ali ipak nije na odmet biti oprezan.

I posle mi kažu: `Uči dete da sutra nađeš posao`.

http://www.youtube.com/watch?v=vgdGfSYhwY8&feature=player_embedded#!

maniac6n3 nema pumpic 15.12.2012. 00:11 #461630

Ne znam da li si me najbolje razumeo ali ovde se ne koriste pumpe jer se radi o vecoj kolicini vode koju je tesko (po fizici gotovo nemoguce zagrejati).A ventove koristim cisto ako fizika ne bude potpuno u pravu.Teorijski imam recimo4l vode na temp od 20 stepeni jer je hlade ventovi,i tih 4l vode vrsi razmenu toplote sa proc i graf.Toplotna razmena traje dok se temp ne izjednace.Teorijski tesko da bi temp proc i grafe mogla da predje mogla da predje 30-35c
Simon72 .... 15.12.2012. 00:15 #461632

broj poruka: 2799
A zar nebi to išlo i obrnutom smeru jer bi procesor i grafika konstanto povecavali temperaturu te vode :)

maniac6n3 Re: Ako sam te dobro shvatio 15.12.2012. 00:17 #461634

:: ti hoćeš da u plastičnu kadicu sipaš vodu koju ćeš tu da hladiš i onda tu hladnu vodu da dovodiš do grafičke i procesora a onu ugrejanu da ponovo vraćaš u kadu
::
:: Sve si dobro smislio samo ti trebaju odgovarajuće pumpe. Takođe nemoj da se zezneš i da stavljaš običnu vodu, kupi destilovanu i nju stavi
:: U suštini dobra ideja, samo pripazi lepo kako sve stavljaš, ipak hladiš elektroniku vodom, jeste da je u pitanju destilovana voda koja je koliko se sećam slab provodnik ali ipak nije na odmet biti oprezan
:: I posle mi kažu: `Uči dete da sutra nađeš posao`
:: http://www.youtube.com/watch?v=vgdGfSYhwY8&feature=player_embedded#
i da dest voda nema elektrolite pa uopste ne provodi el.. struju
Bobi4ever smeh 15.12.2012. 00:18 #461635

broj poruka: 4879
Cek, jel ti mislis da pumpa hladi vodu?

:: Ne znam da li si me najbolje razumeo||| ali ovde se ne koriste pumpe jer se radi o vecoj kolicini vode koju je tesko (po fizici gotovo nemoguce zagrejati)||
maniac6n3 Re: .... 15.12.2012. 00:23 #461636

Ali ventovi bi takodje stalno hladili vodu.A sem toga zamisli koliko je potrebno vremena da 4l vode zagrejes na 50 stepeni cak i bez rada ventova koji dodatno hlade vodu.Da 4l vode prokljuca potrebno je dosta vremena.Koliko sutra pocecu sa eksperimentima tj zagrevacu 4l vode temp od 6o c pa javljam kako je to ispalo

:: A zar nebi to išlo i obrnutom smeru jer bi procesor i grafika konstanto povecavali temperaturu te vode :
maniac6n3 Re: smeh 15.12.2012. 00:25 #461638

:: Cek, jel ti mislis da pumpa hladi vodu
:: :: Ne znam da li si me najbolje razumeo||| ali ovde se ne koriste pumpe jer se radi o vecoj kolicini vode koju je tesko (po fizici gotovo nemoguce zagrejati)||
:: :: aman covece nema pumpe.hladim vodu ventovima
Procitaj barem postove iznad
a pumpa kako joj i samo ime kaze pumpa vodu
Simon72 ... 15.12.2012. 00:31 #461640

broj poruka: 2799
Razumeo.

SkyFire ... 15.12.2012. 00:43 #461642

broj poruka: 18472
Bez protoka tj regulacije tecnosti kroz sistem taj tvoj izum ne moze da fercera!
Vodeno hladjenje je zatvoren sistem .
Nije mi uopste jasno kako planiras da hladis cpu/gpu blokovima a da ta voda uopste bude u sistemu ako nema pumpe?!
Tipa podignes ogromni rezervoar iznad kucista i sluzis se silom gravitacije.Voda ce da se slije :)
Drugar ,nisi ti jedini kome su padale razne ideje ali to u stvarnosti ne donosi nikakve rezultate.
Iz razloga se vodeni sistem sastoji iz komponenti koje su neophodne da bi isti funkcionisao kako treba.
Potrosices samo dzabe vreme a i novac .
Prvo sto ce se desiti cim upalis sistem da ces dici temperaturu CPU-a na 100c jer ce se za tren oka deo tecnosti koji se nalazi u komori vodenog blocka zagrejati jer je bakar izuzetan provodnik toplote..
Da ne pominjem takodje creva koja se zagreju za tren oka do topljenja,zavisi koliko trpe temperaturu tj od kakvog materijala su!

CPU disipira konstantnu doplotu i ako nema protoka tecnost ce u kontinuitetu da se zagreva bez obzira na tvoju zamisao o kolicini tecnosti kroz zapreminu koja se nalazi u rezervoaru.Tecnost koja ce ti biti u kanisteru mozda i nece biti vrela/topla ali u sistemu,block/creva ima sve da `istopis` !
Stvarno ne znam kako ces to da odradis da funkcionise ali odmah da ti kazem od toga nema nista!

Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/MSI GTX680 Lightning/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda

Bobi4ever Procitao ja postove iznad. 15.12.2012. 00:51 #461643

broj poruka: 4879
Al bas ta pumpa sto pumpa vodu, e bez nje ne znam kako mislis da napravis taj sistem.

acosuper navrni 15.12.2012. 01:18 #461647

broj poruka: 1207
pumpu od ves masine, uzmi jedan guseni radijator i okaci ga van na zid kao klima uredjaj posto idu ovi hladni dani i ima da ladi i tebe i komp zajedno na 0 stepeni

AMD Ahlon II 445 X3 3.1GHz Cooler Master V8
Gigabyte HD 5870 SOC Arctic Cooling Accelero Xtreme PLUS
KINGSTON 8GB (2X4GB) 1866 DDR3
ASUS Sabertooth 990FX R2.0
2x Samsung F3 Spinpoint 500GB RAID0
Cooler Master GX 550

Srdjanc ... 15.12.2012. 01:47 #461648

broj poruka: 3106
Citam, citam i shvatim sta hoces, ali nece to bas tako glatko da ti ide. Mora pumpa obavezno, a sto se tice ostalog moze da prodje.

Pogledaj link i sve ces sam da shvatis, ovo je priblizno apsolutnom silentu.

http://www.million-dollar-pc.com/systems-2008/lian-li/tremeloes/lian-li-pc-a01-htpc.htm

vladats @maniac 15.12.2012. 07:51 #461656

broj poruka: 4537
Razmisli i o `peltierovom efektu`
Mozes napraviti mocni hladnjak koji ce hladiti pomocu struje,spajanjem poluprovodnika i provodnika.
Imas odlicnih resenja na internetu a po meni sigurnija od vode.

Dragg re 15.12.2012. 10:07 #461661

broj poruka: 2270
Prvo, ne znam što insistiraš na `principima termodinamike`. Svaki toplotni transfer se obavlja po tim principima, uključujući i obične vazdušne i vodene kulere, pa tvoja kadica neće biti izuzetak.
Drugo - kao što rekoše ljudi, mora pumpa. Kondukciono provođenje toplote kod fluida je smešno u odnosu na konvekciju. Zato, kad nestane struje i kad ti stanu pumpe u podrumu prestaje i grejanje bez obzira što toplane i dalje lože.
Tvoja nada da će 50 litara jako dugo držati istu temperaturu je jalova. Masa vruće vode sa CPU-a i GPUa se stalno sliva u tu zapreminu i, upravo pomenutim konvekcionim transferom, veoma efikasno zagreva. Tu je potreban solidan radijator. Umesto plastične kadice, bolje bi prošao sa metalnim rezervoarem koji bi imao veliku površinu tj. bio napravljen kao pljosnat i onda tu montiraš ventilatore. Dobro bi bilo da daš neki crtež, da bi se video način na koji ćeš montirati ventilatore u odnosu na rezervoar. Tako bi mogla približno da se oceni efikasnost.
edit: Sad vidim, nije 50l nego 4l. Još gore.
saladin .. dobra ideja...ali.... 15.12.2012. 10:24 #461662

broj poruka: 229

.. kao sto rekose par postova iznad.... bez pumpe nece da fercera.... ima da se uzmu samo blokovi za cpu i gpu za vodena hgladjena.. ako nadjem link kacim... jedan drugar je isto iso na samogradnju vodenog hladjenja... uzeo je blokove za hladjenje samo, creva je uzeo u auto delovima ona za vodu.. trpe lako temperaturu od 90C ...mali hladnjak od grejanja za juga....i veliki rezervoar odcca 25l to nam je omogucilo da za pumpu koristimo akvarijumsku/ fontansku glavu.. 1300L/h na malom hladnjaku montiirane dve 14 noctue u p&p varijanti...temperatura cpu i gpu je konstanto na nivou ambijentalne... a preko zime ne prelazi 25 stepeni......
solaja777 .) 15.12.2012. 10:51 #461665

broj poruka: 3277
pumpa obavezno , kako samogradnja ne bi bila skuplja od gotovog resenja...
caranovic koliko se ja secam 15.12.2012. 11:29 #461671

broj poruka: 434
-ne ide voda, niti destilovana vec neko retko ulje...ispitaj

SpaceMarko Re: Re: .... 15.12.2012. 15:28 #461697

broj poruka: 119
Nije ti nešto išla fitika ili ti termodinamika u školi? Procesor koji može da disipria od 100W do 300W u zavisnosti koji koristiš, koliko si ga overklokovao, itd, zagrejaće tu vodu toliko brzo, da nisi svestan, 4l je smešno. Sa druge strane, voda koja se nalazi u dodiru sa procesor-om će biti toplija od vode na površini suda, za to ti ne treba termodinamika da bi znao.

Sa druge strane teboi treba voda koja će skidati disipaciju toplote i treba ti ceosistem koji če održavati tem u rezervoaru konastantnom, kao kod automobila. Imaš jedno dobro uputstvo ovde, pa se pozabavi tematikom.

http://www.hwgurus.com/forum/forumdisplay.php?f=16

:: Ali ventovi bi takodje stalno hladili vodu.A sem toga zamisli koliko je potrebno vremena da 4l vode zagrejes na 50 stepeni cak i bez rada ventova koji dodatno hlade vodu.Da 4l vode prokljuca potrebno je dosta vremena.Koliko sutra pocecu sa eksperimentima tj zagrevacu 4l vode temp od 6o c pa javljam kako je to ispalo
:: :: A zar nebi to išlo i obrnutom smeru jer bi procesor i grafika konstanto povecavali temperaturu te vode :
:: ::
maniac6n3 Re: Re: Re: .... 15.12.2012. 16:31 #461706

Pa sad ovako
Fizika mi je bila jaca strana (imao konstantno 5 al to je bilo davno)
Procesor moze da stvori velike kolicine toplote ali ja mislim da vi niste razumeli oblik onoga sto bih hteo da napravim
Tacno je da ce voda biti toplija na povrsini ali razlika nece biti drasticna (oko 2-10c maximum )
Kofica sa vodom bi bila spljostenog oblika tako da bi njena visina bila mala i ne bi mogla da se stvori velika razlike u temp u odnosu na povrsinu.Povrsinu bi hladili kuleri za kuciste 3komada.
Mozda ja tebe nisam dobro razumeo ali po tebi temp na povrsini bi bila 20C a na proc 100c
To zvuci nelogicno jer se valjda toplota pravilno rasporedjuje
Nacrtacu u paintu skicu kako bi sve to trebalo da izgleda i dacu relativno tacne dimenzija
I usput sada zagrevam 2,1l vode u toj kofici i izdvojenim delom koji bi trebao da ide na proc(al je on od al tako da mozda ima neke razlike)
Temp na delu koji ide na proc je trenutno 34C a na vrhu kofice 30c(ne koristim ventilatore trenutno)
Temparature kojom zagrevam koficu(tacnije deo koji ide na proc) je konstantna i iznosi 70C

:: Nije ti nešto išla fitika ili ti termodinamika u školi? Procesor koji može da disipria od 100W do 300W u zavisnosti koji koristiš, koliko si ga overklokovao, itd, zagrejaće tu vodu toliko brzo, da nisi svestan, 4l je smešno. Sa druge strane, voda koja se nalazi u dodiru sa procesor-om će biti toplija od vode na površini suda, za to ti ne treba termodinamika da bi znao
:: Sa druge strane teboi treba voda koja će skidati disipaciju toplote i treba ti ceosistem koji če održavati tem u rezervoaru konastantnom, kao kod automobila. Imaš jedno dobro uputstvo ovde, pa se pozabavi tematikom.
:: http://www.hwgurus.com/forum/forumdisplay.php?f=1
:: :: Ali ventovi bi takodje stalno hladili vodu.A sem toga zamisli koliko je potrebno vremena da 4l vode zagrejes na 50 stepeni cak i bez rada ventova koji dodatno hlade vodu.Da 4l vode prokljuca potrebno je dosta vremena.Koliko sutra pocecu sa eksperimentima tj zagrevacu 4l vode temp od 6o c pa javljam kako je to ispalo
:: :: :: A zar nebi to išlo i obrnutom smeru jer bi procesor i grafika konstanto povecavali temperaturu te vode :
:: :: ::
SpaceMarko Re: Re: Re: Re: .... 15.12.2012. 16:59 #461712

Drug ja se bavim ovim 8 godina, napravimo sam jedno 20 vodenih sistema. Imaš na hwgu dosta toga. Termodinamika mi je ono što nosim iz škole, tj. faksa. :) Radio sam na projektima hlađenja tečnim azotom, suvim ledom, fazno poremnjljivim hlađenjima itd i moje potove koristi preko 10 najbolji ocera u svetu. To što pričaš nema veze sa životom. Tebi procesor otpušta toplotu koju će preneti vodi, znači ako voda nije sa konstantnom protom da skida disipaciju sa procesora, toplota će se širiti i težiti ka širenju dok ne zagreje sud. Tu ventilatori ne pomažu jer teže skidanju temperature sobe, a tvoja disipacija je 3 ili 4 puta veća.
Još jednom ti treba da doneseš toplotu sa procesora, da je pokupiš sa nečim, statično držanje vode na jednom mestu to neće rešiti. Evo ti veoma gruba računica za xy dimenzije suda.
1. Ako se toplota na širinu suda širi za 20C u visinu od 5cm za manje od 1min
2. Moraš na tu visinu ubrizgati vodu koja je za -20C vraća tu vodu u stanje sobne temperature koja je recimo 25C
3. Znači treba da dodaš vodu na visinu od 5cm sa temperaturom od 5C, što je razlika odnosa gore navedenog, tj. nastalog disipacijom.
4. Ventilator ti teži rashladiti vazduhom 25C sud, kako planiraš da dobiješ vodu od 5C
5. Znači sem ako nemaš neko fazno promenljivo hlađenje (koje sam opet pravio pre nekih 4 godine unazad) ili ti čiler, ti nema šanse da dobiješ to što si hteo.
6. Procesr u najavi gori

Jednostavno ti ćeš napraviti toplu zonu oko procesora i ta topla zona ustajale vode biće hlađena po obodima zone. Da bi voda sa sobnom temperaturom bila konstantno ista na procesoru, temperatura po obodima tople zone treba da je manja za oniliko u minus koliko procesor disipacije odaje.

:: Pa sad ovak
:: Fizika mi je bila jaca strana (imao konstantno 5 al to je bilo davno
:: Procesor moze da stvori velike kolicine toplote ali ja mislim da vi niste razumeli oblik onoga sto bih hteo da napravi
:: Tacno je da ce voda biti toplija na povrsini ali razlika nece biti drasticna (oko 2-10c maximum
:: Kofica sa vodom bi bila spljostenog oblika tako da bi njena visina bila mala i ne bi mogla da se stvori velika razlike u temp u odnosu na povrsinu.Povrsinu bi hladili kuleri za kuciste 3komada
:: Mozda ja tebe nisam dobro razumeo ali po tebi temp na povrsini bi bila 20C a na proc 100
:: To zvuci nelogicno jer se valjda toplota pravilno rasporedjuj
:: Nacrtacu u paintu skicu kako bi sve to trebalo da izgleda i dacu relativno tacne dimenzij
:: I usput sada zagrevam 2,1l vode u toj kofici i izdvojenim delom koji bi trebao da ide na proc(al je on od al tako da mozda ima neke razlike
:: Temp na delu koji ide na proc je trenutno 34C a na vrhu kofice 30c(ne koristim ventilatore trenutno
:: Temparature kojom zagrevam koficu(tacnije deo koji ide na proc) je konstantna i iznosi 70
:: :: Nije ti nešto išla fitika ili ti termodinamika u školi? Procesor koji može da disipria od 100W do 300W u zavisnosti koji koristiš, koliko si ga overklokovao, itd, zagrejaće tu vodu toliko brzo, da nisi svestan, 4l je smešno. Sa druge strane, voda koja se nalazi u dodiru sa procesor-om će biti toplija od vode na površini suda, za to ti ne treba termodinamika da bi znao
:: :: Sa druge strane teboi treba voda koja će skidati disipaciju toplote i treba ti ceosistem koji če održavati tem u rezervoaru konastantnom, kao kod automobila. Imaš jedno dobro uputstvo ovde, pa se pozabavi tematikom.
:: :: http://www.hwgurus.com/forum/forumdisplay.php?f=1
:: :: :: Ali ventovi bi takodje stalno hladili vodu.A sem toga zamisli koliko je potrebno vremena da 4l vode zagrejes na 50 stepeni cak i bez rada ventova koji dodatno hlade vodu.Da 4l vode prokljuca potrebno je dosta vremena.Koliko sutra pocecu sa eksperimentima tj zagrevacu 4l vode temp od 6o c pa javljam kako je to ispalo
:: :: :: :: A zar nebi to išlo i obrnutom smeru jer bi procesor i grafika konstanto povecavali temperaturu te vode :
:: :: :: ::
maniac6n3 Re: Re: Re: Re: Re: .... 15.12.2012. 17:05 #461714

Oke
Znaci mora pumpa?

:: Drug ja se bavim ovim 8 godina, napravimo sam jedno 20 vodenih sistema. Imaš na hwgu dosta toga. Termodinamika mi je ono što nosim iz škole, tj. faksa. :) Radio sam na projektima hlađenja tečnim azotom, suvim ledom, fazno poremnjljivim hlađenjima itd i moje potove koristi preko 10 najbolji ocera u svetu. To što pričaš nema veze sa životom. Tebi procesor otpušta toplotu koju će preneti vodi, znači ako voda nije sa konstantnom protom da skida disipaciju sa procesora, toplota će se širiti i težiti ka širenju dok ne zagreje sud. Tu ventilatori ne pomažu jer teže skidanju temperature sobe, a tvoja disipacija je 3 ili 4 puta veća.
:: Još jednom ti treba da doneseš toplotu sa procesora, da je pokupiš sa nečim, statično držanje vode na jednom mestu to neće rešiti. Evo ti veoma gruba računica za xy dimenzije suda
:: 1. Ako se toplota na širinu suda širi za 20C u visinu od 5cm za manje od 1mi
:: 2. Moraš na tu visinu ubrizgati vodu koja je za -20C vraća tu vodu u stanje sobne temperature koja je recimo 25
:: 3. Znači treba da dodaš vodu na visinu od 5cm sa temperaturom od 5C, što je razlika odnosa gore navedenog, tj. nastalog disipacijom
:: 4. Ventilator ti teži rashladiti vazduhom 25C sud, kako planiraš da dobiješ vodu od 5
:: 5. Znači sem ako nemaš neko fazno promenljivo hlađenje (koje sam opet pravio pre nekih 4 godine unazad) ili ti čiler, ti nema šanse da dobiješ to što si hteo
:: 6. Procesr u najavi gor
:: Jednostavno ti ćeš napraviti toplu zonu oko procesora i ta topla zona ustajale vode biće hlađena po obodima zone. Da bi voda sa sobnom temperaturom bila konstantno ista na procesoru, temperatura po obodima tople zone treba da je manja za oniliko u minus koliko procesor disipacije odaje
:: :: Pa sad ovak
:: :: Fizika mi je bila jaca strana (imao konstantno 5 al to je bilo davno
:: :: Procesor moze da stvori velike kolicine toplote ali ja mislim da vi niste razumeli oblik onoga sto bih hteo da napravi
:: :: Tacno je da ce voda biti toplija na povrsini ali razlika nece biti drasticna (oko 2-10c maximum
:: :: Kofica sa vodom bi bila spljostenog oblika tako da bi njena visina bila mala i ne bi mogla da se stvori velika razlike u temp u odnosu na povrsinu.Povrsinu bi hladili kuleri za kuciste 3komada
:: :: Mozda ja tebe nisam dobro razumeo ali po tebi temp na povrsini bi bila 20C a na proc 100
:: :: To zvuci nelogicno jer se valjda toplota pravilno rasporedjuj
:: :: Nacrtacu u paintu skicu kako bi sve to trebalo da izgleda i dacu relativno tacne dimenzij
:: :: I usput sada zagrevam 2,1l vode u toj kofici i izdvojenim delom koji bi trebao da ide na proc(al je on od al tako da mozda ima neke razlike
:: :: Temp na delu koji ide na proc je trenutno 34C a na vrhu kofice 30c(ne koristim ventilatore trenutno
:: :: Temparature kojom zagrevam koficu(tacnije deo koji ide na proc) je konstantna i iznosi 70
:: :: :: Nije ti nešto išla fitika ili ti termodinamika u školi? Procesor koji može da disipria od 100W do 300W u zavisnosti koji koristiš, koliko si ga overklokovao, itd, zagrejaće tu vodu toliko brzo, da nisi svestan, 4l je smešno. Sa druge strane, voda koja se nalazi u dodiru sa procesor-om će biti toplija od vode na površini suda, za to ti ne treba termodinamika da bi znao
:: :: :: Sa druge strane teboi treba voda koja će skidati disipaciju toplote i treba ti ceosistem koji če održavati tem u rezervoaru konastantnom, kao kod automobila. Imaš jedno dobro uputstvo ovde, pa se pozabavi tematikom.
:: :: :: http://www.hwgurus.com/forum/forumdisplay.php?f=1
:: :: :: :: Ali ventovi bi takodje stalno hladili vodu.A sem toga zamisli koliko je potrebno vremena da 4l vode zagrejes na 50 stepeni cak i bez rada ventova koji dodatno hlade vodu.Da 4l vode prokljuca potrebno je dosta vremena.Koliko sutra pocecu sa eksperimentima tj zagrevacu 4l vode temp od 6o c pa javljam kako je to ispalo
:: :: :: :: :: A zar nebi to išlo i obrnutom smeru jer bi procesor i grafika konstanto povecavali temperaturu te vode :
:: :: :: :: ::
SpaceMarko ... 15.12.2012. 17:23 #461715

Imaš dobru ideju. Naime, što je veći sud to će sobna temperatura lakše održati temperaturu.
Zamisli da imaš bure u od 1000l i sipaš na svakih pola sata čašu vrele vode, da li će doći do promene, hmm neće. Međutim ako sipaš konstantno malim crevom vrelu vodu na vrhu bureta, a na dnu bureta otpuštaš istu količinu, za određeno vreme, imaćeš dosta zagrejanu vodu. Šta tebi treba?

1. Blok za procesor, i blok za VGA, pumpa, rezervoar, creva, dobra tečnost, fitinzi i malo mašte
2. Ako ćeš overklokovati uzmi neki online kalkulator i izračunaj koliko će disipacije odavati GPU i CPU
3. Ako je disipacija manja od 250W ide jedan triple radijator, ako je veća dodaš još jedan itd.
4. Napraviš veliki rezervoar od 4l
5. Kupiš pumpu (možeš i od pumpe iz akvarijuma da napraviš korisnu stvar)
6. Povežeš sistem na sledeći način (A – jedan ili dva radijatora. B –dva radijatora):
a) šema A - Iz pumpe voda ide u blok procesora, i z procesora u blok vga, iz bloga vga u radijator, iz radijatora u rezervoar, iz rezervoara u pumpu, iz pumpe u blok procesora = zatvoren sistem.
b) šema B - Iz pumpe voda ide u blok procesora, iz bloka procesora u radijator, iz radijatora u VGA blok, iz VGA bloka u radijator, iz radijatora u rezervoar, iz rezervoara u pumpu, iz pumpe u blok procesora = zatvoren sistem.

Evo ti nekih smernica, ili ajde evo jednog sistema koji je `slikovito` sklopljen pre nekoliko godina:
http://www.hwgurus.com/forum/f16/blue-scorpion-vodeno-hla%C4%91enje-68/#post200

P.S
Možeš postaviti temu i na HWG, tamo je bar jednom u životu neko imao bar jedan vodeni sistem.
Miskonius Asus ne pravi vodena hladjenja? 15.12.2012. 17:26 #461716

broj poruka: 4420

Ccccccc...
maniac6n3 Re: ... 15.12.2012. 17:33 #461718

Oke i hvala
Imam neki stari racunar sa procesorom i 98godine
Pa na njemu cu da probam ovo sa buretom
A za moj racunar , najverovatnije poslusati tvoj savet (ako proc otkaze na ovom iznad)
Ovo sad eksperimentalno
Recimo da umesto pumpe koristim princip spojenih sudova
Povecam visinu rez na 10cm i podelim ga na dva dela ali da pregrada koja ih deli bude visine 5 cm.Voda koju hladim ide u blok za CPU i valjda se vraca u pregradjeni deo rezervoara ali sada kao topla.Puni se pregradjeni deo i topla voda postepeno prelazi u deo sa rashladjenom vodom koja se jos uvek hladi i tako u krug
Jel to izvodljivo ?

:: Imaš dobru ideju. Naime, što je veći sud to će sobna temperatura lakše održati temperaturu.
:: Zamisli da imaš bure u od 1000l i sipaš na svakih pola sata čašu vrele vode, da li će doći do promene, hmm neće. Međutim ako sipaš konstantno malim crevom vrelu vodu na vrhu bureta, a na dnu bureta otpuštaš istu količinu, za određeno vreme, imaćeš dosta zagrejanu vodu. Šta tebi treba
:: 1. Blok za procesor, i blok za VGA, pumpa, rezervoar, creva, dobra tečnost, fitinzi i malo mašt
:: 2. Ako ćeš overklokovati uzmi neki online kalkulator i izračunaj koliko će disipacije odavati GPU i CP
:: 3. Ako je disipacija manja od 250W ide jedan triple radijator, ako je veća dodaš još jedan itd
:: 4. Napraviš veliki rezervoar od 4l
:: 5. Kupiš pumpu (možeš i od pumpe iz akvarijuma da napraviš korisnu stvar
:: 6. Povežeš sistem na sledeći način (A – jedan ili dva radijatora. B –dva radijatora)
:: a) šema A - Iz pumpe voda ide u blok procesora, i z procesora u blok vga, iz bloga vga u radijator, iz radijatora u rezervoar, iz rezervoara u pumpu, iz pumpe u blok procesora = zatvoren sistem
:: b) šema B - Iz pumpe voda ide u blok procesora, iz bloka procesora u radijator, iz radijatora u VGA blok, iz VGA bloka u radijator, iz radijatora u rezervoar, iz rezervoara u pumpu, iz pumpe u blok procesora = zatvoren sistem
:: Evo ti nekih smernica, ili ajde evo jednog sistema koji je `slikovito` sklopljen pre nekoliko godina:
:: http://www.hwgurus.com/forum/f16/blue-scorpion-vodeno-hla%C4%91enje-68/#post20
:: P.
:: Možeš postaviti temu i na HWG, tamo je bar jednom u životu neko imao bar jedan vodeni sistem.
SpaceMarko ... 15.12.2012. 17:43 #461722

Od mene neće čuti jednu reč više o ASUS-u to ostavljam Vladi EVGA :) Ovo je ipak polje u kome plivam već dugo. Evo sad ide oc takmičenje u Kijevu gde su i naši HW GURUS momci http://www.facebook.com/hwgurus.rs i upravo tamo koriste moje novo čedo od LN2 pota, i gle čuda prvi su :) heheheheh a koriste ovo http://www.hwgurus.com/forum/f16/subzero-ultimo-1528/

Hlađenja su moja pasija od dana kad sam bio na faksu :)

P.S
Evo još jednog `ružnog` ali dosta efikasnog sistema koji sma radio pre jedno 5 i po godina http://hardware.benchmark.rs/hardware_vesti/test-intel-core-2-extreme-qx6850-i-vodeno-hladjenje

STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647167.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs