Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
Ubila ga struja dok je cupao komponente iz racunara
STRANA 1 OD 1
f0rever Ubila ga struja dok je cupao komponente iz racunara 13.10.2012. 05:18 T48396

status: user
broj poruka: 3821
http://www.techspot.com/news/50474-teen-electrocuted-while-salvaging-parts-from-a-computer.html

I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Milunka ne ne... 13.10.2012. 05:44 #447313

broj poruka: 1624
Struje ga je ubila kad je dodirnuo kondenzator iz rastavljenog napajanja koje je jos bilo pod naponom...

Koliko nas cacka delove na rastaljenom napajanju koje je utaknuto u struju...?I to jos bez rukavica...

U ovom slucaju desilo se da je iscupao utikac,ali normalno struja nije skroz nestala, a on odma pipao po gasenju i desilo se sta se desilo :-(

asus p7p55d-e & intel i5 750 @ 4ghz/`Gainward` gtx470- referentna cista nvidia :-)/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/ssd patrior 60gb + samsung f4 2tb.Samsung F2380. audio- Pioneer A9, dayens Premium monitori, vufer JBL sub 135.

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed Mala pouka za prezivele: u PC PSUnit-ima napon se (sa 110/120/220/240 13.10.2012. 06:02 #447314

broj poruka: 10999
naizmenicnih volti) ne snizava pomocu ``tradicionalnog`` transformatora (u tom slucaju bi ``grec`` ispravljac radio sa malim naizmenicnim naponom, pa bi kondenzator ``dobio`` relativno male jednosmerne napone, a na ``visokonaponskoj`` 220V~ strani ne bi ni bilo nikakvog kondenzatora). Za razliku od tog, tradicionalnog (``linearnog``) resenja, ovde se primenjuje ``switching`` ispravljanje, gde ima i kondenzatora ``nabijenih`` visokim vrednostima napona...
Jos su opasniji pojedini ispravljacki i drugi sklopovi (horizontalna otklonska jedinica itd.) u televizorima i CRT monitorima - neki kondenzatori tu mogu da akumuliraju elektricitet ciji je napon 30KV. Takve kondove ne treba pipati (niti ih nasilno prazniti) cak i onda kada je uredjaj iskljucen i mrezni kabl izvadjen iz utikaca - zastitu ne pruzaju ni obicne gumene rukavice (visoki napon moze da ih probije).

f0rever Re: Mala pouka za prezivele: u PC PSUnit-ima napon se (sa 110/120/220/240 13.10.2012. 07:12 #447318

broj poruka: 3821
Najezila mi se kosa na glavi od tvog posta. :)

I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!

:: naizmenicnih volti) ne snizava pomocu ``tradicionalnog`` transformatora (u tom slucaju bi ``grec`` ispravljac radio sa malim naizmenicnim naponom, pa bi kondenzator ``dobio`` relativno male jednosmerne napone, a na ``visokonaponskoj`` 220V~ strani ne bi ni bilo nikakvog kondenzatora). Za razliku od tog, tradicionalnog (``linearnog``) resenja, ovde se primenjuje ``switching`` ispravljanje, gde ima i kondenzatora ``nabijenih`` visokim vrednostima napona..
:: Jos su opasniji pojedini ispravljacki i drugi sklopovi (horizontalna otklonska jedinica itd.) u televizorima i CRT monitorima - neki kondenzatori tu mogu da akumuliraju elektricitet ciji je napon 30KV. Takve kondove ne treba pipati (niti ih nasilno prazniti) cak i onda kada je uredjaj iskljucen i mrezni kabl izvadjen iz utikaca - zastitu ne pruzaju ni obicne gumene rukavice (visoki napon moze da ih probije)
::
pmfrulez po struci sam radio video i tv tehnicar 13.10.2012. 08:41 #447323

broj poruka: 997
mada sam odavno prestaopo da se bavim tim poslom...dok sam radio a posebno dok sam bio srednjoskolac na praksi bas ti kondezatori iz starih crt televizora koji akumuliraju elektricitet ciji je napon nenormalno veliki su se zbog mog neiskustva mojom nepaznjom u par slucajeva praznili preko mene :) ali to praznjenje se desi u veoma kratkom vremenskom intervalu neznam tacno ali mislim da bese u jednoj milisekundi tako da nemoze da te ubije

ovaj se uhvatio direktno na ulaz za 220v garantovano

Phenom IIx4 955BE/3.8GHz
CM Hyper 612S
Asus M5A97 PRO
Sapphire HD 6870
Seagate Barracuda® 1TB/SATA3/7200/64MB
NZXT Lexa S
Exceleram Black Sark 2x4GB/1866MHz
Benq G2220HDA
LC Powe LC6650GP3 V2.3
http://tinyurl.com/7rgqpg9
:: www :: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
DmasteRNo1 Još jedan ekspert manje 13.10.2012. 08:43 #447324

broj poruka: 6102
Žalosno.

http://www.dodaj.rs/f/2E/KC/34gQPPV6/inside-my-computer.jpg

MilosNBG ... 13.10.2012. 10:56 #447337

broj poruka: 1586
Neznanje se ponekad jako skupo placa. Osasavila me struja ko zna koliko puta ali znam kako da se postavim ako vidim da postoji rizik za tako nesto. Drugim recima, ako nisi siguran sta radis - nemoj da cackas mecku.

U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti!

gilopile ... 13.10.2012. 12:27 #447345

broj poruka: 9459
Jbg, desava se i najboljima... Dosta puta me omandala, ali na srecu nikada se nisam, ono sto kazu, cvrsto uhvatio, jer sam dosta oprezan i ako nisam 100% siguran pipne se u letu sa spoljnim delom prsta...
Jedini pravi udarac sam imao kada sam bio klinac i u gacama sam sedao na TA pec i cackao termostat koji nije imao kapicu. Tada sam leteo dva metra:) Praznjenje elkosa zna da bude neugodan udarac, ali za zdravu osobu daleko od smtrtonosnog. Ispraznio sam ih milion po TV-ima, sto na prste, sto na lakat, ruku...:)

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

codeus ... 13.10.2012. 13:04 #447353

broj poruka: 4054

ko nije lizao kondz od blica .. taj nezna sta je beam me up scotty

stvarno izrazavam sumnju da ga je iskljucen (izvucen kabel) psu dotukao kao grupa skinheda u teranju ..

ti kondenzatori nemaju toliko snage da ubiju ... znaju da protresu posteno ukoliko je PCF

pre ce biti da je samo ugasio pozadi na prekidac i onda slucajno dotakao kabel pre prekidaca ili onu filter plocicu .. to je istokao da si gurnuo prste u shuko
MilosNBG ... 13.10.2012. 13:19 #447356

broj poruka: 1586
Pa jedino tako da ga je ubilo...

Doduse, imao sam jednom havariju u radnji sa kompom kome je probilo napajanje u toku neke oluje. Vlasnik nije ni provalio sta se desilo, samo video da ne radi posle oluje i doneo ga. Ukljucim, a celo kuciste na fazi. Samo pola sekunde nakon toga jer detoniralo napajanje, pre nego sto je odreagovao FID, sto nije smelo da se desi, ali eto, desilo se.

U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti!

zxcvbnm Kao sto je moj profesor fizike govorio 13.10.2012. 13:34 #447359

broj poruka: 183
Struja... Jedina imenica zenskog roda koja te ubije kada je uhvatis

ilicstefan Može da bude milion stvari 13.10.2012. 13:36 #447360

broj poruka: 1577
U članku samo navode da je čačkao po napajanju, ne piše ni da li je bilo uključeno, ni koje je napajanje, ni kako se tačno sve desilo.

Mali milion stvari može da bude. Recimo šta ako je bio u pitanju neki kinez kojem recimo ne radi lepo prekidač i on je samo prekidač isključio a kabl nije. Ili šta ako je bio nestručan pa nije sve lepo uradio kako treba?

Žao mi je samo što je poginuo za glupost. To će valjda naučiti ove `profesionalce` da se ne igraju sa takvim stvarima.

Ja kad sam menjao ventilator u napajanju, gledao sam jedno 2-3 dana po netu kao to da zamenim i kako napajanje bezbedno da otvorim.

I posle mi kažu: `Uči dete da sutra nađeš posao`.

http://www.youtube.com/watch?v=vgdGfSYhwY8&feature=player_embedded#!

gilopile ... 13.10.2012. 14:02 #447361

broj poruka: 9459
Taj prekidac je golo govance, i prekida samo jedan dovod, pa sve zavisi kako je utikac okrenut u stekeru. Nikako se ne treba igrati sa takvim stvarima, pogotovo ko nema iskustva sa elektronikom uopste. Pogotovo nikako bosonog oko takvih stvari, jer nikada ne znamo kakvo i da li uopste postoji uzemljenje i kako je odradjeno. Treba biti jako oprezan, pa se bar svede opasnost na neki minimum...

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

Pisko Muzička asocijacija 13.10.2012. 15:27 #447377

broj poruka: 6650
Mene taj naslov jako asocira na ritam teksta iz poznatog filmskog hita devedesetih:
Izvukla si ciglu iz temelja ljubavi naše.... evo:
Ubila ga struja, dok je čup`o komponente... iz računara...

Otpevajte u sebi, svaka sličnost je namerna.

Budale računaju na sreću.

nisavici re: 13.10.2012. 15:34 #447380

broj poruka: 908

Ja kad otvaram napajanje ugasim prekidac iscupam iz struje i onda startujem komp da izvuce svu struju iz kondezatora

Jednom sam spojio dlanom kontakte iz tih velikih 200 v kondezatora i nije bilo prijatno
zamirisalo pecenje :-)
ICEsd re: 13.10.2012. 16:16 #447385

broj poruka: 2158

Jeste suvoparno i niko ne voli da citra ovakve tekstove:

http://umelbl.com/dokumentacija/Zastita%20i%20bezbednost%20u%20elektrotehnici.pdf

http://www.findthatdoc.com/search-11320566-hDOC/download-documents-oh-ru-013-uputstvo-za-bezbedan-rad-rad-pod-niskim-naponom-doc.htm

ali znaju da budu dosta korisni, da se prelistaju i da ti neka informacija ostane u malom mozgu koja ce da vice oprez.

Inace mi na Balkanu volimo da kazemo: ` Ko ga j*** nece bas mene sad, necu zastitnu opremu, nabrzaka kratko cu to da sredim.` E upravo se tad desi nesreca, manja ili veca, zato:

- Osigurace u dzep ( kad se radi sa 220v ) ( da se ne desi da ih neko slucajno ne zasrafi jer mu treba struja )
- Unimetrom ( multimetrom ) proveriti dali ima napona iako su osiguraci skinuti ( glimerica hoce da slaze )
- Staviti bar neki izolator na ruke ako nisi siguran dali ima napona.

Inace ne ubija ( U ) napon vec struja ( A ).

Zdebeli 13.10.2012. 18:16 #447400

broj poruka: 1383
Aj da pitam dok jos mogu.
Ako se iskljuci napajanje, izvuce kabl, pritisne par puta dugme za ukljucivanje, i tek onda pristupi rastavljanju kompjutera pa i samog napajanja ne moze nista da bude, zar ne?

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
nisavici Re: 13.10.2012. 18:27 #447403

broj poruka: 908
Ja tako radim,komp na kratko zavrti ventove i stane onda nema struje

pozzz

Ali na svakom napajanju pise da komponente nisu za servisiranje ima upozorenje

:: Aj da pitam dok jos mogu
:: Ako se iskljuci napajanje, izvuce kabl, pritisne par puta dugme za ukljucivanje, i tek onda pristupi rastavljanju kompjutera pa i samog napajanja ne moze nista da bude, zar ne
ilicstefan Ne znam koliko pomaže 13.10.2012. 19:23 #447411

broj poruka: 1577
Ali ja uvek po kući nosim one papuče što imaju gumeni đon, one što se mogu sresti svuda po pijacama.

Nisam baš siguran koliku to izolaciju pruža, ali sigurno je bolje nego bosonog.

Takođe nije loše i protrljati ruke o neki metalni objekat pre rada (radijator, kvaka na metalnim vratima, rukohvat od metala), čuo sam da to pomaže da se otarasimo viška statičkog elektriciteta i time se smanjuje mogućnost oštećenja ili povrede. Nisam siguran koliko je ovo tačno ali šta me košta.

I posle mi kažu: `Uči dete da sutra nađeš posao`.

http://www.youtube.com/watch?v=vgdGfSYhwY8&feature=player_embedded#!

golfer re 14.10.2012. 00:14 #447460

broj poruka: 317

Po meni ovo ne pije vodu, ubila ga struja iz mreznih elektrolita, u tom slucaju ja bi trebao biti mrtav vec 20ak godina!!! Koliko sam shvatio ovako nesto se desilo u Americi gde je mrezni napon 110V, kada se ispravi napon na mreznim elkondima nece biti veci od 150-160V sto je isuvise malo da bi izazvao opekotine opasne po zivot jer kapacitet tih elkonda je 470-1000 mikroFarada, i to neko praznjenje bi bilo oko 4-5 sekundi posle cega bi se ispraznili. Klinac je verovatno ostavio ustekan mrezni kabl u napajanju, prekidac na napajanju je presekao nulti vod, preko kabla je svako kuciste uzemljeno, verovatno je jednom rukom drzao kuciste ili metalni oklop, kavez, napajanja dok je drugom rukom uhvatio neki od elemenata sa primarne strane chopera sto je izazvala grcenje misica ruku tako da je dodirnute povrsine jos jace stegao! Obzirom da je strujno kolo napravio rukama automatski je doslo do zastoja u radu srca i pluca, smrt je neminovna i brza a opekotine ce nastati ako takvo praznjenje potraje par desetina sekindi ili par minuta...itd, itd. Zbog takvih stvari se ugradjuju tzv. FID sklopke koje reaguju ako se ostvari strujno kolo izmedju faze i uzemljenja ili ako dodje do kontakta izmedju nultog voda i uzemljenja. Posebno su opasni elektricni bojleri pa se preporucuje da dok se kupate bojler bude iskljucen iz struje!
Sto se tice elektrolitskih kondezatora, kod nas je mrezni napon 220V, kada se taj napon ispravi i ispegla napon na tom mreznom elkondu bude 320-350V!!! Vec 20 i kusur godina drzim TV servis, pa kada mi neko bas bude dosadan, dodje da ubije vreme kod mene u radnji, napunim takav elektrolit i bacim mu uz povik HVATAJ!!! Ljudi refleksno odreaguju, naravno uhvate sa dve ruke i nema sanse da ne dohvate izvode na elkondu koji je napunjen, malo ih protrese ali nikakvih opekotina ne bude ili nedaj Boze, smrtnih slucajeva. I meni su mnogo puta poturali napunjene elkonde, koliko puta sam zaboravio da israznim elkond na TV-u koji sam popravljao, bude tu poneka posekotina ili oderotina jer kada te zvekne naglo i jako povuces ruku pa zakacis na kojestosta!!! Setih se, jednom prilikom sam 31 decembra u 22h u stanici policije u gradu gde zivim, menjao visokonaponsku kaskadu na TV-u, mrzilo me da ga iskljucim iz struje, TV, je bio pod naponom, iskljucen daljincem, kaskada je bila nepristupacna a ja nisam imao vremena ni da raskacim sasiju i oklop od kaskade vec sam ruke do lakata zavukao u TV i skidao neispravnu kaskadu! Neko od prisutnih pandura mi je bacio onu zelenu petardu pod noge i kada je to puklo...dan danas imam oziljke po rukama, zveknula me je i struja, moglo je svasta da bude! Od tada obavezno iskljucujem iz mreze bilo sta da radim i naravno ispraznim mrezne elkonde ako uredjaj ima choper u mrezi!
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647167.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs