Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
kako proveriri ispravnost i stabilnost polovnog napajanja
STRANA 1 OD 1
arogan kako proveriri ispravnost i stabilnost polovnog napajanja 08.09.2012. 12:41 T47479

status: user
broj poruka: 538
Dobio sam dva polovna napajanja izvađena iz firmiranog desktop (položenog) računara Dell, 2005. godište, ploča Intel 915. Na oba računara su se naduvali elektroliti oko procesora, a neki su počeli i da cure, zbog čega su se računari sve češće resetovali u toku rada i na kraju su demontirani.

Ova napajanja bih hteo da zadržim jer su izuzetno teška i verovatno izuzetno kvalitetna (dok su bila nova), snage 280W, oma 4 SATA priključka i 4 MOLEX. Kroz rešetke se vidi da ima dve štampane ploče i sa gornje i donje strane ploča je eletronika kao u koštnici. Čudno za firmirana napajanja, ali rupice na šrafovima odgovaraju za klasično (midi)tower kućište!
I pored izduvavanja kompresotom (kroz rešetke za ventilaciju sa strane i ventilatora) ne mogu da vidim ni 10% elemenata, tako da ne znam da li su elektroliti naduvani ili ne. Napajanje je stepenasto, tako da gornji poklopac ima čak 12 šrafova, kada ga skinem vidim da su štampane ploče pričvršćene kalajem za `šasiju` i ne ne mogu lako da ih demontiram, a ne isplati mi se da ih nosim u servis, da bih optički video elektrolite.

Moja pitanja:
1. Da li su napajanja najčešći uzrok naduvavanja elektolita oko procesora? Zapravo, ako neko od ovih napajanja stavim na ispravnu polovnu matičnu ploču (imam Intel 945), hoće li se i na njoj posle određenog vremena naduvati elektroliti oko procesora?
2. Kako da proverim njihovu ispravnost i stabilnost bez odlaska u servis ili nabavke skupih tetsera? (Ja sam oba napajanja povezao na moj kučni računar. Računar se normalno upali, u HW monitoru na jednom napajanju podaci su stabilni a na drugom svake sekunde dva podatka variraju za oko 0,5V).
3. Ako je neko od ovih napajanja potpuno ispravno, da li je ono bolje od npr. novog Frontier-a od 500-550W? (planiram da sastavim jednu Intel 945 mašinu, za internet a ne `Gamer`)

Pozdrav!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
acosuper a sto ne bi 08.09.2012. 12:50 #440067

broj poruka: 1207
zamijenio kondenzatore na tim maticnim plocama sto su u firminim kucistima vec ako si dobio te racunare..ispravnost provjeri tako da li daje normalan napon na +12 +5 i +3.3V znaci zuta zica je +12 crvena je +5 a narandzasta ako je ima ili siva je 3.3V ja msilim, a stabilnost mozes lako da provjeris namontiraj na komp i opteriti CPU i GPU ako se ne gasi dobro je ako se restartuje onda nije dobro
edit: to sto napon bjezi malo gore dole je normalno

CPU: AMD Athlon II 445
GPU: Gigabyte 5870 SOC
MBO: ASUS Sabertooth 990FX
RAM: KINGSTON 8GB (2x4GB) 1866MHz DDR3
PSU: Cooler Master GX-550W
HDD: 2x Samsung F3 Spinpoint 500GB RAID0
CPU COOLER: Cooler Master V8
HP CASE home mod

arogan Re: acosuper 08.09.2012. 13:31 #440072

Dobio sam samo napajanja, cele računare nisam. Video sam te matične, od 4 velika elektroita 2 su iscurela a 2 su naduvana a od 8 manjih svi su naducani. To je ipak mukotrpan posao za stari računar (Celoron D 2,8/533, sa samo 2 DDR2 slota ...),a uz to, kućište ima mesta samo za 1 HDD i jednu optiku, što je malo za kućnu upotrebu. Noviju ploču, 945 i Procesor 775/3.2/2M i kuler sam nabavio za 25e.
Ali, ostaje mi nedoumica, kako da budem siguran da mi ovo napajanje neće prouzrokovati naduvavanje elektrolita na mojo ploči 945 za nekoliko meseci?
Već sam merio unimerom, žuta 12,2 V, crvena 5,3 na MOLEX konektorima, na 20-pinskom na ploči nemogu da merim jer je uboden u ploču. Znam da sam pre 7-8 godina pobao i uspeo `na živo` da upalim napajanje kratkim spojem (krajecima spajalice` zelene i neke druge žice na 20-pinskom konektoru), ali onda ne merim napone pod punum opterećenjem.

Vaskev re 08.09.2012. 13:35 #440073

broj poruka: 1673
Bez otvaranja i merenja elektrolita sa ESR metrom jednostavnom metodom u kućnoj radinosti nećeš moći da vidiš u kakvom su stanju elektroliti u napajanju. Inače to je jedina komponenta koja je podložnja starenju i degradaciji u prekidačkim kolima u kakve spada ps napajanje. Jedini način je da se to proveri osciloskopom merenjem ripple napona prilikom rada sa što većim opterećenjem, naravno u granicama koje je propisano za to napajanje. Kod dobrog napajanja takozvani ripple napon se meri u granicama od 20-150mV u zavisnosti na kojoj gtrani se meri, kod lošeg napajanja na osciloskopu ćeš videti praktično testerasti napon daleko veći od tih stotinak mV. Što je testera izraženija to je maksimalni napon više premašio max dozvoljenu vrednost i na taj način opterećuje elektrolite na samoj ploči i skraćuje im vek trajanja i dovodi do naduvavanja i curenja i na kraju otkazivanja uređaja. Inače stabilno očitavanje napona sa običnim voltmetrom nije pouzdan pokazatelj u kakvom je stanju samo napajanje, većina vojtmetara očitava neku srednju vrednost zbog sporosti ugrađenih ad konvertora.

WOT Nick: Vaske

Pisko Način 08.09.2012. 13:45 #440074

broj poruka: 6650
Priključiš računar na to napajanje i probaš. Radi. Ili ne radi. Ne preteruješ sa opterećenjem (grafička veliki potrošač, visokoklokovani višejezgarni procesor).

Budale računaju na sreću.

codeus ... 08.09.2012. 14:26 #440077

broj poruka: 4054

lizni zutu i crnu dok radi .. ako ti otpadnu obrve .. dobro je

acosuper Re: ... 08.09.2012. 15:04 #440080

broj poruka: 1207
+1 dobio si najprofesionalniji odgovor hahah

CPU: AMD Athlon II 445
GPU: Gigabyte 5870 SOC
MBO: ASUS Sabertooth 990FX
RAM: KINGSTON 8GB (2x4GB) 1866MHz DDR3
PSU: Cooler Master GX-550W
HDD: 2x Samsung F3 Spinpoint 500GB RAID0
CPU COOLER: Cooler Master V8
HP CASE home mod

::
:: lizni zutu i crnu dok radi .. ako ti otpadnu obrve .. dobro j
philaemos ... 08.09.2012. 16:53 #440100

broj poruka: 2743
Nije Codeus za dzabe dr Evil... samo sto nece da mu bude nista, treba ipak da lizne crnu i plavu zicu od 220V da mu otpadnu obrve...

@arogan
Elektroliti se naduvaju iz vise razloga.
Evo ti objasnjenje na ovom sajtu:
http://www.badcaps.net/

Bez instrumenata i nekog pravilnog opterecenja ne mozes da znas kakvo je napajanje.
A odokativno mozes da ocenis tako sto da zakacis u neki kompjuter, pa probaj kako radi, a to si vec i probao.
Znaci napajanja rade, a koliko dugo i kakav je napon, ko ce ga znati.
Programe nemoj ni da gledas, ne pokazuju tacno.
arogan Re: Vaskev 08.09.2012. 18:06 #440114

U potpunosti se slažem, ali ja sam sa osciloskopom radio poslednj put pre 20+ godina (na Marantz-ovom resiveru).
Sada od alata imam samo lemilicu od 18W i 40W, dakle moram ga odnesti u servis. Po mojoj proceni potrebno je najmanje pola sata da se `rasturi` i isto toliko da se sastavi - ima najmanje 6 velikih `debelih`lemova između štampanih ploča i lima na šasiji plus lemovi boga pitaj kolikog broja debelih kablova - ovo je verovatno neisplativa varijanta.

Dakle, mogu da biram ili da stavim polovno ali teško firmirano napajanje (šteta može da mi bude najviše 25e) ili da kupim novo `kinesko` - potrošiću 1.200.

Ja ipak volim da biram kvalitetnije a polovno napajanje nego novo kinesko lako ko pero.
Ne bih se dvomio da ta napajanja nisu izvađena iz računara kod kojih je došlo do naduvavanja pa čak i curenja elektrolita, a koje je možda izazvano baš napajanjem.
codeus Re: Re: Vaskev 08.09.2012. 19:59 #440134

broj poruka: 4054

slobodno stavljaj ta brendirana napjanja .. radice to jos 2-3godine bez muke ...

te ploce su low budzet serija .. ne bas kvalitetni elektroliti .. kvalitetni toliko da izdrze garanciju :) .. plus rade u `toplijem` okruzenju od kondenzatora u PSU-u .. temperatura drasticno utice na radni vek istih ..

:: U potpunosti se slažem, ali ja sam sa osciloskopom radio poslednj put pre 20+ godina (na Marantz-ovom resiveru)
:: Sada od alata imam samo lemilicu od 18W i 40W, dakle moram ga odnesti u servis. Po mojoj proceni potrebno je najmanje pola sata da se `rasturi` i isto toliko da se sastavi - ima najmanje 6 velikih `debelih`lemova između štampanih ploča i lima na šasiji plus lemovi boga pitaj kolikog broja debelih kablova - ovo je verovatno neisplativa varijanta
:: Dakle, mogu da biram ili da stavim polovno ali teško firmirano napajanje (šteta može da mi bude najviše 25e) ili da kupim novo `kinesko` - potrošiću 1.200.
:: Ja ipak volim da biram kvalitetnije a polovno napajanje nego novo kinesko lako ko pero
:: Ne bih se dvomio da ta napajanja nisu izvađena iz računara kod kojih je došlo do naduvavanja pa čak i curenja elektrolita, a koje je možda izazvano baš napajanjem.
VMARC Re: 09.09.2012. 00:49 #440177

broj poruka: 9425
1. Ne
2. Samo tako
3. Da
4. @codeus - neprocenjivo!

F650GS Dakar

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647169.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs