Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
sa 1 ili 2 core-a radi, a sa 3 ili 4 nece?
STRANA 1 OD 1
inemanja sa 1 ili 2 core-a radi, a sa 3 ili 4 nece? 26.05.2012. 01:54 T45893

status: user
broj poruka: 50
danima se mucim sa problemom resetovanja racunara posle izmedju 10 minuta i 2 sata rada, a od juce najvise 10 sekundi posto windows kaze welcome. opsle svih `vratolomija` koje su mi pale na pamet, probam da iskljucim neko jezgro kad ono radi!

Dakle racunar odlicno radi sa jednim ili 2 core-a, a ako ukljucim 3 ili sva 4 resetuje se odmah nakon podizanja windows-a...

inace sa sva 4 jezgra normalno radi u bios-u ili safe mode-u (po celu noc).
Da li je u pitanju ploca (GA-H55M-D2H) ili procesor (core i5-760 @fabrickih 2.8GHz)

inace pre ovog iskljucivanja sam sumnjao na plocu: na svakom 15 paljenju - windows ne nalazi mreznu - pre nekih mesec dana skroz je `puko` bios - pa je ploca automatski F3 verziju (sa kojom je kupljena) rewrite-ovala starom F1 (dual bios).

Ako je neko imao slican problem, bio bih zahvalan na savetu. MB ili CPU (ostalo nije 99%)
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
VMARC Procesori retko, veoma retko crkavaju 26.05.2012. 02:16 #419770

broj poruka: 9425
U tvom slucaju indicira u dobroj meri na njega, ali ipak i dalje je procenat znatno na strani felericne ploce. To, na zalost, mozes saznati samo zamenom procesora.
F650GS Dakar

SkyFire ... 26.05.2012. 02:19 #419771

broj poruka: 18472
Moze vrlo lako da bude do ploce i to do naponske sekcije..
Izvadi ti daj CPU i probaj kod nekog drugog..
Cisto sumnjam da je neko jezgro postalo defektno,to je skoro pa ne moguce..
Mislim da je do ploce..A jos je GA..
gliga79 sa 1 ili 2 core-a radi, a sa 3 ili 4 nece? 26.05.2012. 02:28 #419773

broj poruka: 4641
99% ploca.
Moguce je da rasterecenjem naponske, prividno sve radi kako treba.
Medjutim bice tu jos problema u koliko ne reklamiras plocu pod hitno.

Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Cyclone 6850 Power Edition, 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w

inemanja hvala! 26.05.2012. 02:37 #419774

tako sam i prepostavljao, nego rekoh da pitam (opet bolje je sto vise misljenja)... jos da imam drugara sa 1156 slot plocom, pa da mogu da ga probam...

P.S. A postoji li neki software kojim bih mogao da testiram plocu i/ili procesor (bez obzira da li mi je problem ovo sto vecina misli)... Bilo bi veoma pozeljno da taj softver bude butabilan, a i ne mora bas (mogao bih i da probam iz safe moda) ?

VMARC Re: hvala! 26.05.2012. 02:39 #419775

broj poruka: 9425
Ne u takvom obliku dijagnostike kakav tebi treba, a to je da uperi prst u cpu ili mb.
F650GS Dakar

:: tako sam i prepostavljao, nego rekoh da pitam (opet bolje je sto vise misljenja)... jos da imam drugara sa 1156 slot plocom, pa da mogu da ga probam..
::
:: P.S. A postoji li neki software kojim bih mogao da testiram plocu i/ili procesor (bez obzira da li mi je problem ovo sto vecina misli)... Bilo bi veoma pozeljno da taj softver bude butabilan, a i ne mora bas (mogao bih i da probam iz safe moda)
inemanja Re: Re: hvala! 26.05.2012. 02:44 #419776

ma nadjoh na nekom forumu, da probam da iskljucim turbo boost, a ukljucim sve korove... ipak me malo cudi sto ipak radi u safe modu, pa ne bi bilo lose da vidim sta ce mi reci koji software (ni ovo gasenje jezgara mi nije bilo narocito logicno, pa sam probao i dalo je neki rezultat), pa ako vec znas sware, reci kako se zove...

:: Ne u takvom obliku dijagnostike kakav tebi treba, a to je da uperi prst u cpu ili mb
:: F650GS Daka
:: :: tako sam i prepostavljao, nego rekoh da pitam (opet bolje je sto vise misljenja)... jos da imam drugara sa 1156 slot plocom, pa da mogu da ga probam..
:: ::
:: :: P.S. A postoji li neki software kojim bih mogao da testiram plocu i/ili procesor (bez obzira da li mi je problem ovo sto vecina misli)... Bilo bi veoma pozeljno da taj softver bude butabilan, a i ne mora bas (mogao bih i da probam iz safe moda)
Miskonius re 26.05.2012. 02:51 #419778

broj poruka: 4420
Instaliraj Linx i testiraj CPu sat vremena,
Ako uopste stigne toliko...
http://goo.gl/LmPmb

U gluposti sveta blista mudrost Svevišnjeg. Zato mudrac ponizno gleda na glupaka.

milosikaca Re: sa 1 ili 2 core-a radi, a sa 3 ili 4 nece? 26.05.2012. 09:08 #419797

broj poruka: 1081
Nisi nam rekao koje je napajanje??ako je neko Zito,borovnica i slicno menjaj pa onda ponovo sve probaj

AMD A8 3870K@3.0Ghz@TT Frio OCK
ASUS F1A75-V PRO
2x4GB DDR3 1600Mhz Exceleram E30122B
ATI HD6550
Fractal Design Define R3@Seasonic 520GM
Mushkin Chronos 60GB,2x2TB WD Green
Xonar DX
Altec Lansing FX4021 2.1
Logitech MX Perfo

:: danima se mucim sa problemom resetovanja racunara posle izmedju 10 minuta i 2 sata rada, a od juce najvise 10 sekundi posto windows kaze welcome. opsle svih `vratolomija` koje su mi pale na pamet, probam da iskljucim neko jezgro kad ono radi
:: Dakle racunar odlicno radi sa jednim ili 2 core-a, a ako ukljucim 3 ili sva 4 resetuje se odmah nakon podizanja windows-a..
:: inace sa sva 4 jezgra normalno radi u bios-u ili safe mode-u (po celu noc)
:: Da li je u pitanju ploca (GA-H55M-D2H) ili procesor (core i5-760 @fabrickih 2.8GHz
:: inace pre ovog iskljucivanja sam sumnjao na plocu: na svakom 15 paljenju - windows ne nalazi mreznu - pre nekih mesec dana skroz je `puko` bios - pa je ploca automatski F3 verziju (sa kojom je kupljena) rewrite-ovala starom F1 (dual bios)
:: Ako je neko imao slican problem, bio bih zahvalan na savetu. MB ili CPU (ostalo nije 99%)
inemanja Re: Re: sa 1 ili 2 core-a radi, a sa 3 ili 4 nece? 26.05.2012. 09:20 #419798

juce sam isao da zamenim starih 4gb za novih 8gb i u isto vreme odneo napajanje (chieftec 650) na proveru - graficku sam uzeo novu pre 3-4 dana (a i na staroj je bila ista situacija), tako da samo hdd nije proveravan/menjan (a tesko da je problem u njemu)
dakle cpu ili mb...

:: Nisi nam rekao koje je napajanje??ako je neko Zito,borovnica i slicno menjaj pa onda ponovo sve proba
:: AMD A8 3870K@3.0Ghz@TT Frio OC
:: ASUS F1A75-V PR
:: 2x4GB DDR3 1600Mhz Exceleram E30122
:: ATI HD655
:: Fractal Design Define R3@Seasonic 520G
:: Mushkin Chronos 60GB,2x2TB WD Gree
:: Xonar D
:: Altec Lansing FX4021 2.
:: Logitech MX Perfo
Mixx ... 26.05.2012. 10:02 #419803

broj poruka: 2931
nije mi jasno kako ti nije palo na pamet da apdejtujes bios? jasno pise na strqanici tvoje ploce:
F4 Support Realtek LAN 8111F - resava ti problem sa mreznom
F3 Improve memory compatibility - ne moze da skodi
F2 Improve Intel Turbo Boost compatibility - 99% ti resava problem resetovanja

ako kojim slucajem bios update ne resi problem, safe mode ukazuje da je problem softverske prirode. digni neki linux sa flash ili cd-a pa vidi kako se ponasa. ako je sve ok, problem je u windowsu.

ako i dalje budes imao problem, nosi plocu//proc u servis

operator re 26.05.2012. 11:24 #419809

broj poruka: 4266
Kao sto rece Mixx.

Od formalnog obrazovanja plaćaćeš račune. Od samoobrazovanja ćeš se obogatiti, ali ne u Srbiji. :D

inemanja Re: ... 28.05.2012. 01:39 #420142

a otkud ti da imam bilo koju verziju bios-a, sem F4... naravno da sam apdejtovao (ali tek kad je puko F3, pre toga nije bilo potrebe... kao sto rekoh problemi su se veoma retko pojavljivali i resavali resetom)
i dalje je najjaci adut u korist ploce, to sto se procesori vrlo retko kvare...

:: nije mi jasno kako ti nije palo na pamet da apdejtujes bios? jasno pise na strqanici tvoje ploce:
:: F4 Support Realtek LAN 8111F - resava ti problem sa mrezno
:: F3 Improve memory compatibility - ne moze da skod
:: F2 Improve Intel Turbo Boost compatibility - 99% ti resava problem resetovanj
:: ako kojim slucajem bios update ne resi problem, safe mode ukazuje da je problem softverske prirode. digni neki linux sa flash ili cd-a pa vidi kako se ponasa. ako je sve ok, problem je u windowsu
:: ako i dalje budes imao problem, nosi plocu//proc u servis
:: __________________________________________________
:: http://img810.imageshack.us/f/useyourcpu.jpg
Mixx ... 28.05.2012. 04:02 #420152

iz tvog pisanija sam shvatio da ti je bagovala mrezna sa F3 biosom, a da se problem sa resetovanjem javio tek kad si se vratio na F1. nisam te najbolje razumeo onda. znaci problem postoji i u F4? hm... jesi probao linux?

Dexter013 Ako imas garanciju 28.05.2012. 09:55 #420172

broj poruka: 17093
Ako ti je sve u garanciji nemoj da se jebavas, lepo im odneses komp sa sve papirima i garancijom i kazes izvolite popravite ustanovie kvar zamenite i cao.

Moj tip je ploca, vrati sve na default ako si oc pa vrti malo stres testove za ram cpu i grafiku. Ako na defaultu sve radi eto ti resen problem.

Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.4 Ghz
Ram:10 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz
GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-13
MBO:AM3+ Asus M5A97
Case:CoolerMasterElite430
PSU:Chieftec 650w a85
CpuCooler:TitanVanesa
Mis: Mx518
Dell 22

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
inemanja Re: ... 28.05.2012. 12:31 #420207

:) da, linux cu da stavim...

sad si me dobro zamislio sa ovim flesovanjem na f4 (ne mogu da se setim, ali vredi probati - cim nadjem malo vremena)

:: iz tvog pisanija sam shvatio da ti je bagovala mrezna sa F3 biosom, a da se problem sa resetovanjem javio tek kad si se vratio na F1. nisam te najbolje razumeo onda. znaci problem postoji i u F4? hm... jesi probao linux
Mixx ... 28.05.2012. 16:27 #420273

nisam mislio da instaliras linux kao trajno resenje nego da dignes neki mali linux (ima ih od par desetina MB) sa flesa, da bi ustanovio da li je problem do operativnog sistema. ako radi sa linuxom normalno onda mozes da budes (skoro) siguran da je problem do windowsa. svakako je jednostavnije nego da reinstaliras windows `za svaki slucaj`
naravno prvo proveri za F4

inemanja Re: ... 28.05.2012. 18:52 #420308

obzirom kako me zajebava win7 zadnjih 10-ak dana, mozda i nebi bilo lose... imas neki predlog/link za linux...

p.s. hvala na savetima

:: nisam mislio da instaliras linux kao trajno resenje nego da dignes neki mali linux (ima ih od par desetina MB) sa flesa, da bi ustanovio da li je problem do operativnog sistema. ako radi sa linuxom normalno onda mozes da budes (skoro) siguran da je problem do windowsa. svakako je jednostavnije nego da reinstaliras windows `za svaki slucaj`
:: naravno prvo proveri za F
inemanja Re: Ako imas garanciju 28.05.2012. 19:31 #420320

Ma ako odnesem u servis nece mi vratiti komp 10-ak dana minimum, a pokusavam da diplomiram iduceg meesca...
a sto se tice oc-a, ne razumem zasto iko to radi... ubrzanje koje je u praksi neosetno, a rizikujes skracivanje radnog veka.. sta vise skoro sam dobio neku grafiku `oc edition` - pa razmisljam da je `under clock`-ujem (ali to je vec off-topic)

:: Ako ti je sve u garanciji nemoj da se jebavas, lepo im odneses komp sa sve papirima i garancijom i kazes izvolite popravite ustanovie kvar zamenite i cao
:: Moj tip je ploca, vrati sve na default ako si oc pa vrti malo stres testove za ram cpu i grafiku. Ako na defaultu sve radi eto ti resen problem
:: Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.4 Gh
:: Ram:10 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MH
:: GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-1
:: MBO:AM3+ Asus M5A9
:: Case:CoolerMasterElite43
:: PSU:Chieftec 650w a8
:: CpuCooler:TitanVanes
:: Mis: Mx51
:: Dell 22
Mixx ... 29.05.2012. 09:06 #420419

http://www.pendrivelinux.com/

inemanja moze i sa 4 cora, ali... 03.06.2012. 00:07 #421668

sad rade i sa 4 core-a, ali moram da disable-ujem `C3/C6 state support` (u BIOS-u naravno)
zna li neko koja vrednost treba da ide na vCore (za neklokovani i5 760). meni sad stoji 1.24275v, a dok nisam ukljucio turbo boost bilo je 1.19375v (samo se promenilo)

Mixx ... 03.06.2012. 00:33 #421674

mislim da c3/c6 mora da radi da bi radio turbo boost.
VID Voltage Range .6500V-1.400V
btw. koliko ampera imas na 12V grani?

inemanja Re: ... 06.06.2012. 19:37 #422992

Ne znam!!
Pravo da ti kazem nikad se nisam zajebavao sa voltazom, obzirom da sam protivnik klokovanja, tako da nisam imao potrebu da diram default (mada kad sam skoro procitao da moj i5-760 - mozda mogu da clockujem na preko 4 GHz (sa boljim hladjenjem) poceo sam i o tome da razmisljam - sa 2.8 na 4+ je dosta)
Ali, first things first, kako da vidim kolika mi je amperaza na 12V grani (od softvera nadjoh neki AIDA64 (deluje mi ok), OCCT i OpenHardwareMonitor (koji mi pak deluje tanko), pa ako mozes da me uputis, bio bih ti zahvalan!!

:: mislim da c3/c6 mora da radi da bi radio turbo boost.
:: VID Voltage Range .6500V-1.400
:: btw. koliko ampera imas na 12V grani
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647169.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs