danas u Srbiji se jedino isplati preduzetnicki duh, ali opet s druge strane moras da budes vatreni borac da bi opstao pored giganata, koji ti ne daju da sklapas posao.. sve u svemu, ovo je najgore vreme za start pogotovu servis racunara, zatvorene su tolike firme i servisi koji su postojali deceniju+, pa ko onda da ti odgovori na pitanja..? Rizik postoji i to veliki, ali ko riskira profitira.. ja sam vise za black market plus stalni posao, nikad briga nikad stress:)
:: Da li se isplati registrovati servis racunara ili ne :: Koje su prednosti a koji su mane?
Mislim da je black market ipak glavni suparnik preduzetnicima, ali takodje mislim da i nije lose vreme za pocetak servisa barem ne za one koje pored softvera vesto barataju i lemilicom i popravljaju hardver za razliku od onih koji samo znaju da menjaju cd/dvd u cd/dvd drajvu i za minorni kvar traze kupovinu novog dela. Vremena su teska i sada narod nema para jer ako je nekom npr. crkla ploca na kompu starom 3-4 god. on sada mora kupiti plocu+procesor+ram i eventualno napajanje,grafiku,hdd i optiku tj. SKORO CEO KOMP! a ustvari se elektroliti sasusili ili iscureli atko da tebe taj servis kosta150-200din a naplatis 10e a ako u lageru od bas spaljenih ploca imac ista onda cist profit.
prijatelju, nije to bas tako kako ti mislis, nije to tek tako uzmes lemilicu i zalemis par napuhalih elektrolita.. nece to tako sablonski, bilo bi super kad bi se uvek naduvali kondenzatori i ti ih zamenis i ono gle radi.. prc.. ne kosta to ni 50din. Zatim, komponente mozes menjati na matorim plocama, ove novije ces morgen da popravljas, to je problem.. mislim ne znam mozda i mozes, pitanje je kakve spravice imas, mada cisto sumnjam. Sve je manje i manje onih matorih pc-eva koji jos mogu da se popravljaju, mislim na ploce, socketA, socket 754, 478, to je nekad bilo staro 5god. sad je 10+, sve je manje tih korisnika.. moze nov komp da se kupi za 150eu..
:: Mislim da je black market ipak glavni suparnik preduzetnicima, ali takodje mislim da i nije lose vreme za pocetak servisa barem ne za one koje pored softvera vesto barataju i lemilicom i popravljaju hardver za razliku od onih koji samo znaju da menjaju cd/dvd u cd/dvd drajvu i za minorni kvar traze kupovinu novog dela. Vremena su teska i sada narod nema para jer ako je nekom npr. crkla ploca na kompu starom 3-4 god. on sada mora kupiti plocu+procesor+ram i eventualno napajanje,grafiku,hdd i optiku tj. SKORO CEO KOMP! a ustvari se elektroliti sasusili ili iscureli atko da tebe taj servis kosta150-200din a naplatis 10e a ako u lageru od bas spaljenih ploca imac ista onda cist profit ::
Daleko vise ces zaraditi na `popravljanju` (instalaciji-podešavanju-poducavanju,itd.) software-a, nego hardware-a. I odlaskom na teren, jer mnogi nece da se `cimaju` donoseci komp u radnju, itd. Bar je takvo moje iskustvo, a sto rece @imarkovic to da popravis plocu samo zamenom kondenzatora, mosfeta ili ..., a da nije `otislo` jos nesto... što utvrdis tek kad ih zamenis i ploca proradi... pa ne radi zvucna, ne radi usb, ili radi ali se pregreva... i sta si radio? Izgubio vreme bezveze? Ili da popravljas dvd-cd citace-rezace, kao jedan sto ga znam (nekad je radio)? A to i kad popravi, moze prodati za 5 evra (mozda)... Drugi opet slicno, popravlja napajanja. Od kojih se 50% vrlo brzo opet pokvari... A on ih popravlja i prodaje po 5 evra??! Par ih je crklo odmah posle par dana od zamene... Svaka ti cast ako ti imas `šemu`,znanje,alat, al` ne znam kol`ko ce to da ti se isplati da se .ebes sa tim...
http://www.servisracunara.co/cenovnik Evo ti jedan koji menja graficke na laptopu, i BGA chip i sta sve ne...? Nisam samo cuo koliko je musterija, posle takve popravke otislo i ostalo dugo zadovoljano laptopom?
:: Mislim da je black market ipak glavni suparnik preduzetnicima, ali takodje mislim da i nije lose vreme za pocetak servisa barem ne za one koje pored softvera vesto barataju i lemilicom i popravljaju hardver za razliku od onih koji samo znaju da menjaju cd/dvd u cd/dvd drajvu i za minorni kvar traze kupovinu novog dela. Vremena su teska i sada narod nema para jer ako je nekom npr. crkla ploca na kompu starom 3-4 god. on sada mora kupiti plocu+procesor+ram i eventualno napajanje,grafiku,hdd i optiku tj. SKORO CEO KOMP! a ustvari se elektroliti sasusili ili iscureli atko da tebe taj servis kosta150-200din a naplatis 10e a ako u lageru od bas spaljenih ploca imac ista onda cist profit ::
Ako hoćeš da se registruješ kao preduzetnik, imaćeš oko 15.000 dinara mesečno troškova za porez i dadžbine drzavi. Tih 15k je mana, a prednost je što ćeš moći da posluješ sa firmama koje isključivo mogu da plate usluge zvanično preko računa.
Ja vec skoro 4god. radim sa POST karticom i da trenutno u 80-85% mogu da odredim gde je kvar i da li mogu da ga saniram. Istina je da kod novijih ploca je daleko manji procenat ali se i one popravljaju. Prekuglavanje BGA Chipova je ali bas cist promasaj,elem ja sam radio na Pick and place masini i kada stavljas u pec u mom slucaju morao si da definises temperature u 3 komore i za svaku plocu je bio drugaciji profil zbog razlicite kolicine bakra na pcb-u.Trebao bih kucati do jutra o celom postupku nije samo to ubaciti u pec i eto ga gotovo. Da je to tako lako proizvodaci ploca ne bi prvo lemili BGA Chipove pa proveravali a zatim neispravne u furdu a na ostale nastavili asembliranje ostalih komp. a nisu otisli zato sto smd komponente nije nikako pezeljno izlagati temp. lemljenja vise puta osim ako sama pec ne lemi dvostrano tj regulisanje temp. po komorama gore i dole.
poenta.. koliko dugo moze ta ploca da radi posle pecenice? i koliko vremena je utroseno da se `popravi` ta ploca koja vredi 20eu? A koliko kosta takva popravka?
:: :: Nemanja koliko ja znam firme hoce sa tobom raditi samo ako si u PDV-u da bi isti povratile, a ako si u PDV-u onda ide i knjigovodja :: ::
ploce posle popravke i zagrevanja ... rade imarkovicu bez problema ... godinama
neznam koliko se isplati izlaziti iz blackOPS moda .. to je usluzna delatnost i bogat si onoliko koliko ti je bogata klijentela ... a potrazivanja drzave su stvarna i konstantna ! i bole ih cosak da li si ti zaradio nesto .. pogotovo van `sezone` npr leto kad niko neradi ...
isplati se kada naletis na neki kontigent od 100-200 ploca nediranih .. pa mozes da popravis barem pola i vratis ih nazad u zivot ..
evo budjava racunica - na limunu uzmes neispravnu plocu (ima gomila idiota koji misle da ce clr cmosa popraviti cipset) puknes 300 dindzi + 300 dindzi postaru i onda ustanovis da je mrtav chipset .. OK .. uzmes drugu na limunu istu takvu i puknes ponovo 600 din .. uspes da popravis jednu i prodas za 20e .. zaradio si 8e .. radio si 3 sata .. lemilica 150W .. BGA masina 2KW .. flux .. kugle ... struja .. cist dobrotvorni rad u sopstvenom servisu ...
nekada zaradim 200e mesecno .. nekada 1200e .. kako god da okrenem nemam i za sebe i za drzavu u isto vreme .. tako da dok nerepariraju poreski sistem i administraciju - blackOPS forever
blackOPS kazes.. e pa ako je tako onda super, ako moze da rade vise od godinu dana onda ok, isplati ti se:)
:: :: ploce posle popravke i zagrevanja ... rade imarkovicu bez problema ... godinam :: :: neznam koliko se isplati izlaziti iz blackOPS moda .. to je usluzna delatnost i bogat si onoliko koliko ti je bogata klijentela ... a potrazivanja drzave su stvarna i konstantna ! i bole ih cosak da li si ti zaradio nesto .. pogotovo van `sezone` npr leto kad niko neradi .. :: :: isplati se kada naletis na neki kontigent od 100-200 ploca nediranih .. pa mozes da popravis barem pola i vratis ih nazad u zivot . :: :: evo budjava racunica - na limunu uzmes neispravnu plocu (ima gomila idiota koji misle da ce clr cmosa popraviti cipset) puknes 300 dindzi + 300 dindzi postaru i onda ustanovis da je mrtav chipset .. OK .. uzmes drugu na limunu istu takvu i puknes ponovo 600 din .. uspes da popravis jednu i prodas za 20e .. zaradio si 8e .. radio si 3 sata .. lemilica 150W .. BGA masina 2KW .. flux .. kugle ... struja .. cist dobrotvorni rad u sopstvenom servisu .. :: :: nekada zaradim 200e mesecno .. nekada 1200e .. kako god da okrenem nemam i za sebe i za drzavu u isto vreme .. tako da dok nerepariraju poreski sistem i administraciju - blackOPS foreve :: :: ::
E pa ne znas. PDV nema nikakve veze sa voljom klijenta da posluje sa tobom, a i ako ima, onda je to sto nisi u sistemu PDV prednost a ne mana. Naravno, radi se o uslugama, ne o trgovini, ali koliko sam razumeo ti hoces da otvoris servis.
Ako si u PeDerVeu: Usluga 1000 din +pdv = 1180 din. Klijent mora da plati 180 din vise u startu i da ceka prvi obracunski period za povracaj, sto znaci do mesec dana ili do tri meseca. Ako nisi u sistemu: Usluga 1000 din, klijent ti plati 1000 din i gotova prica.
Nemanja je sasvim u pravu, poslusaj ga. Po meni samo kesevica osim ako nemas u startu semu bar za 100k mesecno prihoda preko racuna. I da, knjigovodja ti ide svakako. F650GS Dakar
:: :: Nemanja koliko ja znam firme hoce sa tobom raditi samo ako si u PDV-u da bi isti povratile, a ako si u PDV-u onda ide i knjigovodja :: ::
Broj postavljenih tema: 60379. Broj poslatih odgovora: 647233. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.