Koji vent kupiti za doticno napajanje, da nije preskup, a da je kvalitetan?
od jednom u igrici je pocelo da se cuje nesto iz napajanja, kao kad vent zakacinje na onu metalnu mrezu, sto verovatno i jeste bilo, jer je zvuk bio jak, rasturio sam napajanje, skinuo vent, rastavio ga, ocistio , podmazao, ovako na oko mi delovao da je ok, ali ne mogu da procenim da li se pojeo malo onaj kanal kroz koji prolazi osovinica, ili osovinica, ja sam sve to spakovao, vratio, radi normalno sada dok je racunar u Iddle, ali kad igram igricu, kad se napajanje malo zagreje, i poveca broj obrtaja, krene da se cuje neko krkljanje ili kako vec da se izrazim, zaustavio sam malo vent tada, prestalo je, pa kasnije pocelo ponovo, i kad stavim ruku na napajanje, pravi vibracije, tada kad se cuje, dok je u iddle sve normalno, vent je 14-tica, ima dve zice, i ima konektor, moze da se razdvoji, da ne secem, ali ne znam da li se moze naci vent koji moze da se bocne tu, svi su sa 3 ili 4, da li je pametno menjati vent, ili celo napajanje u biosu daje dobre napone, bez problema mi gura fino masinu...
kofiguracija
Asus M5A99X Evo, AMD Phenom II X4 965 (drzim ga na 4 ghz), Corsair H50, grafika MSI 6870 1Gb Twin Frozr II OC, 2x2 Exceleram Black Shark, case Xigmatek Utgard sa gomilom venta, 2 harda, 500gb i 1.5tb
Sta ce mu pwm vent, napajanje ima svoj temperaturni senzor i broj obrtaja regulise naponski, naslepo, ne treba mu povratna informacija na koliko se vrti, niti moze da iskoristi pwm regulaciju, zato ima samo dve zice.
@vladalesje: Pogledaj na postojecem ventilatoru koliki mu je maksimalni broj obrtaja, ako ne pise spoji ga na 12V i probaj da procenis, ako se u punoj brzini bas mnogo cuje strujanje vazduha to je oko 1500rpm, ako je umereno cujan verovatno je oko 1000. Bitno je da uzmes slicne brzine bas zbog toga sto napajanje ne zna na koliko se on vrti, ako uzmes sporiji slabo ce da hladi a ako uzmes brzi cuce se mnogo.
Ok, to ti je 1200rpm, dobro pa nije neki brzi, kod nas i nije neki izbor. Nemoj samo da bude ispod 1000 i bice ok.
Ne moras da seces kablove ako neces, samo skines onu plastiku na plocici pa na gole pinove nabodes tropinski od tog sto budes kupio, pazi samo kako nabadas.
:: Oznaku koju nosi ovaj vent, je GLOBE FAN, RL4B S1402512M DC12V 0.30 :: :: ::
Jel tvpj bas takav led providni ili obican crni, oni su im na 1200.
Mozes taj Akasa, mislim nije da imas nekog izbora, jedino jos da vidis po oglasima na benchu, zna da bude dobrih ventilatora jeftino. Dobiju ljudi uz kuciste pa promene jer valjda oce plave ili bele, crveni su za devojcice i tako to.
:: mislim da je na 1500 rpm, jer ima oznaku M na kraju, bio sam na sajtu proizvodjaca, :: :: http://www.globefan.com/products_detail.php?Pid=2402 :: :: gledao sam po ovim jacim firmama, niko nema na lageru 14cm kuler, ne znam gde da trazim dalj :: ::
Nisam te bas razumeo na koju plastiku na plocici mislis da skinem?
:: Ok, to ti je 1200rpm, dobro pa nije neki brzi, kod nas i nije neki izbor. Nemoj samo da bude ispod 1000 i bice ok :: :: Ne moras da seces kablove ako neces, samo skines onu plastiku na plocici pa na gole pinove nabodes tropinski od tog sto budes kupio, pazi samo kako nabadas :: :: :: :: Oznaku koju nosi ovaj vent, je GLOBE FAN, RL4B S1402512M DC12V 0.30 :: :: :: :: :: ::
Onda trazi neki brzi po oglasima, na 1000 bi bio malo spor.
Mislim na ovo http://www.silentpcreview.com/files/images/fans/psu_fanplug.jpg Kad iskljucis kabl od starog ventilatora ostace dole plasticni konektor, zabelezis markerom dole na ploci gde je isla crvena pa samo nozem podignes konektor preko pinova. Onda nabijes tropinski od novog ventilatora na pinove tako da se poklope crvena i crna onako kako je islo na starom, zutu ne povezujes. Ako kojim slucajem stoji jako labavo bolje da seces kablove nego da ti se otkaci od vibracija.
Ima i jos jedan nacin, ako je taj dvopinski konektor od starog iste velicine kao tropinski, znaci da nije onaj mini kao za graficku, imas ove tri pravougaone rupice na konektoru: http://images.hardwarecanucks.com/image/akg/Air_Cooling/GTech_5750/Igloo_5750_4pin.JPG Pritisnes tu lagano necim ostrim i lagano vuces kabl napolje, nemoj jako da ne utisnes krilce skroz unutra ili ga ne savijes. Kad izvuces napolje taj metalni deo videces da je krilce obicno priljubljeno uz konektor, samo ga malo vratis nazad da moze opet da se zakaci i utisnes u plasticni deo drugog konektora. Jako elegantan i uredan metod, bez secenja i lemljenja.
:: providan, led. :: :: pratim na benchu, nema nista, trenutn :: :: ::
:: Onda trazi neki brzi po oglasima, na 1000 bi bio malo spor :: :: Mislim na ov :: http://www.silentpcreview.com/files/images/fans/psu_fanplug.jp :: Kad iskljucis kabl od starog ventilatora ostace dole plasticni konektor, zabelezis markerom dole na ploci gde je isla crvena pa samo nozem podignes konektor preko pinova. Onda nabijes tropinski od novog ventilatora na pinove tako da se poklope crvena i crna onako kako je islo na starom, zutu ne povezujes :: Ako kojim slucajem stoji jako labavo bolje da seces kablove nego da ti se otkaci od vibracija :: :: Ima i jos jedan nacin, ako je taj dvopinski konektor od starog iste velicine kao tropinski, znaci da nije onaj mini kao za graficku, imas ove tri pravougaone rupice na konektoru :: http://images.hardwarecanucks.com/image/akg/Air_Cooling/GTech_5750/Igloo_5750_4pin.JP :: Pritisnes tu lagano necim ostrim i lagano vuces kabl napolje, nemoj jako da ne utisnes krilce skroz unutra ili ga ne savijes. Kad izvuces napolje taj metalni deo videces da je krilce obicno priljubljeno uz konektor, samo ga malo vratis nazad da moze opet da se zakaci i utisnes u plasticni deo drugog konektora. Jako elegantan i uredan metod, bez secenja i lemljenja :: :: :: :: :: :: providan, led. :: :: :: :: pratim na benchu, nema nista, trenutn :: :: :: :: :: ::
Ne znam ni ja, morao bi da im svratis u radnju i vidis sta pise na ambalazi. Sumnjam da je brzi od 1000rpm jer ga prodaju kao ventilator za kuciste, a i skup je brate. Nista, trpi drndanje i cekaj da nesto naleti na oglasima.
:: na sajtu proizvodjaca, za ovaj xilence, nikakvu specifikaciju nisu dal :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647169. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.