Nabavoi sam PCI-Fan Spire u nameri da ga namontiram iznad VGA kartice kako bih obezbedi ododatno hladjenje, medjutim ne odgovara mi to sto ventilator izvlaci vazduh a ja zelim da mi on duva na karticu. Probao sam da prosto zamenim polove obrtnjem zica na el motoru Fan-a ali nije uspelo ventilator nije hteo da se pokrene. Inace ima samo 2 zice jednu crnu + i jednu crvenu - i ja sam pokusao da ih obrnem u nadi da ce se tako promeniti smer obrtanja medjutim ventilator se nije ni pokrenuo, zasto? Inace ove dve zice idu u molex(onaj sa 4 pina, ima i muski i zenski konekrtor) Ima li neko ideju kako se ovo moze uradti dakle promena smera obrtanja??????
Svi pc ventilatori koriste brushless (bez cetkica) motore koji u sebi imaju elektroniku koja, da kazem prostim jezikom, simulira rad cetkica tj vrsi ukljucivanje i iskljucivanje struje na krajevima namotajima statora, sto bi u slucaju motora sa cetkicama radile same cetkice (ali na rotoru). Neophodna je za pravilan start i rad brushless motora. E sad, to je elektronsko kolo i promenom polova napajanja se ne dobija nista, tj samo kolo u slucaju promene polova ne radi, pa samim tim ni motor tj ventilator. Nisam bas upoznat sa takvim kolima pa stvarno ne znam da li je moguce prostom prepravkom resiti kontra smer, verovatno je moguce ali sumnjam da se tako nesto isplati raditi. Mozda je pametnije resenje neki dodatni ventilator koji bi duvao u samu karticu, dobra su resenja sa ventilatorom na stranici kucista koji ubacuje vazduh u kuciste.
Ako te bas interesuje zasto procitaj neku knjigu o sinhronim i asinhronim motorima iz elektrotehnike jer je suvise dugacka tema da bih o tome kuckao. poz
:: Nabavoi sam PCI-Fan Spire u nameri da ga namontiram iznad VGA kartice kako bih obezbedi ododatno hladjenje, medjutim ne odgovara mi to sto ventilator izvlaci vazduh a ja zelim da mi on duva na karticu :: Probao sam da prosto zamenim polove obrtnjem zica na el motoru Fan-a ali nije uspelo ventilator nije hteo da se pokrene. Inace ima samo 2 zice jednu crnu + i jednu crvenu :: i ja sam pokusao da ih obrnem u nadi da ce se tako promeniti smer obrtanja medjutim ventilator se nije ni pokrenuo, zasto :: Inace ove dve zice idu u molex(onaj sa 4 pina, ima i muski i zenski konekrtor :: Ima li neko ideju kako se ovo moze uradti dakle promena smera obrtanja?????
Lepo od tebe sto imash vlastite predstave o tome kako treba da se hladi grafichka, ali .... jedan moj korisnik takodje nije me poslushao na koju stranu fan da duva i doveo se u sledecu situaciju... Postavio je fan da duva na procesor... Napajanje je izduvavalo topao vazduh iz kucista iza stola... Fan je usisavao topao vazduh koji izlazi iz kucista nazad u kuciste... Komp se gasio usled pregrejavanja... (pride bio je i radijator iza stola sto je dodatno pogorshavalo situaciju)
dovescesh sebe, mozda, u slichnu situaciju.. vazduh iza rachunara (iza stola) je mnogo topliji od ostatka sobe, a on ce biti dovlachen u kuciste... uz to josh losh pravac kretanja vazduha kroz kucishte ce dovoditi do loshijeg hladjenja HDD-a (hladan vazduh pri ulazu u kucishte ici u manjim kolichinama preko HDD-a)
ovo je samo tema za razmishljanje... razmisli.. pa uradi kako god da hocesh...
Tebi su peraja ionako konstruisana za izduvavanje i ne bi nsita dibio repolarisanjem i promenom smera, ucinak bi bio smanjen. Menanjem V nivoa neces kod ovog tipa elektromotora dobiti nista,to ti je Nemanja vec rekao. Koristi ga kako je propisano On i ne treba da duva, jer ce doci u koliziju sa postojecim vazdusnim strujanjima, nesto nalik dinamici fluida...dakle, dobro je tako kako je jer ce ti praviti negativni nadpritisak i skidati toplotu kja se balog emituje preko coolera na GPU i sa stapme, ne tom principu rade i PSUovi
Pa naravno da ne moze, logicno je, kaad se razmislim jasno mi je i zasto ne moze, to mi nije struka pa sive celije ne reaguju tako brzo. Inace sto se tice dinamike fluida ja sam ja sam to racunao i kolicina avazdiha koja u kuciste udje jednaka je onoj kolicini koja iz njega izadje naravno od prilike posto ne znam tacnu zap vazduha koje ventilatori u kuciste uduvavaju to su oni napred i naravno ovi nazad izbacuju topao vazduh.Meni ideja nije bila da taj fan(blower) uvlaci topao vazduh u kuciste vec samo da duva na karticu uzimajucu vazduh koji je u kucistu, od toga naravno nema nista jer je turbina konstruisana da radi u odredjenim smeru suprotno ne bi imalo svrhe, cak i da se i smer obrtanja moze promeniti, a aravnonne moze jer je kolo takvo da ne radi kada mu se polovi zamene, nego ja ne razmisljam blagovremeno. Ja sam ovo hteo da izvedem jer mi je temp, kartice kada je neopterecena 44-45c akad aje optereceba po vrucini je i 61c Pre ove sam imao 7600GT i bile siu manje vrednostitemperature a sada sam stavio 7900GS i vred tem su vece i to me je nerviralo malo, mislim sve meni radi nema problema ali zar ne mislite da je ovo malo visoko za 7900GS, ili je to ok?
U svakom slucaju hvala vam svima na brzim odgovorima, hvala ETF-ovcima na objasnjenjima.
Teoretski moze jer se brushles motor sastoji od dva namotaja sa srednjim izvodom koji je stalno vezan na plus ili masu (zavisi od proizvodjaca). Kontrola rada namotaja se vrsi sa jednim holl senzorom. Prostom zamenom pocetka i krajeva namotaja menjas smer okretanja motora. Eventualni problem moze nastati u poziciji samog senzora koja moze dovesti do znatno manje brzine okretanja. Prostom zamenom polariteta napajanja ventilatora Holl senzor nece dobiti pravilan polaritet napona i nece uopste raditi.
Broj postavljenih tema: 60367. Broj poslatih odgovora: 647110. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.