problem sa kompom, zakuca winsows, sporo podize windows, ploca sporo detektuje hdd i optika
STRANA 1 OD 1
vladalesje
problem sa kompom, zakuca winsows, sporo podize windows, ploca sporo detektuje hdd i optika
28.01.2012. 22:11
T42887
status: user broj poruka: 183
Ovako, imam problem sa jednim kompom, koji sluzi u jednom kaficu za pustanje muzike, i preko njega je povezana fiskalna kasa...
Prvo sta se desavalo je to, kada se komp upali, sporo detektuje hdd i optiku, u screan boot-u ispise - detecting ide, i to traje par minuta, uspem nekako da udjem u bios, ne vidi hard, vidi samo optiku, iz par restarta on uspe nekako da vidi hdd, kada to prodje, krene da podize windows i treba mu jedno 5min da podigne windows... Otvorio sam kuciste, ploca je Gigabyte M61PME-S2, prvo sta sam uradio je reset biosa, posle reko ajde da promenim sata kablove, ovaj sto je bio na optiku zakacim na hdd, i obrnuto. upalim komp, normalno brzo detektuje hdd i optiku, brzo podigne windows, gasim i palim komp nekoliko puta, sve nomalno, istestiram memoriju, istestiram hdd, sve ok.
Posle nekog vremena, iz windowsa krene da se ukljucuje softver za zvuk, pokazuje da vidi, tj detektuje da je ukljucena napred bananica za zvuk, znaci pokaze da se prikljuceni zvucnici, i tako stalno, ja iskljucim da ne pokazuje, a i sa ploce pocupam kablove, koji su za zvuk napred, to i ne koristi, koristi normalne zadnje ulaze na samoj ploci..
Danas komp ponovo krene da zeza, opet sporo detektuje hdd i optiku, sporo dize windows, otvorim kuciste, samo icupam sata kablove sa ploce, on normalno proradi, brzo detektuje, brzo podize, ali, kad se pokrene winamp, i kasa za konobare, odjednom zakuca sve, mis, sve, samo restart. Nekako uspem da ponovo pokrenem windows, da mi ne zakuca, ali onda nece da pokrene programn za kasu, pokazuje greske, puko je program, dodje programer koji je radio taj program, ubaci ponovo nov, i to radi, ali opet hoce kad kad da zakuca komp, i ponovo cekanje windowsa, za sada radi komp, vec nekoliko sati, nije kod mene, pa ne mogu da se pozabavim njime, ali ne znam ni ja sam o cemu se radi, sutra ujutru moram da odem i na licu mesta da ponovo probam da sredim, kontam, da isflesujem bios, zamenim sata kablove novim, ponovo da istestiram hdd, i ram, eventualno da preformatiram hdd i ubacim nov windows, ili cak i nov hdd, mada sumnjam i u plocu, ali, opet...
Precizno se nista ne moze reci o ovom slucaju - samo nagadjati.
28.01.2012. 22:28
status: user broj poruka: 10999
-Napajanje? Mozda je postalo nepouzdano - naponi postali `kolebljivi` pa se usled toga povremeno javlja `gubljenje` HDD-a. -Maticna ploca pocela da otkazuje? -Windows zreo za complete reinstall? -HDD - zamor materijala? Proveriti stanje koje raportira S.M.A.R.T..Instalisi Speedfan pa vidi sta on prijavljuje u vezi HDD-a (temperatura, health, SMART...). http://goo.gl/jWOR
Prvo proveri HDD na bad sektore. Onda otkači sve što može da se otkači, isključi zvuk, LAN, ostavi samo grafiku, jedan RAM modul i HDD. Stavi to na svež windows i vidi kako ide. Ako i dalje postoji problem, u pitanju je ploča ili napajanje.
Najpre će biti ploča. Ako si u mogućnosti pozajmi neki drugi 100% ispravan hard pa ga kloniraj i ubaci ga umesto postojećeg. Ako problem ostane 100% je problem ploča
Ipak je HDD bio u pitanju, WD, ina testu mi izbacio error code 0007, stavio sam drugi, podigao sistem, stavio sam i nove sata kablo, i preflesovao bios, ali hdd je bio u pitanju
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.