Evo ovako. Sastavio sam komp sa Asusovom P8P67 B3 plocom i 2500k ali ne uspevam da ga kloknem vise od tri posto... na procesoru se nalazi oznaka K, u biosu ga vidi kao 2500k a i u windowsu 7. Medjutim, koji god ratio da mu stavim, kombinovano sa dizanjem voltaze do 1.35, nista se ne desava. I dalje ostane na 3.3, jednom se podigao sistem na bednih 3.4. Isao sam na one overclocking guideove, radio ono sto i oni rade, ali i dalje nema rezultata. Ne znam o cemu se radi.Pitam se da li je procesor falican, mada mi je receno da je sa fabrickim hladjenjem isao na 4.0 sa voltazom od 1.25. Takodje, mozda je do ploce. A mozda i nesto ne radim kako treba. Ako neko od vas ima slicnu P8P67 plocu nek mi prenese svoja iskustva, pa da probam... Hvala unapred. Pozdrav
Jao, a cuj ovog crnjaka, haha! Aj sad sto je uporan, prodaj mu taj ceo komplet za 90e. :)
Sad ozbiljno. Ja iskreno sumnjam da je do samog procesora, vise ciljam na plocu. Da li si i plocu kupio polovnu? Mozda trebas da update-ujes BIOS? Ne pada mi nista na pamet ako vec znas kako se klokuje(!!!). :)
pazi, i ja ciljam na plocu, u smislu da on nije nesto odradio kako treba, a ploca kao ploca ni malo nije naivna P67 chipset, ozbiljna je ploca a i naponska na njoj, bar toliko da moze da se digne preko 3.5
:: Jao, a cuj ovog crnjaka, haha! Aj sad sto je uporan, prodaj mu taj ceo komplet za 90e. : :: :: Sad ozbiljno. Ja iskreno sumnjam da je do samog procesora, vise ciljam na plocu. Da li si i plocu kupio polovnu? Mozda trebas da update-ujes BIOS? Ne pada mi nista na pamet ako vec znas kako se klokuje(!!!). : :: :: ::
Evo kako trenutno stoji kod mene(ASUS P8P67 EVO B3):
Ai overclock tuner : manual BCLK/PCIE frequenci: 100 Turbo ratio: By All core By all cores(..) : 45 Internal PLL overvoltage: DISABLEDLoad Line calibration : HIGHT VRM frequenci : AUTO VRM spread spectrum : DISABLED Phase control : standard CPU voltage : offset mode OFF set mode sign: - CPU offset voltage: 0.010
ostalo na default podesavanjima, sem memorije... E sad tih 3.3Ghz bios uvek prikazuje pri podizanju sistema (makar CPU bio overklokovan) Kad udjesh u windows pokreni CPU-z i pokreni Linx_AVX ili prime95 pa posmatrajfrekvenciju CPU i voltazu
Ako ti ne radi probaj sa drugom verzijom biosa , recimo kod mene zadnja verzija bios-a nije belezila O/C profile (P8P67-EVO BIOS 2103) pa sam vratio prethodnu verziju biosa(P8P67 EVO 2001 ) i sve radi OK
Isti setup imam i auto overclock ga je digao na 4.3ghz v1.3 , samo sto kaze solaja777 u biosu na startu uvek pise 3.3, idleuje na 1.6 zbog speedstepa a u loadu je 4.3
Phenom II 980 x4 4,0GHz / 4GB DDR3 1600MHz Kingston HyperX blu / M4N98TD EVO / Gainward GTX470 Superb overclock achieved a. k . a. The toster / Samsung 2TB / LCpower Veritas 920R / Acer P236H
:: Evo kako trenutno stoji kod mene(ASUS P8P67 EVO B3) :: :: Ai overclock tuner : manua :: BCLK/PCIE frequenci: 10 :: Turbo ratio: By All cor :: By all cores(..) : 4 :: Internal PLL overvoltage: DISABLEDLoad Line calibration : HIGH :: VRM frequenci : AUT :: VRM spread spectrum : DISABLE :: Phase control : standar :: CPU voltage : offset mod :: OFF set mode sign: :: CPU offset voltage: 0.01 :: :: ostalo na default podesavanjima, sem memorije.. :: E sad tih 3.3Ghz bios uvek prikazuje pri podizanju sistema (makar CPU bio overklokovan :: Kad udjesh u windows pokreni CPU-z i pokreni Linx_AVX ili prime95 pa posmatrajfrekvenciju CPU i voltaz :: :: Ako ti ne radi probaj sa drugom verzijom biosa , recimo kod mene zadnja verzija bios-a nije belezil :: O/C profile (P8P67-EVO BIOS 2103) pa sam vratio prethodnu verziju biosa(P8P67 EVO 2001 ) i sve radi O :: :: Pozdra ::
Hvala na savetima. Skapiram sam sad o cemu se radi. On ga u cpu z vidi kao 1600 GHz na idle, kad ga ubacim u prime, onda se vidi klokovana frekvencija. Ja sam Internal PLL overvoltage: DISABLEDLoad Line calibration : HIGHT stavio na extreme
E sad se pojavljuje novi problem. Sa Contac 29 kulerom on mi na 4.2 sa voltazom 1.35 nabije neverovatnih 95 stepeni u primeu. Na idle je 35-40... Kuler je nov, stavio sam vrlo tanak sloj termalne paste. Jedino sto mi pada na pamet je: - nije dovoljno paste - nije dobro nalegao kuler, iako je zasrafljen do kraja :S - kuler je falican - procesor je falican
Kolega koji mi je doticni procesor prodao kaze da je na fabrickom kuleru radio na 4.0 sa voltazom 1.25. Pada mi na pamet da mu stavim fabricki ii da spustim klok na default upalim prime. Ako opet bude nabijao puno, procesor je... i da stavim na 4.0 sa fabrickim i da vidim sta ce onda da bude
Phenom II 980 x4 4,0GHz / 4GB DDR3 1600MHz Kingston HyperX blu / M4N98TD EVO / Gainward GTX470 Superb overclock achieved a. k . a. The toster / Samsung 2TB / LCpower Veritas 920R / Acer P236H
:: :: Najbolje uradi test sa montiranim kulerom pa vrati fabricki i uporedi temperature, ne verujem da je i5 felerican .. :: :: Pasta na procesoru se ne postavlja u izobilju .) :: :: Pogledaj video :: http://goo.gl/NA4L :: ::
znam da se ne stavlja u izobilju. zato sam i naglasio da sam razmazao vrlo tanak sloj :)... ali sad razmisljam mozda nije dovoljno... mada ne bi trebalo da je to problem
Jel znas ti uopste koje opcije da cackas za OC? Kako se OC na toj ploci? Pitam, jer nije nesto preterano tesko, ali ako nisi nikad radio sa takvim biosom, mozda ne radis nesto kako treba...
:: :: Phenom II 980 x4 4,0GHz / 4GB DDR3 1600MHz Kingston HyperX blu / M4N98TD EVO / Gainward GTX470 Superb overclock achieved a. k . a. The toster / Samsung 2TB / LCpower Veritas 920R / Acer P236H :: :: :: :: :: Najbolje uradi test sa montiranim kulerom pa vrati fabricki i uporedi temperature, ne verujem da je i5 felerican .. :: :: :: :: Pasta na procesoru se ne postavlja u izobilju .) :: :: :: :: Pogledaj video :: :: http://goo.gl/NA4L :: :: :: :: :: :: znam da se ne stavlja u izobilju. zato sam i naglasio da sam razmazao vrlo tanak sloj :)... ali sad razmisljam mozda nije dovoljno... mada ne bi trebalo da je to problem
Jer ume da pukne dosta veci napon nego sto treba. NZXT Hades modded Asus M4A88T-V EVO Gemini II Coolink 120Px2 Phenom II X6 1600T Kingston HyperX 2x2GB DDR3 1600MHz Powercolor 6850 1GB DDR5 @ 850/4400MHz WD Caviar Blue 320GB 7k 16MB Cooler Master M520 http://tinyurl.com/cj
Gledam po netu, gomila ljudi ima klokovan i5 na 4.5-4.6 GHz i temperature im sa Megahalemsom ne idu preko 65 stepeni. Mislio sam da ce moj kuler biti kao Mega, ali malo juce
Od Load Line Calibration ti zavisi koliko ce ploca sama da digne napon ako si za Voltage stavio Offset (a zavisi i od vrednosti offset-a). Jel klokujes sa fiksnim naponom ili offset? Mozda je ploca podigla napon previse.
Sutra meni stize Mega. :) NZXT Hades modded Asus M4A88T-V EVO Gemini II Coolink 120Px2 Phenom II X6 1600T Kingston HyperX 2x2GB DDR3 1600MHz Powercolor 6850 1GB DDR5 @ 850/4400MHz WD Caviar Blue 320GB 7k 16MB Cooler Master M520 http://tinyurl.com/cj
:: http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=42615&forid=18&katid= :: :: Gledam po netu, gomila ljudi ima klokovan i5 na 4.5-4.6 GHz i temperature im sa Megahalemsom ne idu preko 65 stepeni. Mislio sam da ce moj kuler biti kao Mega, ali malo juce :: :: Od Load Line Calibration ti zavisi koliko ce ploca sama da digne napon ako si za Voltage stavio Offset (a zavisi i od vrednosti offset-a). Jel klokujes sa fiksnim naponom ili offset? Mozda je ploca podigla napon previse :: ::
Trenutno mi je Mega Shadow koji hladi X6 3,8Ghz, 1.52v na 55c u Linxu sa dva Coolink-a 120P. Sa Megahalemom mozda bude manji koji stepen, posto je malo deblji hladnjak. Inace vrhunski kuler. NZXT Hades modded Asus M4A88T-V EVO Gemini II Coolink 120Px2 Phenom II X6 1600T Kingston HyperX 2x2GB DDR3 1600MHz Powercolor 6850 1GB DDR5 @ 850/4400MHz WD Caviar Blue 320GB 7k 16MB Cooler Master M520 http://tinyurl.com/cj
:: Nije ti fora. :: Kada je meni trebao, nisam ga nasao, pa uzeo CM Hyper 612s :: Valjda nije ni on los, ali verujem da bi bolje hladio Mega :: :: ::
Jesi li probao da vidis koja je razlika kada montiras samo jedan Coolink? (normalno bice veca temp, ali koliko?) Posto sam na ovaj CM Hyper 612 stavio samo jedan Noctua F12 PWM, pa razmisljam da stavim jos jedan.
P.S. Zar Megahalems i Mega Shadow nisu isti, samo razlicite boje?
Mozda je mala razlika, 2-3 stepena, tako je bar kod vecine kulera. Nisu isti koliko sam ja procitao, mada mogu vec narednih dana da uporedim. Mega Shadow Deluxe je velicine 120,5 x 74 x 158.7 mm (L x W x H) A Megahalems je 130 x 74 x 158.7 mm (L x W x H) NZXT Hades modded Asus M4A88T-V EVO Gemini II Coolink 120Px2 Phenom II X6 1600T Kingston HyperX 2x2GB DDR3 1600MHz Powercolor 6850 1GB DDR5 @ 850/4400MHz WD Caviar Blue 320GB 7k 16MB Cooler Master M520 http://tinyurl.com/cj
Lynnfield i5 i Sandy bridge i5, nisu jedno te isto. Prvo litografija nije ista, pa i sve ostalo. Nisu isti parametri za OC a pogotovu naponi !!! Upropasticete komponente.
Za neki sigurni OC max 24/7 ide napon do 1.3v za i5 2500k. Sve preko toga nije ispitano.
Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Cyclone 6850 Power Edition, 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w
Mislim da niko nije rekao da moraju ti naponi da budu. Poenta je da ljudi skontaju priblizne napone... Sto kritikujete coveka, kad pomaze? Steta sto HWg nema vise korisnika...
:: Lynnfield i5 i Sandy bridge i5, nisu jedno te isto. Prvo litografija nije ista, pa i sve ostalo :: Nisu isti parametri za OC a pogotovu naponi !! :: Upropasticete komponente :: :: Za neki sigurni OC max 24/7 ide napon do 1.3v za i5 2500k. Sve preko toga nije ispitano. :: :: :: Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Cyclone 6850 Power Edition, 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w :: :: :: Za sve neupućene: http://www.hwgurus.com/forum/f21/overklok-uputstvo-intel-core-i7-i5-i3-1774/
Samo upozoravam da neko ne shvati pogresno , nikog ne kritikujem!!! Nije ista mikroarhitektura Sandy b. i Nehalem 32nm vs 45nm. Samim tim i naponi su dosta razliciti.
HWG-urus, ne moze ni da ima vise clanova jer je skup hobi. Ja sam clan odavno i jedino sto mogu da radim tamo je da pitam nesto. Tesko da mogu da dam neki odgovor i da polemisem o necemu, jer se ljudi bave profi OC-om imaju i znanja i `vremena` i mnogo prakse. Mislim da samo clan tima` Nicolas` ima preko 300 sesija sa LN2. Ja LN2 nisam video u zivotu :)
Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Cyclone 6850 Power Edition, 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w
:: Mislim da niko nije rekao da moraju ti naponi da budu. Poenta je da ljudi skontaju priblizne napone... Sto kritikujete coveka, kad pomaze? Steta sto HWg nema vise korisnika.. :: :: :: :: Lynnfield i5 i Sandy bridge i5, nisu jedno te isto. Prvo litografija nije ista, pa i sve ostalo :: :: Nisu isti parametri za OC a pogotovu naponi !! :: :: Upropasticete komponente :: :: :: :: Za neki sigurni OC max 24/7 ide napon do 1.3v za i5 2500k. Sve preko toga nije ispitano. :: :: :: :: :: :: Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Cyclone 6850 Power Edition, 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w :: :: :: :: :: Za sve neupućene: http://www.hwgurus.com/forum/f21/overklok-uputstvo-intel-core-i7-i5-i3-1774/
blahhh pogrešan link sam okačio http://www.hwgurus.com/edukacija/204-intel-sandy-bridge-oc-vodi.html Ako su vodiči koji daju objašnjenja na pitanje zatežnika teme reklama neka modovi brišu. Što se tiče HWG-a iskreno bih voleo veći broj ljudi odavde da vidim tamo, dosta je opuštena ekipa, i ne svodi se sve na ln2 i oc u globalu.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.