pozdrav! ovrklckovao sam intela na 4.4ghz...nesto me zbunjuje...sve radi savrseno,ali temperature u windowsu 7 ultimate 64bit, merene sa Real Temp 3.60 pokazuju da u idle-u radi na 35-36 celz. a u BIOS-u pokazuje 45-46 celz...kome da verujem?
:: :: pozdrav :: ovrklckovao sam intela na 4.4ghz...nesto me zbunjuje...sve radi savrseno,ali temperature u windowsu 7 ultimate 64bit, merene sa Real Temp 3.60 pokazuju da u idle-u radi na 35-36 celz. a u BIOS-u pokazuje 45-46 celz...kome da verujem?
Tebi je u principu mnogo znacajnije da znas TJ Max procesora i da ga adekvatno kalibrises. U Core Tempu ti izlazi TJ Max [ trebalo bi da je 100 c.] Od TJ Maxa oduzmes 20 C. i stavis Automatic Shut Down na tu temperaturu. Za svaki slucaj enejbluj C1E u Biosu.[ zastita procesora od pregrejavanja ]+ zastita ploce. I onda si miran. Svaki program meri temperaturu ispravno ali zavisi odakle vuce podatke. Svi se oni u nekoj tacki poklope.
Core Temp i Real Temp se razlikuju po onome sto mere u realnom vremenu (1-2 stepena), ali MAX temperatura koju ce da izmere je ista (bas sam testirao). Bolji su od HW Monitora, njega vise ne koristim, ne znam sta su mu uradili. Pogotvu netacno pokazuje temp graficke, za to koristim GPU-Z opcija Sensors. Bitno je da MAX temperatura u jednom od 2 pomenuta programa ne ide preko 75 stepeni kada opteretis procesor na 100%. Ako je 75 i manje, onda uzivaj.
pa nije to neki uspeh za ovaj procesor...odlican je overclocker...mozes da vidis po raznim sajtovima...kod mene ide na 4.6 ghz sa naponom 1.35 Volti...ali nemam neki bas jak cooler(hladim ga sa cooler master hyper tx2),tako da ga drzim na 4.4 ghz sa 1.33V...fabricka voltaza mu je propisana do 1.4 V tako da bi on isao preko 4.6 ghz sa bas dobrim coolerom...Pozdrav.
@Boztoga i ostali zainteresovani: da li cemo i koliko CPU moci da ...
23.01.2012. 01:46
status: user broj poruka: 10999
overkloknemo ne zavisi samo od njega i kulera (ma koliko efikasno ga ovaj hladio). Tu su jos i ploca (ova nije losa iako je daleko od vrhunskih overklokerki), memorija (ne samo njena frekvencija+latencije nego i kolicina - MANJA kolicina memorije=lakse je overklokovati (nju samu i CPU) i odnos frekvencija (cpu/memory freq ratio - 1:1, 1:2. 3:4...).
-@Budrak: nemoj da pojacavas jad sirotana koji imaju AMD procesore. Za razliku od tih procesora, ovaj tvoj Core i3 ne samo da je JEZIVO overklokabilan nego, kada ga (kao u tvom slucaju) kloknes na +50% njegovog default-a, toliko dobijes i na njegovoj efikasnosti. Uporedi rezultate u CineBench-u i/ili Vantage-u (na 3GHZ i 4.4GHz) i videces...
Ja imam taj procesor i ostavio sam temu gde mi je jedan berzas napisao guide kako da ga klokujem (ga-p55-us3l i 2x2 khx1600) na oko 4 GHz. Nisam uspeo da ga nateram da radi kako treba. Cak mu nisam radio ni testove posto je nakon boota jako bagovao i kocio se pa sam ga vratio na default. Najveci problem su mi box kuler (mada imam kuciste sa super hladjenjem - tt xacer III ako to ima neke veze) i lose napajanje koje nisam jos zamenio od nekih 450w.
Pa probaj da `mutis` sa memorijom. Vidi kako ce situacija da se
23.01.2012. 02:47
status: user broj poruka: 10999
razvija ako budes smanjivao frekvenciju memorije (da pojasnim: ako, primera radi, uspes da ga poteras na 4GHz+, stabilno, iako pri frekvenciji memorije od samo 1333MHz, to bi moglo da se povoljno odrazi na efikasnost sistema u poredjenju sa onom koja postoji pri nizoj frekvenciji CPU-a i frekvenciji memorije od 1600MHz). Svaku promenu isprati odgovarajucim testom (recimo: CineBench) da bi znao sta gubis ili dobijas... Ne zaboravi da se u slucajevima ekstremnog OC-a mora RUCNO podesavati SVE (napon napajanja memare, CPU-a, chipset-a,,,,, mem latencije, frekvencija memorije...). Sve nepotrebne zastite (CPU states) treba iskljuciti (to verovatno imas u onom uputstvu koje si pomenuo). A i napajanje (PSU) je itekako vazno - i ne samo SNAGA nego i PRECIZNOST i STABILNOST napona koje ono isporucuje...
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.