IMa već teba u kojoj se lomim oko izbora procesora a što je sve uslovljeno i tim da ploča ima ata priljučak. 1155 i FM1 socket je isključen jer nisam vidio da postoje ploče te vrste do 6k dinara a da imaju ata priključak. Ostaje mi am3 i 775 procesori za mašini čija je prevashodna namena office net filmovi i možda nekad neka igra.
Meni su u igri celeron e3400 sempron le 145. KUći imam g540, a ova gore dva imam na poslu. Pitanje je kako da ih testiram a bez nekog instaliranja programa jer nemam vremena za to ni prilike obzirom da drugi ljudi rade pored mene. Koji zadatak da zadam na browseru wordu ili nečem trećem pa da vidim realnu razliku u radu. Da li je adekvatno da mu pustim jedan multi tasking tipa, da pokrenem word, browser sa puno tabova i pustim hd film.
Oba su ti tezak krsh, ne zna se koji je gori, mrtva trka...
Koji god da uzmes neces pogresiti.
Sto se tice igara pozdravi se sa igrama iz ovog veka.
Inace otvori par browsera sa po par tabova i obavezno neka flash animacija, udri word ,paint , winamp da svira, skype ,msn,i pusti neki DIVIiks film, i gledaj zauzece procesora u task manageru, isto to indenticno uradis i za drugi i vidis pa uporedis koji je manje krsh i uzmes njega.
Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.2Ghz Ram:10 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-13 MBO:AM3+ Asus M5A97 Case:CoolerMasterElite430 PSU:Chieftec 650w a85 CpuCooler:TitanVanesa Mis: Mx518 Philips 22
g530 kojeg imam vec al njegova ploca nema ata prikljucak. najveci problem je ako mi ne poprave plocu ja dobijam drugu u vrijednost 5.5k dinara a tu prosto mema kvalitetne 775 ploce. am3 je puno izdasniji s tim da su mu problem procesori u nizoj klasi. sada je tu intel neprikosnoven. zato bi uzeo jacu plocu i semprona i digao ga na bar 3.3ghz sa hiper 101, ako otkljucam otkljucam. jedino je slaba karika napajanje lc power 420w. utjeha je sto je sempron mali potrosac.
g530 kojeg imam vec al njegova ploca nema ata prikljucak. najveci problem je ako mi ne poprave plocu ja dobijam drugu u vrijednost 5.5k dinara a tu prosto mema kvalitetne 775 ploce. am3 je puno izdasniji s tim da su mu problem procesori u nizoj klasi. sada je tu intel neprikosnoven. zato bi uzeo jacu plocu i semprona i digao ga na bar 3.3ghz sa hiper 101, ako otkljucam otkljucam. jedino je slaba karika napajanje lc power 420w. utjeha je sto je sempron mali potrosac.
Definitivno treba ići na E3400. On je dual core procesor za razliku od semprona koji je single. Uzmeš na primer ovu ploču: Asus P5G41T-M LX i 2 ili 4 GB DDR3 memorije i Bog da te vidi. Procesor možeš da OC ako ploča dozvoli, a koliko sam na brzinu video ima osnovne mogućnosti za OC. Takođe imaš i jedan P(ATA) priključak.
Ubogi Sempron nemoze da se meri sa E3400 koji na solidnoj ploci ide iz zezanja preko 3.4. Sad ce da neko pise da ima 1mb kesa. Ima ali i sa tih 1mb radi kao zmaj,a Sempron da li ce da se odkljuca i radi kako treba to je vec bulja na ziletu. A sto se tice testa pa i kolicina memorije i stanje sistema utice na rad. Ako mozes da ima das skoro identicne uslove i to sto si ti sugerisao moze da posluzi kao test. http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2122209
ja bi ako mora amd najradije atlon 2 ali on prosto ne vrijedi 5.5k din a u rangu je sa g530 koji imam. prosto mi se ne placa skuplje a losije a amd stvarno nema s cim da odgovori na tog sendija. protiv 775 socketa i e3400 sam sto ako dodje do zamjene ploce ja imam pravo na nesto u rangu 5.5k dinaara a takva 775 ploca sa g41 chipsdtom ne postoji. sve je to u rangu do 4k din. ne znam mogu li razliku para da iskoristim za e3400 ili ne. ako mogu super, a ako ne onda neka opaka amd sa 880 chipsetom i dobrom naponskom jedinicom. kuler hyper 101 imam, disk od terabakta zbog bezbednosti iskljicim i ubacim u drugu masinu a semproncica koji je mali potrosac xignem na 3.5 stabilnih bez otkljucavanja sto je lutrija za razliku od klokovanja. jedoni nedostatak je moje lc power napajanje od 420w ali i nema neke stete ako izbacim ovaj terabajtni i ostavim samo ata disk. to mi je trenutni utisak sta i kako
Znam da ne gledam svoja posla, ali ako nije previše bitan zbog nekog softvera koji proverava HDD firmware, zar nije lakše da ga prodaš i uz doplatu kupiš veći SATA disk koji te neće uslovljavati kupovinom ploče koja ima ATA kontroler.
Izvini ako previše pitam, ali sam i ja imao sličnih nedoumica i kombinacija i uglavnom sam bio srećan kada sam ih rešio na način koji nije imao veze sa početnom postavkom problema.
ii ovaj komp postojeci je skleplan prije mjesec dana a sklapan je pomalo i zahvaljujuci sto sam disk kupio ljetos u win winu na shoping nightu 500 gb za 2.8k dinar. da sam sada trebao ga kupiti odustao bi od njega i uzeo laptop. znaci znam ja da je 1155 trenutno hit i imam ga ali necu da dajem 8k dinara za disk. ssd je sve povoljnoiji ali meni i dalje nepotreban. da su diskovi jeftiniji ja bi isao na jos jedan 1155, ovako tesko. ovaj sata koji imam od terabajtA JE hitachi i ima samo jedni particiju i pun je a i tu si mi bitno podaci a ima i jedan relociran sektor pa me strah da bi formatiranje i stavljanje os-a na njega povecalo broj tih relociranih sektora. problem je i sto je prilicno spor. mada sad kad razmislim mozda bi i mogao riskirati sa tim hitacjijem i uzeti 1155 socket a za pola godine valjda ce se cijene diskova srediti. da je athlon II 3.5k din problema i dileme nebi vilo, ovako.....
Dakle, svodi se na to da misliš da je sigurnije da
08.01.2012. 11:41
status: user broj poruka: 4228
sistemski disk bude ATA disk?
Ako je tako treba ti ploča sa ATA kontrolerom. A procesor tek treba da kupiš?
Zar nije bolje da, za prvo vreme, uzmeš u zamenu AM3 ploču koja nema ATA kontroler, sempron kao lošiji od ova 2, ali jeftinije privremeno rešenje, a dokupiš neki ATA kontroler, USBtoATA adapter ili čak isto to spakovano kao fioka?
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.