Molim pomoc na temu servisa graficke, koja je izgleda odapela svoje. Ko to radi dobro i ozbiljno (varijanta 1 zasebna grafika, varijanta 2 integrisana grafika na ploci)?
Unapred hvala.
Pozdrav. - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Mislim da to ne moze da radi duze od godinu dana ukoliko odradi ozbiljan servis, ukoliko odrade neki indijanci, ne moze ni 7 dana. Bolje prodaj to kroz delove i dodaj tih 80-120 evra koliko traze za prekuglavanje i mozda jos malo preko i kupi nov laptop.
EDIT: Odnosno, u zavisnosti od modela laptopa, pokusaj da porucis negde iz inostranstva novu, nerepariranu plocu direktno od proizvodjaca. Iz USA na primer. Tako te ploca ne bi trebala izaci vise od 100e.
Radi se o sledecem - coveku uzeli 50 evra za servis graficke na laptopu, radila 10 dana i opet crkla. Naravno nema garancije,... Pa pita mene, moze li to neko dobro da odradi. Ja sumnjam, ali rekoh da proverim. Inace ne zna da mi kaze ni da li je graficka integrisana, model laptopa, itd.
Pozdrav. - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Serviseri skinu plocu, stave je u jednu mashinu(ne zezam se) onda je produvaju(ovaj izraz koristi se u domacoj radinosti resenja kvara to jest stavljanja u rernu na 5 minuta) i lepo naplate jedno 30 eur. Eto.
To sto ste vi naveli jesu `indijanci` Ja sam jos dodatno pricao o ozbiljnom servisu, koji se naplacuje najmanje 80 a najvise 120 eura, gde dobijate garanciju 3 meseca a kada istekne ostane vam samo slikanje.
velikog mi manitua .. evo i bik koji prekuglava da kaze koju
sad mu je kasno .. vec je pukao 50e na duvanje .. e sad to sto kauboji neznaju nebih ni da otkrivam ..
kad se radi o recidivu posle 7-10dana jasno je da samo zamena za nov chip moze da popravi stvar ..
uglavnom prekuglavanje sa olovnim kuglama moze da popravi stvar na duze ukoliko vlasnik odustane od IGRANJA IGARA .. nvidia je djubre neopevano i postoji odredjeni broj temperaturnih ciklusa nakon kojeg se unisti fr4 nosac chipa ... chip je ziv ali nosac nije ..
naravno da imamo caka da to resimo ali opet nemoze niko da DA garanciju na polovan chip..
kad se stavlja NOV gpu chip .. garancija je standardno 3 meseca jer toliko i svetski dobavljaci iz zute zemlje daju .. pa nije normalno da majstor skace sebi u grlo i daje duzu garanciju ..
e sad gpu chipovi nemogu da se nadju ispod 40e !!! pa na vise .. kupovina na 1 ili par komada je extra skupa .. i cena nepada vec raste sa staroscu chipa ..
npr. najcesce koriscen chip na HP ovim DV serijama (mada ima 15 varijanti ploca) je go6150 koji se ne proizvodi od 2009te ..
tako da redovna popravka gpu problema na vecini lapica se krece bas kako je VMARC naveo od 80-pa i preko 150e .. neinteresuje me sto je ovo srbija i sto su plate male.. chipovi se nikada nisu pravili ovde i nikada nece .. pa nemozemo da uticemo na cenu istih..
sad mu je isplativije da proda lap u takvom stanju i uzme nesto novo ..
Hvala svima na informacijama. Predlozicu mu prodaju ostatka i doplatu za novi.
Ono sto Codeus rece, a u biti najvaznija stvar... Posle intervencije indijanca, ni veliki Manitu ne moze vise da pomogne. Kvalitetna popravka je moguca samo kod prethodno netaknuih ploca.
Za ovo nema pravila. Imam infracrvenu lemilicu i cin-cin lemilicu za takve stvari. Nema toga što se ne može popraviti, ali da li je isplativo? Prosječno naplaćujem od 150e do 500e( za ruke uzimam 50-70e). Ne radim sa jeftinim laptopima, jer nema zarade( tako pipav i jeben posao da se radi za 10e, nema šanse, plus treba lemilije isplatiti-amortizacija opreme).
po meni je ovo oko cena cisto proseravanje, 21vek je a niko u srbiji nema aparat za lemljenje cipova na integrisanu plocu.
Manjak strucnih ljudi, manjak delova, manjak strucnih delova pa salabajzeri deru lovu a pride ne daju garanciju :)
Meni je u BG-u odradio jedan lik, inace clan ovog foruma nvidiu gt7900gt tacnije reparirao je, sad ne znam kojim metodama, ali je uzeo 1000 dinara za svoj posao, i dao garanciju na taj rad 6 meseci, sto je po meni skroz korektno.. .) sad ne znam sto bi slican rad na laptopu kostao i do 150 evra ./ daj ti to u delove i nemoj se zajebavati :D
da, slazem se da nije isto, ali babe i zabe nisu sigurno do juce niko u srbiji nije hteo da se prihvati laptopa i dijagnostike kvara bez 50-100 evra, kazem ja, manjak strucnih ljudi ili je nesto peto :)
jedno je `lajicka` diagnostika gde 99.9% majstora stisne dugme ON i ako se nista nedesi kaze - MATICNA .) .. u hebote sigurno nisu vratanca od flopija
ili ako se popale ledovi ali nema slike - GRAFICKA .)
takav nacin logicke dedukcije svako moze da uradi ..i traje 5 min !!! u 50% slucajeva pogadjas.
BUT prava diagnostika kaze da ja kao majstor mogu sa 100% tvrdnje da uprem prst u odredjeni chip, otornik ili bilo koji drugi element na ploci i kazem - ON je neispravan
da bi dosao do tog stadijuma moras da potrosis sate i sate vremena mereci razne signale, rutirajuci vodove i pored el.sheme koju imam..
npr .. pre meki dan drug VMARC mi je poslao plocu za jedan fujitcu .. naravno neisprav je bila jer sam takvu i trazio .. potrosio sam 2 dana - i sloviima DVA DANA .. cela ..radim 18 sati dnevno dok nisam nasao neispravan deo !!!
e sad ti meni reci koliko naplatiti 36sati majstorskog rada ?
u zemlji srbiji naravno 10e .. to je 5e na dan razvaljivanja mozga .. vise bi zaradio cisteci ulice u 3coj smeni nego bavljenjem high-end poslovima
@codeus Nemoj da se opterećuješ. Čovjek je stručan u svim sverama i to je to. Ne razume da ima ploča za laptopove, koje koštaju i po 1700e, niti ima predstave o poslu. Ja kada sam počinjao sa poslom imao sam samo posuđeni fen i radio sam sve što sam mogao za 30-40 minuta da popravim. Normalno da nije bilo garancije, kad niko to nije htio da radi, plus sam bio priučen od Hesusa iz BG-a. Jedino u baterije se nikada nisam razumio, niti sam se trudio. Od tada sam mnogo literature pročitao, opreme nabavio,išao na doobuku tako da znam nešto o tome. Najgore od toga svega je što kad nisam stigao prošle godine da uradim jedan laptop, na preporuku j prošao 11 servisa da niko nije ustanovio prostu stvar. Tad sam rekao da osim Stripy-ju, nikom drugom ne šaljem ništa, pa nek čekaju delove dok ne nabavim. Najjeftiniji GPU za laptop je od 26e+carina+pdv, pa ti vidi koliko ispada zamena, a ne roštiljanje. I 50 -70e je malo za to. U Norveškoj, Švajcarskoj, Njemačkoj i Holandiji, niko za takve stvari ne uzima manje od 80e u najboljem slučaju. Primera radi, pošalju mi laptop iz Švice gdje je ploča za laptop 1700e(laptop košta oko 3000e). Ja sam GPU nabavio za 350+carina+PDV, a naplatio sam 650e. Niko u Srbiji takve stvari ne radi, plus se daje garancija 3 mjeseca, ne duže. Infra lemilica je jako skupa, plus treba da imaš jako mirnu ruku, dok cin cin je preskupa. To je `mašina`, kako je Žutić zove. Najgore od svega, skoro niko ne zna da radi sa njom, a najmanje da ima živaca. Ja sam nabavio polovnu pre godinu i po dana i prezadovoljan sam. operator
neces verovati .. LAN chip je bio neispravan ... sakriven je izpod crne folije koja ide od pcmcia slota ..
bios je prilikom butovanja cekao odgovor od njega dali je spreman a ovaj cuti ko zaliven .. na njega sam najmanje sumnjao !! nisam hteo 2 dana ni da pogledam taj chip ..mslm ni ne crkavaju ..ali eto ..
najgore sto ploca izbacuje post 22h - ceka odgovor od tastature !!! glupavi bios .. to me zajebalo promenio sam 2 lpc chipa .. mem clock chip ... promenio bios .. uradio reflow juznog mosta .. i ondak sam se odtvrdoglavio i pogledao hebeni LAN chip .. kad ja tamo ono medjutim ..
zamenio ga i pici ploca ko blesava ..
:: Zar nije bila graficka... :: :: : :: :: S1000R :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.