E ovako :) kupio sam MSI K9N SLI Platinum maticnu plocu i sastavio sam novi pc,poceo da nabacujem sistem i odjednom se pc ugasio...sacekao sam par min i usao u bios cpu temp je bila 54 c i posle par sec je otisla na 56 c i pc se opet ugasio ...tako da sam zakljucio da je problem sa pregrejavanjem ,mislio sam da se procesor greje pa sam stavio novi coler master tx2 cooler ...pokusao opet da podignem sistem ali pc se ugasio....probao sam rukom da pipnem hladnjak od coolera i bio je hladan ...system temp 28c...ali zato cpu temp raste svakih 10sec 1 stepen i tako do 65c i opet se ugasi....proverio sam north bridge i heat pipe vreli su haos tako da je zakljucak da se north bridge greje....cooler master tx2 mi hladi i heat pipe ali ne dovoljno ,a na north bridge ne mogu da stavim cooler od graficke....sta da radim ? zamenio sam i termalnu pastu ispod hladnjaka na northu...citam po netu i drugi imaju problema sa north bridgeom na ovoj ploci ali nigde ne mogu da nadjem kako da resim problem ...i drugima se greje do 90 c cak i do 120 c ali im se ne gasi komp...pokusao sam i ja da nadjem u biosu negde da ugasim gornju granicu gasenja kompa da ne bude na 65c nego neka ide i do 120 c pa sta bude...ne mogu nigde da nadjem opciju...dosta mi je hitno pa bi vas zamolio za pomoc jer vise ne znam sta da radim....
ploca nema sta. Ne treba to tako da radi pa makar pisalo i po netu. Greju se ali ne bas toliko,a a ko se prefrevaju znaci da ne valjaju. Hladio je ili ne nece bas dugo to da traje. http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2122209
@ Stripy Nisu sve MSI ploče šitine. Npr. imam popriličnu bazu korisnika, kojima sam prodavao ploče, pa se ne bune i ne prijavljuju probleme. Veći mi je problem bio sa Gigashit pločama, do skore pojave P67 i Z68 čipseta, koji su odradili maestralno, čak i sa 4+1 naponskom, rade ploče za Intela ko blesave, za sada. Videćemno koliko su dogotrajne, kroz eksploataciju istih. @oox NAjvjerovatnije je most otišao, pa se gasi ploča. Pogledaj eventualno da se nisu prva tri kondenzatora nadula uz sami procesor. I to je jedan od razloga tako velikih temperatura sa tom pločom. operator
nije MSI problem .. problem je NVIDIA sugava i njen problematicni FR4 nosac chipa .. niko od proizvodjaca ploca to nije znao .. a i iskreno boleo ih je onaj deo ... prezivela je garanciju
jedino sto moze da pomogne na neki kraci vremenski period je prekuglavanje MPC-a i uhradnja aktivnog hladnjaka ..
trajnije resenje je zamena MPC-a za nov i ugradnja aktivnog hladnjaka ..
baci na limun i trazi drugu .. jer ovo sve sto sam predlozio nije isplativo ..
Ok,Hvala svima! pokusacu da smanjim napone kasnije...mada cu se resiti ploce sto pre...ma uzeo sam je samo zbog sli-a da mogu da stavim 5 monitora jer mi je potrebno...ali smislio sam drugo resenje pa cu se resiti ploce :) Jos jedno pitanj ne vezano za ovu temu :P ako je ploca za cross fire, ja bi trebao da mogu da stavim 2 nvidi-a grafike jel tako ? i da stavim monitore ? ali da ih ne spajam SLI kablom naravno..
Trebalo bi da mozes. Naravno svaka karta radi za sebe.
Mislim da ti cak ni ne treba ploca sa 2 PCI-e 16 slota, ako se usudjujes da malko seckas one 1x slotove. Moze i u njih nakon intervencije da se ubode grafika.
Sad nisi rekao cime se bavis i za sta koristis grafe, ako je brzina protoka bitna trebace ti ipak PCI-e 16x slotovi.
Hehe posle puno njakanja ,sredio sam problem i skinuo temperaturu na northu za 30 c....ne razumem se toliko u bios ali ajde cackao sam malo i nadjem opciju cpu spread spectrum ,ima opcija up cpu spread spectrum i centralni cpu spread spectrum...i disable...pa me je zanimalo sta je to...citam na netu svugde pise da je najbolje to ugasiti ,a bio mi je centralni ukljucen i ugasim to i samo je pocela temperatura da opada sa 65 c na 35 c...i sad je procesor 28 c ,a north od 32 do 35 c....svejedno cu prodati plocu jer sam vec nasao kupce za ostale komponente :)mislio sam da joj nema spasa al jbg :)
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.