Moze li malo pomoci oko kloka cpu-a? Namontirao sam cm212+ pa rekoh da vidim da nadjem pristojan klok, a da ne greje mnogo, cekaju me neki renderi za koji dan pa malo djusa nije na odmet.
Ali nesto mi se cudno desava, kada na primer ukljucim XMP digne se magistrala na 160 i mem na 1600 cl9 (turbo ostaje ukljucen). Ako li istu stvar uradim manuelno, dobijam plave ekrane ili uospte nece da butuje, nasumicno, na 150 ista stvar, jednom sve ok, drugi put plavi ili ne butuje... O.o Ukljucio/iskljucio turbo ista stvar...nesto mi tu smrdi...
Potpuno sam zbunjen...mozda nesto radim pogresno...???
Hvala, to sam i sam nasao, vise sam mislio da li je ovo alarmantno ponasanje ili ne...?
Uostalom, u samom tekstu pise da su bez muke dosli do 4.2ghz, samo dizajuci magistralu i spustajuci mnozilac rama. Jedino ako auto voltaza na gigabyte-u ne radi isto kao na tom asus-u, a potrebno je da podignem vec na 3.2ghz?
dignes base clock na 190 za pocetak, mnozilac 20, napon na 1.3 i imas lagano 3.8ghz. isto tako za 4.2 dignes bclk na 200, mnozilac 21 napon 1.33. ako puca spusti mnozilac rama ili povecaj napon na mem. kontroleru.
Ma kakvi, ni da cuje, samo se ugasi, restaruje i vrati na def uz poruku da je vratio sve na normalu zbog overkloka... O.o
Probao sam i base clock na 166 1.3v 20x i ista stvar, maksimum na kome radi je 160x20 voltaza na auto... O.o
Imam neki utisak da me memorija nesto ebe...
EDIT: Evo probao sam, 21x166, napon na auto, memoriju sam smanjio mnoziocem na 1333 i radi bez muke, turbo ostao ukljucen. Rekao bih da je neko zezanje oko memorije :/
Trenutno mi stoji na 166x20 sa ukljucenim turbom, a ram je na 1333 cl7. Rekao bih da je poprilicno stabilan jer renduckam stalno i nema anomalija nikakvih. Kako dalje?
Inace za plocu mi pise da podrzava ram 1066/1333/2200, znaci 1600 se ne pominje, da li to ima neke veze mozda?
Podigni ručno multiplier na maximum, menjaj base clock dok ne dodješ na recimo 3.6Ghz za početak. Onda za memoriju izaberi jednu od tri opcije koje su vezane za multiplier: ako imaš opciju iznad 1600, a nije velika, tipa 1650, možeš to da probaš, u suprotnom neće izdržati memorija i nećeš imati stabilan overclock.
Moj Geil Evo One DDR3 sa 2133mhz lako stoji na 2180mhz, ali to je ipak ozbiljnija memorija sa dobrim coolerima.
Ako nemaš neku racionalnu opciju, podigni clock procesora možda na 3.8ghz pa vidi jel imaš neku vrednost za memoriju približnu 1600mhz, bilo ispod ili iznad. Nećeš ništa izgubiti ako bude radila na 1500mhz... __________________ Scourge of PCBerza
:: Podigni ručno multiplier na maximum, menjaj base clock dok ne dodješ na recimo 3.6Ghz za početak. Onda za memoriju izaberi jednu od tri opcije koje su vezane za multiplier: ako imaš opciju iznad 1600, a nije velika, tipa 1650, možeš to da probaš, u suprotnom neće izdržati memorija i nećeš imati stabilan overclock :: :: Moj Geil Evo One DDR3 sa 2133mhz lako stoji na 2180mhz, ali to je ipak ozbiljnija memorija sa dobrim coolerima :: :: Ako nemaš neku racionalnu opciju, podigni clock procesora možda na 3.8ghz pa vidi jel imaš neku vrednost za memoriju približnu 1600mhz, bilo ispod ili iznad. Nećeš ništa izgubiti ako bude radila na 1500mhz.. :: __________________ :: Scourge of PCBerza :: :: CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84K
Целу ти је суштину клоковања Интела сасуо у пар редова, без флерта са напонима наравно. Од речи до речи слушај и не можеш да погрешиш. Прво одредиш стабилни плафон клока на деф напону, па се врни по још...ако ђаво дође по своје, па те игра понесе
Jasna je meni teorija i to sma u praksi i radio, alinece da cuje, hoce samo gorepomenuta setovanja...
Nisam bio lenj pa sam uzvadio jedan stap rama i gle `neocekivanog` cuda, odjednom hoce bilo koji base clock do 200 i bilo koju brzinu memorije, tako da je skocio bez muke na 3.6!
Probao sam i 3.8 (200x19) 1600 za ram i udje u win ali sam dobio bsod u renderu... Sve vreme vcore na auto...
Od kad sam sklopio ovaj komp imao sam problema sa memorijom, vec sam je jednom menjao zbog bsod-a i posle je kao bilo ok, eto do sad, izgleda je ploca definitivno ne mirise...ebale me diode i zmajevi...
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.