Gde kupiti kod nas, imam trenutno 400w ali treba mi jace, a ostao bih pri BQ brendu jer na sebi imaju 5v grane za ventove, tako da rade mnogo tise. Mada moze i preporuka za neko drugo napajanje, ali je pozeljno da ima iste takve grane za ventove. eh da recimo nekih 500-600w. Hvala
Evo ti neke smernice kako neki HW sajtovi odredjuju buku pa ti nadji napajanje koje ti odgovara...
10dBA - Normal Breathing/Rustling Leaves 20-25dBA – Whisper 30dBA - High Quality Computer fan 40dBA - A Bubbling Brook, or a Refridgerator 50dBA - Normal Conversation 60dBA - Laughter 70dBA - Vacuum Cleaner or Hairdryer 80dBA - City Traffic or a Garbage Disposal 90dBA - Motorcycle or Lawnmower 100dBA - MP3 player at maximum output 110dBA - Orchestra 120dBA - Front row rock concert/Jet Engine 130dBA - Threshold of Pain 140dBA - Military Jet takeoff/Gunshot (close range) 160dBA - Instant Perforation of eardrum
mozda sam se lose izrazio, ima na sebi 3pin konektnore koje isporucuju manje snage nego obicni, tako da ventovima daju samo 5v snage da rade sporije, a samim tim i tise
:: :: kakve veze imaju grane na napajanju sa tisinom :: ::
Pod tiho podrazumevam da se uopste ne cuje:), ni nocu kad legnem da spavam, nesto tako otprilike, ali necu da se ovo pretvori u potragu za ventovima, to sam nekako resio, koje napajanje 500-600w koje po mougnosti ima i 3pin konektore sa manjom strujom za ventove (jebi ga kad ne znam strucni izraz ha ha)
:: Evo ti neke smernice kako neki HW sajtovi odredjuju buk :: pa ti nadji napajanje koje ti odgovara.. :: :: 10dBA - Normal Breathing/Rustling Leave :: 20-25dBA – Whispe :: 30dBA - High Quality Computer fa :: 40dBA - A Bubbling Brook, or a Refridgerato :: 50dBA - Normal Conversatio :: 60dBA - Laughte :: 70dBA - Vacuum Cleaner or Hairdrye :: 80dBA - City Traffic or a Garbage Disposa :: 90dBA - Motorcycle or Lawnmowe :: 100dBA - MP3 player at maximum outpu :: 110dBA - Orchestr :: 120dBA - Front row rock concert/Jet Engin :: 130dBA - Threshold of Pai :: 140dBA - Military Jet takeoff/Gunshot (close range :: 160dBA - Instant Perforation of eardru :: :: http://goo.gl/ov8D4 :: ::
Ti si to nesto pomesao. Zaboravi na te pinove, grane i voltaze o kojima pricas, posto to blage veze sa zivotom nema. Skoro svako krsteno napajanje je tiho ako ga ne opteretis do gornjih granica. Uzmi napajanje koje ce imati nesto vise snage nego sto ti treba da ga ne bi naterao u crveno i to ce biti uredu.
Imao sam BeQuiet napajanje i ono je imalo dve posebne grane za 3pin ventilatore sa 5V, ako nemaš nešto da preporučiš ili pametno kažeš uzdrži se od komentara...
:: :: Ti si to nesto pomesao. Zaboravi na te pinove, grane i voltaze o kojima pricas, posto to blage veze sa zivotom nema. Skoro svako krsteno napajanje je tiho ako ga ne opteretis do gornjih granica. Uzmi napajanje koje ce imati nesto vise snage nego sto ti treba da ga ne bi naterao u crveno i to ce biti uredu. :: ::
@gogi1 Ja razumem o cemu ti pricas, ali mi je nejasno zasto bas taj brend napajanja moras da kupis, ili slicno, samo ono koje ima te 3pin konektore. BTW ja imam chieftec-a i 3 dodatna ventilatora na kucistu za koje sam sam bez ikakve muke prepravio da rade na 5v zbog tisine. Nije to nikakva mudrost, samo zamenis mesta crvenoj i zutoj zici na konektoru i gotovo, dobijas 5v za vent. .)
@B011 e te adaptere cu nabaviti ako ih na novom napajanju nema, mozda porucim bas sa ovog sajta. @ Shone pa jbg, nekako mi je lepo kad napajanje vec ima sve te prikljucke, ali ako ne nadjem neko napajanje sa tim pinovima, obavezno cu poruciti ovaj adapter iznad.
Ili još bolje - većina ploča ima bar 2 3-pin konektora (pored CPU 4-pin konektora) koji se mogu kontrolisati iz speedfana.
:: @gogi :: Ja razumem o cemu ti pricas, ali mi je nejasno zasto bas taj brend napajanja moras da kupis, ili slicno, samo ono koje ima te 3pin konektore. :: BTW ja imam chieftec-a i 3 dodatna ventilatora na kucistu za koje sam sam bez ikakve muke prepravio da rade na 5v zbog tisine. Nije to nikakva mudrost, samo zamenis mesta crvenoj i zutoj zici na konektoru i gotovo, dobijas 5v za vent. .)
Izgleda da nisi ukapirao: hteo je da kaže da na napajanju ima 3-pinske priključke za dodatne ventilator za kućište ili šta god već. Dakle, nije u pitanju tišina ventilatora u samom napajanju, već ostalih razbacanih po kućištu. Prednost je što nisu neophodni adapteri sa 3 pina na molex, a i tada je napon 12 V, sem ako se ne preveže drugačije.
Pozdrav!
Vlada
:: :: :: :: Najbolje da opet trazi ISKLJUCIVO isto napajanje posto si ga i ti imao, posto je to jedino logicno resenje.
Elem sva ta wanna be napajanja sa tri pina su jos iz vremena SCG i daleko je to tehnoloski od danasnjih zahteva savremenog hardware-a.
Dakle ako hoces da carakas slobodno zovi sve firme,mozda im je neki primerak promakao prilikom metlanja magacina, a ako pak hoces napajanje uzmi jedno iz LC-ove mainstream ponude i uzivaj.
Nije samo do venitlatora.) LC ne moze prici ovom napajanju, ali kazem nije striktno, trenutno razmisljam izmedju Corsair HX520, seasonic ss-520gm i silverstone strider essential st50f-es 500w.
:: Elem sva ta wanna be napajanja sa tri pina su jos iz vremena SCG i daleko je to tehnoloski od danasnjih zahteva savremenog hardware-a :: :: Dakle ako hoces da carakas slobodno zovi sve firme,mozda im je neki primerak promakao prilikom metlanja magacina, a ako pak hoces napajanje uzmi jedno iz LC-ove mainstream ponude i uzivaj :: :: Ebli te ventilatori :: :: :: :: Lala 4ever! :: http://fwd4.me/zC :: :: `Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran` :: :: :: ::
od 500w,stvarno su extra,terao monstruma od 3870x2,3 hdd,ventove,2 dvd,x4 cpu,tv karticu,audigy...znaci sve bez ikakvih problema,ono sto ja primetim da veoma stabilno isporuce struje,skoro nema nikakvih odstupanja pod opterecenjem i bez opterecenja...A ima i veoma-veoma mnogo prikljucaka-ma ne,prepun je kablova,a i te dodatne pinove za ventove...nazalost kod nas ove napajanje tezko naci,ali su stvarno extra,mislim da su mnogo bolji od neke extra `brendirane` napajanja. Vredi ga potraziti....
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.