Sve radi OK i samo se nekad ugasi, to se desilo dva puta do sada. Spustio sam klokove na grafickoj jer je temperatura isla do 80 stepeni, pa sada radi na 700 mhz.. Da nije mozda slabo napajanje za ovu konfiguraciju?
Unapred hvala na odgovorima i pozdrav!
P.S. Proverio sam graficku raznim testovima i radi OK, znaci nije felericna.
Nije bogat onaj koji ima mnogo, vec onaj kome treba malo!
Pa jesu ostale temperature ok? Ako se iz cista mira komp ugasi, lako moguce da je PSU. AII x4 640-MSI 770-C45-2x2GB Kingston HyperX BLU-HD4870-LC6650GP3 V2.3-BenQ 2420HDB
Kaze mi da je grafika bila na 40-50 stepeni.. Ali ugasio se dok su bile one velike vrucine, a evo sad radi OK vec dve nedelje, ni da stucne.. Malo mi je cudno.. Znam da grafika vuce 150W, a da ovo napajanje toliko sigurno daje. Mislim da je ovo napajanje dovoljno za ovu konfiguraciju..
skini OCCT i testiraj graficku preko tog programa. sa leve strane izaberes `GPU: OCCT` stikliras `full screen` i `error check`. Pusti jedan sat da testira. probaj prvo sa default clockom te OC verzije pa ako bude problema probaj sa default clockom chipa.
ja sam pre dva meseca imao prob sa gigabyte OC grafickom i upravo taj program je prijavljivao gresku
E stvar je sto ja nisam imao ATI nego GTX560Ti. Pri tom Gigabyte OC default clocku (900MHz) nije hteo da prodje test i zakucavao je u igricama. Kad sam spustio na default sa NVidia sajta (822MHz) je sve bilo ok. Reklamirao sam, nisu imali da mi daju istu ili slicnu kod uvoznika, ali mi je prodavnica gde sam kupio nabavila ASUSovu TOP (900MHz) varijantu koja radi besprekorno. Inace razlika u temperaturi je ogromna. Gigabyte je bila 80-85C, dok je ASUS 60-65C pri MAX opterecenju
OK, hvala. Ova ne zakucava u igricama, OK radi. Samo se komp nekad ugasi samo od sebe, a jednom nije hteo da se ukljuci posto ga je ovaj regularno iskucio. Pa je onda morao da ukljuci bez grafike pa kad je komp proradio onda je povezao grafiku i od onda sve shljaka bez problema.
nije ti promaklo, nisam naveo jer je OK.. CPU oko 50, a chipset oko 70.. inace ta ploca ima problem sa malo jachim grejanjem chipseta ali je podnosljivo. sad sam mu stavio tri coolera (dva da uvlce vazduh sa strane a onaj pozadi da izvlaci) pa cemo da vidimo..
pa gde dobro 70c za chipset ! moja inace problematicna graficka GTX470 se greje samo 10c vise od tog chipseta a svi znaju kako se GF100 greje.... a inace sto markovic kaze napajanje je isto tako moguci krivac!
On još od februara ima taj problem sa isključivanjem računara. Koliko vidim, više mu čipset nije 85, već `umerenih` 70 C.
Pozdrav!
Vlada
:: pa gde dobro 70c za chipset ! moja inace problematicna graficka GTX470 se greje samo 10c vise od tog chipseta a svi znaju kako se GF100 greje... :: a inace sto markovic kaze napajanje je isto tako moguci krivac :: :: :: http://www.youtube.com/watch?v=gVPjsWoiY9 :: :: ::
re@nenika danas sam mu reinstalirao Windows i sad ima XP umesto 7, trebalo mu je zbog flopija..sta da ti kazem (jos sam u neverici kako mu flopi nije radio sa win 7).. ako bude neki error onda cu da javim..
re@vozd nisam mislio da je dobro ali hladnjak koji je gigabyte napravio za ovu plocu nije najbolje resenje i zna nekad da dodje i na 80 stepeni i chipset se greje ko lud..sta da ti kazem.. pisao sam vec o tome.. sad sam mu stavio ventilatore pa cekam temperature..
I ja sam odmah posumnjao u napajanje ali reko da pitam.. E sad ne znam da li je napajanje slabo i ne moze da napaja tu konfiguraciju ili varira sto se tice snage, pa je nepouzdano..
A i Markovic je pojasnio, graficka ne izaziva gasenje racunara iz cista mira. E sad, nisam nikad imao prilike da vidim kako racunar reaguje kad se pregreje cipset!? Pre bih rekao da se samo restartuje, a ne da se ugasi. AII x4 640-MSI 770-C45-2x2GB Kingston HyperX BLU-HD4870-LC6650GP3 V2.3-BenQ 2420HDB
Neka drnda GRID recimo nekih sat, po mom iskustvu GRID najvise zagreva komp, pa neka posle tih sat vremena, uradi alt+tab uradi printscreen temperatura u everestu i baci ovde.
Da ali je tada bila gtx460, a skontao sam da hladnjak ne naleze dobro na chipset i stavio sam jedan ventilator i to je reilo problem grejanja chipseta na podnosljivih 70 stepeni.. Pozdrav!
re@mixer Ne znam druze, ni ja nisam imao prilike..
re@gile OK, probacemo GRID. Hvala druze.
Ppzdrav svima!
Sad mi se javio drugar i rekao je da posto je jutros ugasio komp malopre nije hteo da se ukljuci. Onda je izvadio napajanje iz graficke pa ga je tako probao upaliti i onda je ukljucio napajanje za grafiku i komp je radio bez problema.. Stvarno je cudan problem.. Verujem da je napajanje ali kako to da ga je ugasio sasvim regularno pa kasnije nece da startuje.. Cudno..
Moracu da probam ono sa GRID-om..pa se javljam..
Samo sam napisao da si sa februarskih 85 spustio na avgustovskih 70 C što je protivno zakonima Hladnjaka i Grejalica.
Sećam se tog posta od ranije, a video sam da je tačno to što tvrdiš da i drugi sa tom pločom imaju isti problem.
@mixer93: ja sam video jednu Asus K8N kako reaguje: pobrljavi joj HDD kontroler, OS ne može da se podigne, česte su reinstalacije i sve je dobro dok se hladi propisno.
Jeste,imao sam te temperature ali sam ih spustio sa dva ventilatora koje sam nakacio na stranicu, a jedan veliki izbacuje topao vazduh iz kucista. Tu sam malo poboljsao hladjenje ali realno i dalje stoji problem sa hladnjakom chipseta koji ne lezi dobro na samom chipsetu (posto su drzaci rasporedjeni dijagonalno i veliki je razmak, nije dobro naleganje na povrsinu chipseta) pa sam zamenio pastu i lepo ga ucvrstio ali opet.. Do sada temperatura nije prelazila 90 stepeni i to posle par sati igranja i to kad su bile one najvece vrucine. Jeste puno ali je pre isla skoro i do 100. Mada sa ovim ventilatorima sam spustio temperature za oko 10 stepeni.
Nego nije to problem sad, vec nesto sasvim drugo-tj. gasenje kompa ili sto nekad nece da se ukljuci. Evo sta je pocelo da se desava od pre neki dan.. Kad se komp ukljuci, posle igranja igrica i drndanja kompa i regularnog gasenja (shut down u Windows-u) on nece da se ukljuci na dugme. Potrebno je da se izvadi strujni kabl iz napajanja, tako da se ukljuci ponovo na dugme (da se isprazne kondenzatori), iskljuci se grafika sa napajanja i onda se vrati strujni kabl u napajanje i ukljuci se bez grafike. Kad pokrene ventilatore, onda ga gasim na dugme, povezuje se grafika na napajanje, regularno se ukljuci komp na dugme i on onda radi bez problema. Drugi nacin da se komp ukljuci ne postoji, nece da radi osim ako se tako ne postupi (probao sam svasta),jedino to pomaze. To se do sada desilo dva-tri puta.
Ne verujem da je 6850 mnogo jaka za Cooler Master extreme power 460W. I to je sve na monitoru od 19`, znaci grafika ne koristi ni pun potencijal (downklokovana je na 750 MHz).. Graficka je prosla sve testove (treba samo jos da je testiram sa onim OCCT sto je rekao stalex) i radi bez problema. Mnogo sumnjam na napajanje ali opet onda bi se komp odmah ugasio kad bi se pokrenula neka jacha igrica..
Pozdrav!
Proveri napajanje sa PC Wizard 2010 i HWMonitor pa ces odma znati jel slabo napajanje (ako ima male voltaze) ili chipset crko pa zeza kao kod mog kolege (koji je imo stano 70 C ) i posla stavili Termaright hladnjak na chipset i smanjili na 40 C ali djabe kad je crko, pa je morao da kupi drugu plocu.
@nenika OK, provericu napajanje. A kako znas da chipset zeza? Meni je cudno sto se to ponekad javi, a ne uvek.. Ploca je pod garancijom,tako da no frx..
@f0rever Ne znam kako da proverim napajanje,tj. kako da znam da je sigurno napajanje, a ne chipset (koji radi na 70-tak stepeni)? Mada,moguce da je dotrajalo,ima mu vec dve godine, a bilo je optereceno i gtx460 i gtx275..
@mixer93 Jednom ili dva puta se sam ugasio usred igrice, a ovo se desilo vec par puta, pa ne znam kako da iskljucim mogucnost otkaza ili ploce ili napajanja..
Hvala na savetima! Pozdrav!
Ovaj sto je crko chipset manifestovao se tako sto povremeno dobija neke cudne boje,kod jednog kolege (ista ploca ) taj chipset je imao oko 50C a kod ovog drugog ravno70C,sve sam izmenjo, ali nista nije pomoglo, do promene ploce. A to sto se ugasi moze da bude i od napajanja kad odu ona dva velika kondezatora(izgube kapacitet),ako mozete da ih zamenite, pa da vidite jel ce pomoci.
:: @nenik :: OK, provericu napajanje :: A kako znas da chipset zeza :: Meni je cudno sto se to ponekad javi, a ne uvek. :: Ploca je pod garancijom,tako da no frx. :: :: @f0reve :: Ne znam kako da proverim napajanje,tj. kako da znam da je sigurno napajanje, a ne chipset (koji radi na 70-tak stepeni) :: Mada,moguce da je dotrajalo,ima mu vec dve godine, a bilo je optereceno i gtx460 i gtx275. :: :: @mixer9 :: Jednom ili dva puta se sam ugasio usred igrice, a ovo se desilo vec par puta, pa ne znam kako da iskljucim mogucnost otkaza ili ploce ili napajanja. :: :: Hvala na savetima :: Pozdrav :: :: :: Nije bogat onaj koji ima mnogo, vec onaj kome treba malo! :: :: ::
Probacemo pa cemo videti sta je od ta dva. Javljam za koji dan dok stignem od posla i obaveza, a i taj drugar nije uvek kuci, pa dok se nadjemo i testiramo plocu i napajanje. A to sto se tice chipseta, nikad nije izbacivao neke cudne boje, tako da.. Videcemo vec, pa javljam..
Hvala vam svima puno na trudu i savetima! Pozdrav ppl!
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.