Komp kupljen pre 2 godine i nije vise u garanciji.
Ljudi mi rekose da prvo nije hteo da im da sliku na monitoru a posle toga (posto su oni kao to otvarali da vide graficku) pocupali su kablove za paljenje, reset, hdd led i speaker. Nisu imali upustvo koje je stiglo uz plocu, pa sam na netu trazio semu za kacenje tih kablova.
Power switch ima crveni i beli kabl (za ostale sad nisam siguran, ali svaki ima jedan u boji (razlicit od ostalih) i jedan beli kabl. Trazeci po netu (posto nema obelezeno na kablovima sta je plus a sta minus), nasao sam da je beli minus (nadam se da je tacno) a u boji plus. Pomocu seme koju sam nasao sam sve prikacio. E sad, sta se desava... Kada ukljucim na dugme, on krene sve kulere da vrti, cuju se hardovi da rade, kuler na grafickoj se vrti. Ali posle jedno 5 sekundi samo se sve iskljuci i krene ponovo se pali i sve tako u krug, dok mu ne izvucem kabl od napajanja.
Sta bi tu mogao biti problem? Da l` kablovi koji nisu dobro povezani (ako je to, samo me malo uputite sta je plus a sta minus) ili je nesto drugo? Mozda treba jace napanje? (to mogu da probam tek sutra, nemam pri ruci ni jedno viska napolju)
Napominjem da pre nego sto su oni sve rasturili, maticna je ispustala jedan dug beep i 3 kratka. Tako su mi bar rekli, ali koliko su oni u pravu, ne znam.
Ako treba jos neka informacija, samo recite. Hvala unapred. Pozdrav.
Da bi eliinisao da nije mozda neki od prekidaca za power/reset u spoju, otkaci ih kada budes probao ponovo i za start ti je dovoljno jedno kratko spajanje power pinova srafcigerom.
jedan dugi, tri kratka - VGA error, ako se dobro secam kodova, na njoj je valjda Award bios. Znaci, imas prvi hint sta moze da bude problem. Izvadi je, ocisti malo kontakte pa je ponovo lepo vrati u slot. Moze da je prsla a moze da bude i lose napajanje, znai ono tako da manifestuje svoja sranja.
Sve ostalo kreni sistemom eliminacije, jedno po jedno vadi i probaj.
U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti!
dzoni poprilicno su standardizovani front panel konektori ..
najverovatnije si jednu od dioda (hdd, power) spojio na reset ..
raskaci sve i spoji samo POWER taster .. netreba ti za potrebe testiranja ni reset ni hdd led ni power led ..
pistao im je komp da je grafika neispravna .. tako da ponesi svoju .. a njihovu odma izvadi ..
kod spajanja kablova bela boja je neutralna (-) a obojena zica je + .. kod reset i power dugmeta polaritet neigra ulogu .. kod hdd led i power led igra .. nece svetliti ako naopako okrenes .. sto nije problem .. upalis-neradi-ugasis-zarotiras
Sad sam dosao sa posla, pa cu da bacim pogled na to. Probacu graficku i na mom kompu, da skroz izuzmem to. A stavicu i drugo napajanje da probam i sa time. Ali pre svega toga, kablove da povezem. I probacu takodje 1 stap memorije.
Ne znam gde je bio problem, kabl od power switcha sam povezao potpuno isto kao i pre (drugim recima, onako kako treba) medjutim, i dalje pravio istu dramu... Upali se, ne pokazuje nista na monitoru i vrti sve kulere nekih 10 sec, dok se sam ne ugasi i odmah posle toga sam upali.
Rasturio sam ceo komp, sve povadio napolje, izduvao prasinu i ponovo sastavio i eno, sada radi. Sada moram samo sistem da instaliram i gotova prica. Hvala vam obojci jos jednom na predlozima :-)
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.