Verovatno je bila neka tema na ovu foru, gledao sam al` ne nađoh smislene odgovore... Ovde ima sveta koji se razume u kompijutore i elektron`ku, pa rek`o da priupitam.
Kao što elektroničari znaju, broj obrtaja DC brushless-a se menja promenom frekvencije pogonskog napona, a takva kerefeka postoji tek kod novijih 4-pinskih ventilatora za kompove.
Mene interesuje ono klasično `budženje` koje svi mi radimo - da se smanji napon napajanja samog ventilatora. Može li mi neko reći da li mogu da stavim potenciometar od recmo 470K linearni, između VCC i GND a da srednji vod ide na ventilator, ili da povežem preklopnik ništa-5V-12V ili da mu ubacim neku diodu ili zenericu na red? U pitanju je ventilator koji mi hladi diskove, dere se k`o magarac, a ne treba da bude toliko jak, i pola od onoga što radi bi bilo dovoljno.
(Samo da napomenem da sam već razmatrao opciju traženja tišeg ventilatora, ali od toga nema ništa, jer meni treba onaj od pola inča debljine - kao od AMDovih box kulera, deblji ne stane između diskova i maske.)
I kako samo kolo u ventilatoru podnosi to budž-maltretiranje sa manjim naponom, nikada nisam imao potrebe da radim tako nešto?
Preklopnik 5V/12V ti je dovoljno dobro resenje. Potenciometar bi
07.06.2011. 13:26
status: user broj poruka: 10999
morao da bude velike snage (minimum 5W, zicani, zavisno od struje koju trosi vent). Umesto `0V` (besmisleno), moze sa 12v da se spoje, recimo, 4 ispravljacke diode (0.5A, redno) pa da dobijes jos jedan napon (oko 9V). Cener, direktno - ne (jedino u bazi tranzistora, ali to bas i nije elegantno resenje)... Moze i integrisani stabilizator napona (sa 12V na, recimo, 8V) i sledstveno tome - full/usporeno/sporo, preko preklopnika sa 3 polozaja (3x1)...
Da, video sam da je neko ovde postovao slike svog DIY regulatora sa 78tralala stabilizatorima, ali u to vreme sam mislio da je to, što bi ameri rekli, `overkill`. Pa ništa, probaću ispravljačke diode i/ili 5V, da vidim koliko hladi i koja je galama...
Nije overkill - postoje i malecki regulatori 78/79xxx, u kucistu...
07.06.2011. 13:38
TO–92 (TO–226AA) cija je max struja oko 100mA... Verzija koja je smestena u TO-220 daje i do 1A, pa moze da posluzi za istovremenu kontrolu 2 ili vise ventilatora...
Ima moja tema gde sam pravio regulator 100% - 75% - 50%. Radi ko zmaj ali mu curi oko 1w zavisno od režima rada, Samo treba da se prepravi šema tako da se koristi dupli prekidač koji će da prekine i tu struju praznog hoda i bio bi odličan, jednostavan da se napravi, jeftin i podnosi 4-5 ventilatora.
To mu i ja predlazem kao najjednostavnije resenje - 5V i 12V...
07.06.2011. 13:46
direktno sa molex-a i `medjuvrednost` (8V) `skinuta` sa 12V... Ne treba mu dvostruki prekidac - bolje preklopnik `3 polozaja , 1 kontakt` (sa obrtnom osovinom, koji moze da ugradi u zadni panel kucista). Na `kontakt` ide `+` venta, zemlja zajednicka, prvi polozaj=5V (sa molex-a), drugi=8V (sa 7808), treci=12V (sa molex-a)...
a najviše hvala Tortojedu, čiju sam ideju sproveo u delo. Mrzi me da kačim slike, ali evo šta sam uradio (5 minuta posla)- isekao sam i odstranio 2cm crvene žice iz produžnog kabla od ventlatora i umetnuo 4 redno vezane ispravljačke diode preko kojih je navučen termo bužir. Ventilator dobija 9.1V umesto 12V, a brzina mu se smanjila sa ~1200RPM na ~900RPM i primetno je tiši. Ne primećujem da se diode greju.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.