Evo prvo kratka geneza problema. Ranije se često gasio usljed gubljenja kontakta a radio je samo kada bi valjano namjestio kablove i eliminisao taj nazovimo ga prekid. To gašenje se dešavalo sa vremena na vrijeme a vremenom bi za potrefiti pravu poziciju kabla bilo potrebno puno vremena, do jednog momenta kada više nisam mogao da to sve udesim, i tako je laptopo ostao ugašen. Nakon toga, otvorio sam kutiju adaptera tj. punjača i skratio kabl u djelu gdje sam mislio da gubi kontakt, prelemio kontakte i odni ga na mjerernje unimerom. Sve struje , do kutije, u kutiji i na krajnjem izlazu vile su adekvatene, tj. 20V. [B]Imao je struju ali laptop i dalje neće da pali, sa ili bez baterije, a ne daje ni signal da puni bateriju[/B]
Sad me interesuje šta dalje da radim, šta bi moglo da bude. Meni nešto pada na pemet da nije možda onaj dio za struju, HDD ili ploča možda. Kako da ustanovim u čemu je problem. NIsam ga rastavljao nikad cijelog osim što sam skidao zadnji poklopac da ga čistim i što sam rastavljao tastaturu, ali mislim da neke osnovne stvari, barem mjerenje strujnih vrijednosti u laptopu mogu da odradim.
U pitanju je FS amilo pro 1.86 celeron 1.5gb rama 60 gb hdd star malo jače od 3 godine.
Ako si sve dobro prelemio, polarizacija, ima napon na dzeku adaptera, dobar kontakt...Ukljuci adapter i proveri u laptopu na dzeku da li ima napon(meri na stampanom delu), jer je moguce da je sam dzek rasiren pa nema kontakt. Za ostalo treba ipak malo bolji serviser.
Lepo rece covek, proveri polarizaciju jednosmernog napona,
Onda sam dzek, tj ulazni konektor. Za to je nazalost potrebno rasklopiti kompletan laptop, sto ti ne bih savetovao ukoliko nisi debelih zivaca i dobrog pamcenja kako bi vratio tih 200 srafova gde im je mesto. Ukoliko je radio do momenta tvog intervenisanja, tj nije imao neki vid havarije, onda je to to.
P.S. probaj i bez baterije, cisto da eliminises potrebu vece amperaze.
Meni se taj problem desavao, ali je zamena adaptera resila stvar, jer je u tom tumbanju on oslabio. Pozdrav.
Thermaltake Bach Vx PSU Chieftec 550W ASUS P7P55D Intel Core i5 750@2.66 Ghz Thermaltake Max Orb Kingston Hyper-x 2x1 GB@1800 Mhz Sapphire ATI Radeon HD4890 Vapor
na konektoru gde ulazi dzek od adaptera.Ako je to u pitanju, nije veliki ni skup kvar.Ako si spretan sa srafciferom, otvori laptop, ustekaj adapter i polako probaj da mrdas sam dzek u koji ulazi adapter.Ako dobije kontakt, najverovatnije je do njega, i bilo koji iole normalan srvis ce ti to resiti bez problema. EDIT: Sto se tice pamcenja redosleda srafova, kada odvrnes sve srafove na poklopcu, nemoj ih vaditi nego ih ostavi u svojim rupama, lakse ti je da ih vratis , da ne bi pomesao koji ide gde jer ih ima raznih velicina.
http://sve.rs/ AMD Athlon II x3 455 - MSI 770 C45 - Hynix 2GB DDR3 - Hitachi DeskStar 500GB - Asus 8600GT - LC Power 600H-12 - Xigmatek Asgard - Philips 222EL LED 3 macke,dve i jedna razlicita! :)
prvo slikam radnju po radnju a ako vadim šrafove onda ih ubacujem u papirne kjesice. Rastaviću ga nema mi druge, a i malo da se igram. Inače, često mi se dešavalo ranije da se zapne nogom za kabl iskopča iz laptopa, s tim što mi tu nikad nije pravilo problem. Gubio je kontakt uvjek kada se pomjeri kabl koji izlazi iz one kutijice, i tu sam namještao, dok na samom ulazu u laptop nikad nije bilo potrebe da tu nešto podešavam. Zbog toga me strah da nije usljed tog gašenja nakon što se baterija isprazni do kraja, nešto u računaru crklo. Valjda postoji neka zaštita sa noponima kada se baterija primakne kraju i ugasi se.
Bas zbog tog zapinjanja na kabel proveri da se dzek nije odvalio sa stampe u laptopu. Otvori ga, pa kada gledas na stampanu stranu ploce, mrdaj zdek i vidi da li se pomera lemno mesto. Na kraju krajeva proveri sa unimerom kontakte.
(c) 1982 Sinclair research Ltd
:: :: prvo slikam radnju po radnju a ako vadim šrafove onda ih ubacujem u papirne kjesice :: Rastaviću ga nema mi druge, a i malo da se igram :: Inače, često mi se dešavalo ranije da se zapne nogom za kabl iskopča iz laptopa, s tim što mi tu nikad nije pravilo problem. Gubio je kontakt uvjek kada se pomjeri kabl koji izlazi iz one kutijice, i tu sam namještao, dok na samom ulazu u laptop nikad nije bilo potrebe da tu nešto podešavam :: Zbog toga me strah da nije usljed tog gašenja nakon što se baterija isprazni do kraja, nešto u računaru crklo :: Valjda postoji neka zaštita sa noponima kada se baterija primakne kraju i ugasi se ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.