Hteli bi da budzamo nesto,da probamo....2 napajanja da stavimo u jedno kuciste.Prvo 450w da bude za maticnu,procesor,mem,i jos nesto..Drugo 400w da bude za graficku i HDD.Jel to izvodljivo a da se ne seku kablovi???Jel moze da se kupi nesto za tu namenu??Totalno smo novi u ovome,pa nam treba sto vise saveta :).
PS_on valjda na oba 20/24 konektora mora da se poveze sa plocom.
O i jos valjda jedna GND. Mada sam ja vezivao jos neku zicu, raidilo je.
Guglaj malo.
Da kupis kod nas nesto specijalno za tu namenu, ne verujem da ce nadjes, nije da ne postoji nego muka cesto bude da nadjes i molex racvu a ne to sto ti trazis.
Probaj da nadjes 20 na 24 konetkor pa da njega prebudzis.
Ne moraju ni kablovi da se seku, jedno napajanje priključiš normalno a drugom spojiš sa priključka što inače ide na ploču zelenu i crnu nekim krućim žicama za zelenu i crnu tog napajanja koje je već prikačeno. Samo ubodeš odozgo pored kablića i osiguraš trakom da se ne iščupa.
Radi, al nije baš praktično, koristi se za nuždu.
Pregrejana rebra na kuleru najbolje se hlade ćevapima.
Cek,cek,ako smo dobro razumeli,moramo da secemo kablove?Trazio sam po netu,al u glavnom smo tako nesto videli?!Jel ima neko detaljno objasnjenje negde,da ne pregorimo nesto :)?
Ne razumem cemo ovo. Procicete jeftinije? Cisto sumnjam. Kupicete dva kineza i dati 40-50 evra i uloziti trud da to napravite, a onda cete skapirati da vam sve to pravi veliku guzvu u kucistu, pa cete to lepo sve u djubre i kupiti neko jace napajanje i zavrsiti posao. Sto se tehnickog izvodjenja tice, jednostavno je i mora da se sece. Naime zelene zice na oba napajanja treba spojiti u jednu kao i po jednu crnu levo ili desno od zelene kako bi se sve upalilo kada pritisnes dugme za paljenje. Prelistaj, naci ces o ovome nekoliko tema ovde na forumu.
Mi smo mislili da moze ovako.....Napajanje(standardno) koje napaja veci deo kompa,radi normalno...Ovo drugo da nam bude na dnu kucista,sa svojim kablom u struji(produznom) i samo 4pin kabal da ustekam u graficku i jedan u HDD,al posle kontamo,sta bi regulisamo koliko napajanja treba grafickoj i HDD-u.Ako neko nije razumeo,nek procita ponovo :D.
Samo spojiš zelenu i zelenu s oba napajanja i crnu i crnu. Pošto će jedan od ta dva konektora da bude naboden u ploču u njega treba da se spoji odozgo, turiš neku jaču žicu pored recimo zelene i osiguraš da se ne iščupa. Ako to ne možete da izvedete bolje nemojte ništa da radite jer ćete stvarno da sjebete nešto... a moj disclaimer nalaže da vam u tom slučaju ništa nisam rekao.
Pregrejana rebra na kuleru najbolje se hlade ćevapima.
:: Cek,cek,ako smo dobro razumeli,moramo da secemo kablove?Trazio sam po netu,al u glavnom smo tako nesto videli?!Jel ima neko detaljno objasnjenje negde,da ne pregorimo nesto :) :: ::
Vidi ovako ako ubacis jedno napajanje na plocu samo ono napaja plocu + procesor + memoriju + graficku karticu preko PCI-e slota (ili vec kojui slot imas na ploci) + sve pci slotove koji su popunjeni + juzni i severni most.
Drugo napajanje koje bi koristio za dodatno napajanje graficke + HDD + DVD.
Tu sad dolazis do dileme jel moze 1 napajanje da izdrzi toliko opterecenje, 2 napajanje moze sigurno da izdrzi.
E sad mozes da ih vezes i paralelnom vezeom ili rednom vezom, al to zahteva secenje kablova.Paralelna ili redna veza vec moze dati da jacu snagu i stabilniji napon, za proracun iskoristi neki udzbenik za srednju skolu iz elektrotehnike.
Samo da javim da je pokusaj uspeo.Spojeno sa 2 zice 1.Zelena+Zelena 2.Crna+Crna 3.glavno ukljuceno u maticnu 4.Oba ukljucena u struju.E to sve lepo radi na jednom starom krsu,a sad mislimo da prebacimo kod ortaka na Athlon II x2 260@3.6GHz stara 8800GT 2HDD-a,optika i ostalo..Mislili smo da ovo napajanje od 400w(budzano) bude na 8800GT i 2HDD-a A ovo drugo 450w(glavno) da bude na ostatku.Eto ima par napajanja od nekog servisiranja(dobra ispravna),pa je mislio da nabudza i malo rastereti jednog Kineza,Dva Kineza su ipak bolja :D.
Naravno :D Raic, al ima i ona stara dobra: `Dva losa ubise Milosa!`
:: Naravno, nema tu šta da ne uspe :: :: Samo... jasno ti je naravno da dva idiota ni pod kojim uslovima ne čine genija :: :: Pregrejana rebra na kuleru najbolje se hlade ćevapima. :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.