Skoro sam dobio laptop, ne nov, koristen je iskljucivo na doku oko 2 godine...
Sad ga ja koristim ovako kao laptop normalno i ima jedna stvarcica sto me plasi a to je ventilator ... :S
Cuje se nekako bas mehanicki, u prvom trenutku sam mislio da nesto unutra kaci pa sam ga otvorio da vidim medjutim nista nisam nasao sto bi smetalo... pomerio sam neku ziciciu malo koja je bila prilicno blizu ... nista i dalje isti zvuk mozda je i lezaj otisao ... :S
taj zvuk se najvise cuje kada se ventilator vrti na nekih 2500obrtaja sto vise ubrzava slabije se cuje ili ja slabije cujem posto pocne prilicno da susti od vazduha koji izbacuje i to...
interesuje me da li je neko imao slican problem i sta je radio po tom pitalju? da li da ga ignorisem posto ventilator ... po mom misljenju dobro radi ako izuzmemo taj zvuk (lako se okrece) ?
ako treba da ide u servis koliko bi to od prilike kostalo da se sredi? , mozda novi ventilator?
da zaboravio sam da kazem da kada se laptop pomera dore, dole, levo, desno taj zvuk se pojacava... kad vratim na sto vrati se na staro.
eh da je kucni komp odavno bi to bilo nabudzeno nekako ali da budzim tako u laptopu... toliko bas i nisam spretan :D
ne znam samo sta da ocekujem od njega sad ovako u radu je temperatura ok oko 45C ide do 60 i dva tri kad se optereti duze to mi deluje ok za laptop manje vise tako mi je i na kucnom kompu
samo sta ako zakuca od jednom pa ne primetim :D ???
Kad si već uspeo da otvoriš i dođeš do njega, može dalje i sam.
Ako se samo skida ventilator, izduvaj ga od prašine i podmaži uljem: i jedna kap je dovoljna za tako mai ventilator. Ako se razlokao ležaj to mu neće pomoći i ubrzo će se opet čuti kao i ranije, ali si barem uštedeo 20 evrića.
moze da se dodje do njega skoro sam ga otvarao i vadio plocu ... sve na sitne cinioce :S
isto to moram da uradim i za vent posto je sa donje strane rupica na ventilatoru ako je uopste ima a normalno se ovaj laptop otvara skidanjem tastature ... smor...
nego... ovoi ventilatori su `smo-podmazujuci` sto znaci da imaju tu neku mast ili sta vec... desavalo mi se par puta sa obicnim ventilatorima kad sam stavljao obicno masinsko ulje da posle par nedelja taj vent bude u jos gorem stanju
predpostavljam da to ulje sktoz razlozi mast i ispari iscuri ili sta vec bude unutra
kakva je ovo kombinacija `litijeva mast i finijeg ulja` ... jel to tovatna mast ?
jel zna neko cime je najbolje podmazati taj ventilator ? ulje je po meni previse retko svi koje sam podmazivao tim masinskim uljem nisu posle nesto trajali bas... :S
Ja mogu da kažem da nisam imao problema vezanih za
29.05.2011. 23:44
status: user broj poruka: 4228
viskoznost ovog mašinskog ulja koje koristim. Bilo je ventilatora koje sam podmazao, ali su vrlo brzo, za dan dva, nastavili po starom. Ostali su, uglavnom, koliko sam čuo kasnije, a nisam ih čuo, radili kako treba u normalnim uslovima. Kada nema više pomoći - zamena ventilatora.
Možda će raic da poseti opet ovu temu, pa da ti odgovori za litijumsku mast, ja ne znam. Nadam se da tom mašću ne podmazuje one ćevape na rebrima hladnjaka!
Ma to je to, samo nemoj mnogo da je nacapaš. Ako dobro legne dosta dugo može da radi bez problema, ako je samo mast teško kreće vent kad se ohladi, ako je samo ulje prođe kroz ležaj očas, kombinacija se bolje pokazala. Znači rastavi vent, odvoji rotor i dobro mu obriši osovinu, onda je namaži malo i stavi još malo u rupu pa vrati rotor, okreni onda vent s duge strane, skloni višak masti i kapni kap-dva ulja. Zatvori sve i u istom tom položaju spoji ga na neki ispravljač malo da se vrti i papazjanija se rasporedi.
... ili samo rokni obe stvari unutra pa šta ti bog da.
To je naravno za sleeve ležajeve, ako je kuglični i razglodao se nema mu pomoći.
Pregrejana rebra na kuleru najbolje se hlade ćevapima.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.