Radi se o Leadtek Win Fast PX 8800 GT grafičkoj sa 256 MB DDR3 na MSI K9N V3 ploči. Komp je radio oko 2 i po godine i odjednom neće da diže sistem. Svi ventovi rade, monitor se ne budi i čuje se zvučni signal koji označava da ne nalazi grafiku (1dugi i 8 kratkih bipova). Probam drugu grafičku (PowerColor Radeon HD 4850) i radi bez problema, probam prvu grafulju na drugom računari - radi bez problema. Znači, samo u prvobitnoj kombinaciji neće. Menjao sam memoriju, napajanje, otkačio sve što se moglo, resetovao BIOS, ali ništa. Našao sam identičan problem na netu, ali ni tu nema odgovora: http://www.tomshardware.co.uk/forum/310178-15-recognize-xfx9600gt Po preporuci članova ovog foruma sam u međuvremenu flešovao BIOS, proverio PCI-E koja radi na x16 i dodatno sam očistio PCI-E slot, ali i dalje bez uspeha.
Ima li još kakvih ideja? Hvala!
Mudar čovek ne kaže sve sto misli, ali misli sve što kaže.
Da li je tokom te dve i po godine karta radila na toj istoj ploci...
19.05.2011. 18:33
status: user broj poruka: 10999
ili na nekoj drugoj (pa si je tek sada `ubacio` u MSI K9N)?
Ako je odgovor ono prvo onda je, mozda, doslo do slabljenja (labavljenja) nekih kontakata na PCIe slotu, do promena taman toliko malih da ne prave problem sa nekom drugom kartom (ciji su kantakti malo deblji nego na karti koju imas), a s druge strane, slot ima kontakt sa nekim drugim kartama. Ova tvoja karta pak, ostvaruje dovoljno dobar kontakt sa PCIe slotom na nekoj drugoj ploci...
Ako je odgovor ono drugo, radi se o nekompatibilnosti izmedju karte i ploce (primeceno u povelikom broju slucajeva).
Re: Da li je tokom te dve i po godine karta radila na toj istoj ploci...
19.05.2011. 20:31
status: user broj poruka: 246
Grafička je kupljena zajedno sa pločom, odnosno cela konfiguracija i radila je do sada. Ismerős@ zemo, nema tu šta da se glaba, možda da mogu doći do tvog avatara !
Mudar čovek ne kaže sve sto misli, ali misli sve što kaže.
:: ili na nekoj drugoj (pa si je tek sada `ubacio` u MSI K9N) :: :: Ako je odgovor ono prvo onda je, mozda, doslo do slabljenja (labavljenja) nekih kontakata na PCIe slotu, do promena taman toliko malih da ne prave problem sa nekom drugom kartom (ciji su kantakti malo deblji nego na karti koju imas), a s druge strane, slot ima kontakt sa nekim drugim kartama. Ova tvoja karta pak, ostvaruje dovoljno dobar kontakt sa PCIe slotom na nekoj drugoj ploci.. :: :: Ako je odgovor ono drugo, radi se o nekompatibilnosti izmedju karte i ploce (primeceno u povelikom broju slucajeva) :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.