ja ugasim komp i izvucem iz struje,za svaki slucaj.Imao sam prilike da vidim kada je u jednoj firmi koja se bavila racunarima udario grom u kucu.Spalio je SVE sto je bilo ukljuceno u struju...UPS,produzni sa zastitom,i SVE komponente u racunaru.Svaku komponentu pojedinacno isprobali i,spakovali u kesu i bacili u djubre...od tada sve cupam iz struje kada puno grmi. AMD Athlon II x3 455 - MSI 770 C45 - Hynix 2GB DDR3 - Hitachi DeskStar 500GB - Asus 8600GT - LC Power 600H-12 - Xigmatek Asgard - Philips 222EL LED 3 macke,dve iste i jedna razlicita :D
Ne grima 24/7/365 pa da razmisljas o tome. Lepo pocupas sve iz struje odmoris par sati dok se ne smiri i poste nastavljas sa dzokanjem. Ja imam ups ali kad grmi ugasim. __________ Princ Tagoe Danza Kuduro
Kada grmi jedino 100% sigurno rešenje je da počupate sve iz utičnica. Podrazumevam uz to i kablovske i LAN konekcije. Sve ostalo je neka vrsta sigurice, ali ne 100%
Nije tesko, zna skako sam grom ima ogromnu jacinu napona i struje, to je toliko da to nemozes da shvatis dok nevidis, nema zastte od groma, ima neke preventive ali ako udari daleko ovako nece pomoci bas nista.
Kad smo kod LAN-a i struje, iz lichnog iskustva svima savetujem da pored chupanja rachunara iz utichnica, pochupaju i LAN kablove.
Sve je bilo pochupano iz struje, samo je sve ostalo na mrezhi (ushtekano u switch, a on urouter, pa u kablovski modem koji je ishchupan iz struje, ali ostao na onom `data` kablu) i grom kad je puko kroz taj kabl je proshla struja i stigla do svakog rachunara u firmi.
If wants and needs divide me Then I might as well be gone...
:: Kada grmi jedino 100% sigurno rešenje je da počupate sve iz utičnica. Podrazumevam uz to i kablovske i LAN konekcije. Sve ostalo je neka vrsta sigurice, ali ne 100 :: :: servispc bre :: ::
Pre nekoliko godina u gluvo doba noći je jedna gadna oluja u okolini Bora zeznula glavni transformator za Istočnu Srbiju tako da je počeo da šalje skoro 500 volti krajnjim potrošačima. Sve što je bilo priključeno na el. mrežu je stradalo kao iz dupeta u celoj Istočnoj Srbiji.
Sticajem srećnih okolnosti el.uređaji u mojoj gajbi su preživeli jer u kritično vreme nisu bili povezani na napon.
Definitivno zaštite nema, ali, oni koji su nisko u gradovima, obično ne stradaju ako se ne desi udar preko trafoa.... Ali, bilo ko u višem području je stvarno, stvarno, u opasnosti (odnosno elektronika po kući). Vađenje je ovde najbolja kontracepcija, zajebite te kurtone upsove, čvorove na kablovima, šugave protektore itd.... to može da pomogne - ako je udar podalje, od slabije indukovanog napona ali od ničeg bliskog, sigurno. Ali, opet mudroserstvo, ljudi, kakvi bre sati???? Oluja traje oko pola sata, ta koja je opasna da se prazni po površini zemlje. Pre glavnog udara isključiti, sačekati da se istutnji, i voila, gotovo... ne traje to satima (dobro, ako si nešto navalio da radiš na pc-u, čini ti se), obično je kraće od pola sata, a stvarno retko, duže. Posle kiša i slabija grmljavina, to ignorišem (osim na Zlatiboru, za planince važi dok god je nečisto nebo, i, isključenje ČIM vide prvi znak crnila na horizontu uz daljinsku tutnjavu... pa ako stignu, stignu, često ne stignu).
Ali smešno urađen fejk. Prvo taj ne bi ustao sa patosa, drugo da je grom hteo tu negde da zvekne zveknuo bi u zgradu sa koje je snimala kamera, ma smejurija...
servispc bre
:: Fake da veći ne može da bude.. :: __________________ :: Scourge of PCBerza :: :: CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84K :: :: :: http://youtu.be/GqayfgM9sj :: :: :: :: Nismo svi te sreće :: :: :: :: Pozdrav :: :: :: :: Vlad :: :: :: ::
Čini mi se da sam pročitao negde za slučaj da je grom udario čoveka ćelavog ko ovaj codeus. Preživeo je i štaviše počela je da mu raste bujna kosa kakvu ni u mladosti nije imao.
Čak i kad bi uspevalo svaki put mislim da taj lek protiv ćelavosti nikad neće biti popularan.
Ko se u kolu posere, pre ili kasnije ugazi u sopstveno govno.
Ovo se stvarno dogodilo,a lik kojeg je udario ovaj X2 grom je Wlada!Jedino logicno objasnjenje za sve nepovezane i paranormalne postove. AMD Athlon II x3 455 - MSI 770 C45 - Hynix 2GB DDR3 - Hitachi DeskStar 500GB - Asus 8600GT - LC Power 600H-12 - Xigmatek Asgard - Philips 222EL LED 3 macke,dve iste i jedna razlicita :D
Pa jel si stigao da kupis UPS pre nevremena, meni masina oprala beli ves, majce za spavanje, stavio izbeljivac, legao da spavam, kada budi me grad covece, ja prvi put ves na terasi okacio ove godine, covece 3 majce na podu terase. Sada idu opet na pranje.
M/B mi je ASUS ROG, grafika takodje, Ko predlozi MSI nek mi k... glodje!
:: Pa jel si stigao da kupis UPS pre nevremena, meni masina oprala beli ves, majce za spavanje, stavio izbeljivac, legao da spavam, kada budi me grad covece, ja prvi put ves na terasi okacio ove godine, covece 3 majce na podu terase. Sada idu opet na pranje :: :: :: :: M/B mi je ASUS ROG, grafika takodje :: Ko predlozi MSI nek mi k... glodje :: ::
Zovu me sa posla jednu radnju pogodio grom ili u okolini kako kazu.....a crkla dva kompa (server-kasa).. jbg videcu ako bas bude zanimljivo slikacu inace to je mesto pored samog Gruzanskog a jezera sta ces...... Hehe otvaramo sezonu :)
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.