Ostavih komp preko noći da skida nešto i on se `smrzao` kada sam ga proverio jutros. kada sam ga ručno restartovao, prilikom podizanja sistema čuo sam karakterističan zvuk koji se najbolje može opisati kao lupanje detlića. Opet reset i ništa, ponaša se normalno. Da li trebam da se zabrinem i šta može biti? Prašine nema gram u njemu, sređen je pre par dana, nema šta da zakačinje, proverio kablove i ventilatore...
AMD Phenom II 720 BE x3 @ x4 Gigabyte GA-MA785GT-UD3H Patriot G series Sector 5 2x2gb 4890hd vapor-x Samsung f3 Spinpoint 1tb Chieftec 600w Chieftec BG-01b-b-sl-op Altec Lansing MX-5021
:: Ostavih komp preko noći da skida nešto i on se `smrzao` kada sam ga proverio jutros :: kada sam ga ručno restartovao, prilikom podizanja sistema čuo sam karakterističan zvuk koji se najbolje može opisati kao lupanje detlića. Opet reset i ništa, ponaša se normalno :: Da li trebam da se zabrinem i šta može biti :: Prašine nema gram u njemu, sređen je pre par dana, nema šta da zakačinje, proverio :: kablove i ventilatore.. :: :: AMD Phenom II 720 BE x3 @ x :: Gigabyte GA-MA785GT-UD3 :: Patriot G series Sector 5 2x2g :: 4890hd vapor-x :: Samsung f3 Spinpoint 1t :: Chieftec 600 :: Chieftec BG-01b-b-sl-o :: Altec Lansing MX-5021
Oce i slajder laserske glave u optici da ispusta takav zvuk(preskakanje zupcanika), ukoliko imas unutra medij. Dakle, moze biti i hdd ili neki od kulera, sigurno je nesto od toga, tj. nesto od pomicnih delova.
Ništa nije bilo u rezaču kada se to desilo. Sad sam ga otvorio i proverio sve kablove, ništa ne zakačinje. Nadam se da je bio izolovan slučaj, jer hard je par meseci star, u garanciji, al ipak ću ja narezati bitnije podatke na diskove. Čisto da budem siguran...
AMD Phenom II 720 BE x3 @ x4 Gigabyte GA-MA785GT-UD3H Patriot G series Sector 5 2x2gb 4890hd vapor-x Samsung f3 Spinpoint 1tb Chieftec 600w Chieftec BG-01b-b-sl-op Altec Lansing MX-5021
Nije moguce. Sve sto krcka, lupka je do(kao sto sam rekao) do pomicnih delova(hard,optika, kuler), a softwer ne moze da upravlja na taj nacin. HD radi kako radi i ne moze ga softver navesti da ispusta jace zvukove nego sto je i sam konstruisan da ih, kao ispravan, ispusta. Postoji opcija AAM koja moze smanjiti njegove performanse i donekle utisati njegov rad, ali u ovom slucaju nije ni bitno. Dakle, tebi je krcnuo neki kuler, optika ili nedaj Boze hard,ali bi S.M.A.R.T. zabelezio neku eventualno nastalu gresku, tako da ne moras da se brines ukoliko ti svi kuleri vrte.
P.S. Na kraju krajeva, koliko sam skontao, tebi je to krcnulo pri startu racunara, pa stoga win pogotovo nema nikakve veze sa tim problemom. Opusti se:)
ps2: neretko se desi da i neka buba, muva i sl. upadne u kuler napajanja ili procesora, pa je moguce da je i to u pitanju. Meni se to cesto leti desava, pogotovo sto mi comp nije u kucistu i ladno muva upadne izmedju kulera i hladnjaka i pri pokusaju da izadje, lupka...Nekad zaustavim kuler i muva izleti. Ko bi rekao da moze i da prezivi takav udarac kulera, svasta!
(c) 1982 Sinclair research Ltd
:: da li je moguće da je ovaj problem izazvao operativni sistem koji baulja malo zadnjih dana :: :: AMD Phenom II 720 BE x3 @ x :: Gigabyte GA-MA785GT-UD3 :: Patriot G series Sector 5 2x2g :: 4890hd vapor-x :: Samsung f3 Spinpoint 1t :: Chieftec 600 :: Chieftec BG-01b-b-sl-o :: Altec Lansing MX-502 :: ::
Tokom ovog dana se nije ponovio problem. Temperature su u redu, ništa nije vrištalo opet, a da li je neka buba otišla u večna lovišta ću saznati prilikom novog pretresa. Nema zujanja ili neuobičajenog kliktanja harda, čak sam pustio da radi nepotrebnu defragmentaciju da bih video ponašanje, ali ništa. Nadam se da će tako i ostati.
Moguce je da je OS. Odnosno, OS se prilikom boot-ovanja...
04.05.2011. 21:26
status: user broj poruka: 10999
izzajebunjivao, pa je orao po disku (vratio se nekoliko puta na `prvu brazdu` e da bi saznao ko je i sta je, kako se zove, koja mu je adresa, jesmo li piskili, jesmo li kakili...).
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.