Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
skidanje cpu-a
STRANA 1 OD 1
repsi skidanje cpu-a 20.04.2011. 15:37 T35431

status: user
broj poruka: 1276
samo mi je potrebna informacija posto sam jako kratak sa vremenom... moram nositi plocu maticnu nazad za B3 rev pa me interesuje da li je ok ako samo skinem procesor sa ploce i stavim ga na stranu (da saceka 4-5 dana) zajedno sa pastom na njemu, znaci ne bi skidao odma pastu jer nemam vremena...
i moze savet cime je najbolje da skinem tu fabricku pastu da znam kad se vratim.. znam da je bilo pun q tema na ovu temu al stvarno sam kratak sa vremenom...
hvala
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Scyter Re: 20.04.2011. 15:40 #316809

broj poruka: 8138
Procesoru apsolutno nista nece faliti ako ga budes skidao sa maticne.

Uzmes stapice za usi i naneses malo alkohola na krajevima stapica (pamuku). Tako i ocistis povrsinu procesora.

SkyFire ... 20.04.2011. 15:54 #316814

broj poruka: 18472
Imas one kutijice u kojima dolaze CPU-i.Obicno ih AMD pakuje..Ako nemas.Umotaj CPU u toaolet papir i stavi negde sa strane u neku fijocicu.
Pastu skidas krpicom ili vatom sa medicniskim benzinom.Da bi skinuo i ostale muzge koje ostanu tj cestice uzmes posle toga i alkohol pa lepo sve prebrises dok se ne zasija.
Kako se pasta nanosi to znas?

Štangliranje

repsi re 20.04.2011. 16:00 #316815

hvala na odg
znam onako otprilike kako se nanosi... ima vise metoda.. ali dobro to mi sad nije o glavu tako da cu lagano sa tim... znam da ne treba previse staviti a isto tako ni premalo.. uzeo sam onu valjda dobru pastu arctic silver 5 pa cu se sa tim igrati kroz par dana kad se vratim...
nego razmisljam sad da uzmem i neki kuler kad vec idem u Bg i sve razmontiravam pa montiravam opet.. sta biste mi preporucili i koje ventove u p/p varijantu? Mislio sam mozda prolimatech-a uzeti ako ga ima na lageru..

Scyter Re: 20.04.2011. 16:02 #316817

broj poruka: 8138
Preporuka za Cooler Master Hyper 212+ u kombinaciji sa Artic Cooling F12 P&P

Imam pomenutu kombinaciju, hladi AMD Phenom II X6 1090T BE @ 4 GHz. I to vise nego dobro.

SkyFire ... 20.04.2011. 16:04 #316818

AS5 je odlicna pasta.Koristio sam je jako dugo dok nisam presao na OCZ Freeze Xtreme.
Naneses je prstom tankim slojem preko cele povrsine IHS-a.To je najucinkovitiji metod koji se bar meni pokazao kao definitivno najboljim.

Imas Enermax Magma,odlicni su ventovi za te stvari.
Na Noctua nemoj da se lozis jer su za performanse slabi.Njih bi stavio jedino kada bi mi trebala tisina.Za cooler nikako jer dobijas lose performanse.

Megahalems je odlicno univerzalno resenje.Dobro se pokazao cooler.Neces pogresiti sa njim.Ima i drugih resenja ali ako si to odabrao to je to.

Štangliranje

Don85 zz 20.04.2011. 16:11 #316821

broj poruka: 105
+1 Prstom tanki sloj preko celog cpu-a ali naravno obmotas kesu oko prsta .)

repsi re 20.04.2011. 16:57 #316829

@scyter
mislim da je prolimatech ipak nesto visa klasa.. a nije mi trenutno stiskavac sa parama tako da bi ipak isao na nesto jace..

@skaj
da, citao sam dosta review-ova pre nego sto sam uzeo bas tu pastu.. nadam se da ce biti okej.. lako se skida sto mi je isto bitno..
sto se tice glasnoce to mi uopste nije problem... grafika mi radi na 40% tako da tesko da ce biti nesto bucnije od toga (iako meni ni to nije bucno uopste) tako da bi zaobisao noctue i isao na neko performance resenje..onda cu pogledati taj Ener ako ga ima..
sto se tice samog kulera nisam nista jos odlucio.. samo sam onako dao kao primer taj megahelm jer znam da je okej kuler.. trebalo bi mi nesto sto bi moglo drzati 2500k blize 5ghz.. da li je to moguce sa Megahelmom i dva ta Enera? znam da zavisi od primerka proca naravno ali ono odokativno..
za pastu sam video da dosta ljudi razmacuje kreditnim karticama ali probacu i prstom... sad kad sam skinuo ovaj stock kuler sa procesora razocarao sam se koliko je lose rasporedjena pasta...ocaj zivi... slikao sam stavicu slike veceras/sutra kad stignem kuci.. a nisu uopste bile lose temperature, drzao sam na 4.0ghz sa stock kulerom i onim auto oc..
hvala na predlozima i sugestijama!

SkyFire ... 20.04.2011. 17:23 #316841

AS5 je odlican provodnik temperature zbog svog sastava (cestica srebra) ..
Sto se tice Enermax-a Magma,moze Daum da ti posvedoci da li su i koliko OK ventovi..
E sad Megahalems kao i svaki drugi vazdusni cooler ima svoju granicu koliko moze da iznese disipaciju jer se ucinkovitost cooler-a i ogleda po tome.
Sto se tice tih ekstremnijih klokova za to je uvek predvidjena samo voda.
E sad Sandy jeste spcifican sto ide jako visoko ali neki prag za 2500K bi bio oko 4.6 Ghz za vazduh a da to podrazumeva LinX stress avx 75 prolaza pri maksimalnoj temperaturi ne preko 75c.Naravno zavisi i od samog VID-a CPU-a tj tvog primerka..

Štangliranje

raic Ako ti nije frka s parama 20.04.2011. 17:32 #316844

broj poruka: 9006
I ovo je dobra opcija, ispadne te cena kao mega + neki kvalitetan vent
http://www.itsvet.com/proizvod/zalman-cnps10x-zm-rc1000-extreme-lga775-1156-1366-754-939-940-am2-am2+-am3/comp_comp_cooler/115/1117

Kuler radi odlično, vent je pwm i ima na samom kuleru potenciometar koji može da se izvuče van kućišta ako treba.
Ima četiri režima
- auto do 1500rpm
- auto do 1800rpm
- auto do 2200rpm
- fiksna brzina preko potenciometra 800-2200rpm

Prvi režim je tih skroz, a drugi i treći kad procesor nije pod opterećenjem, četvrti kako ga namestiš. Performanse su bolje nego što je imao true black u push-pull.

Zašrafi se prvo ležište na ploču a onda kuler sa šnalom ide na to tako da može lako da se skine ako počešće menjaš pastu. Ovo `lako da se skine` treba uzeti sa zrnom soli jer da bi došao do dva šrafa moraš da skidaš vent a to ume da bude problem (ako nemaš zglobni šrafciger ko neki ovde :)

Hm... problemčići...
- Osim pomenuta dva šrafa aj da kažemo da vent ima konektor na čudnoj poziciji i da bi ga bilo teško zameniti ako slučajno crkne a nisi vešt budževinama.
- Nekad se desi ako komp isključiš iz struje da se selektor režima vrati na poziciju 2... i nije neki problem jer bi ga najverovatnije držao na tom.

Ko se u kolu posere, pre ili kasnije ugazi u sopstveno govno.

SkyFire ... 20.04.2011. 18:18 #316852

Zalman je ok,uvek sam ga cenio ali je za one vrhunske performanse koje treba da izvuce po meni malo bucniji..

http://www.guru3d.com/article/zalman-cnps-10x-quiet-and-extreme-review/7

http://www.youtube.com/watch?v=aspQ7LAoGrg&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=lg_cXnS8XlM

http://www.legitreviews.com/article/1034/1/

http://www.hardwaresecrets.com/article/784

http://hi-techreviews.com/index.php/review-links-mainmenu-80/9663 - zalman-cnps-10x-extreme-cpu-cooler-review

U ovom slucaju pre bih uzeo Noctua NHD-14 :

http://www.itsvet.com/proizvod/noctua-nh-d14-lga775-1156-1366-am2-am2+-am3/comp_comp_cooler/338/1027

Štangliranje

raic Ko što napisah savršen nije, a nije ni najbolji 20.04.2011. 19:28 #316878

broj poruka: 9006
Na najtiše je stvarno tih, na najbrže jeste bučan. Srednji režim je ok, nije preterano glasan a nije mnogo slabiji po performansama. Meni stoji na najtiše, odvrnem ga kad pustim linx ili slično.

Gabariti su mu nešto manji od mege u push-pull, ne može da se montira još jedan vent ali su rebra produžena unazad kao na titan fenrir, dobra varijanta ako odmah iza njega ima vent na kućištu koji izbacuje vazduh, u toj situaciji se pull vent obično pokaže kao višak.

Dobar i kvalitetno odrađen kuler sve u svemu, lepa alternativa megi, još samo kad bi ga bilo još negde, oni u gigatronu u poslednje vreme malo klepaju uši.

Ko se u kolu posere, pre ili kasnije ugazi u sopstveno govno.
repsi re 21.04.2011. 12:37 #317059

moram priznati da ste me malo obeshrabrili sa cinjenicom da sa takvim high end air kulerom ne mogu biti siguran da ce mi proc ici na 4.8-5.0... sad razmisljam da li mi uopste treba takav kuler kad mi stock hladi super na 4.0 za dzaba... mislim da necu osetiti prevelike razlike u gamingu ako bi ga uspeo dici na 4.6 sa tih 60-70 eura vise (sa jednim gpu-om). Jos cu razmisliti ovih dana.. nadam se da prodavnice rade subotom..

SkyFire ... 21.04.2011. 12:52 #317065

@repsi
Druze pogresno je tako razmisljati.
Prvo nikad ali nikad nemoj porediti ni jedan stock cooler sa aftermarket cooler-om!
Drugo investicija u aftermarket cooler nikad nije uzaludna i to je jedina prava investicija pogotovu ako se uzima kvalitetan cooler sa pravim performansama.
Trece jako bitno CPU je uvek najbolje svesti na najminimalnije moguce temperature prilikom rada.4.0 Ghz je super ali CPU arhitektura kakva je Sandy moze jos 500 Mhz odozgo lagano i to je sweet spot.
Ako si dobro ispratio uticaj CPU-a na gaming kao i za sam rendering razlika je ocigledna.
Po meni ako vec ides na vazdusno hladjenje tebi ce ova Noctua NHD 14 da bude best buy i neces se pokajati.Sve ti ostalo zavisi od CPU-a.Ono sto za sigurno mozes postici je 4.5 Ghz-4.6 Ghz sve ostalo je u okviru da li si ubo sampionski primerak.
Samo najprobraniji 2500K primerci idu na 4.7 -4.8 Ghz.Ako si ispratio xtreme systems znas o cemu pricam.
Jako je bitno da na takvom kloku cpu ne dostize temperaturu preko 70-75c LinX stabilan.
Znaci aftermarket cooler je ipak neophodan i treba uvek teziti ohladiti hardver po svaku cenu ..

Štangliranje

repsi re 22.04.2011. 12:24 #317322

jasno mi je potpuno tvoje razmisljanje i podrzavam ga skroz, ali mislim i dalje da mi trenutno tih 500-600mhz ne bi nista pomogli u mom gamingu. Evo sad i zasto.. jedinu igru koju igram i zbog koje sam kupio ceo komp je iRacing. Na 3.3ghz i 6950 mi je bacao izmedju 150-200fps.. pa kad sam ga kloknuo cisto onako bzvz na 4.0 naravno da nisam primetio nikakav pomak u gamingu..zbog toga mislim da mi je ovo mozda ne potrebno u ovom trenutku ali posto planiram tri monitora i jos jednu grafiku uskoro, sigurno da bi mi dobro dosao cpu fan kako bi omogucio tom cpu-u da vozi te 2 grafike u 5760x1080 rezi.. tako da moram videti sta cu sa ovom maticnom .. ali verovatno cu uzeti onda tu noctuu jer vidim da je svi hvale naveliko po netu i da tuce megahelma :) mozda kasnije zamenim fanove na njoj kako bi izvukao jos koji stepen i to je to..
cisto informativno jos me zanima koliko bi me dosao jedno hc vodeno hladjenje sa kojim bi hladio cpu i 2 grafike? Kako to ide, postoje neki univerzalni blokovi za gpu ili bi sa svakom serijom morao ganjati nove blokove? Da li je izvodljivo nesto do 400-500 eura sa time da bi komponente mogao nabavljati u Sr,Cro, Au i Germaniji? hvala!

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs