Mogu li nekako da iskombinujem da mi rade 2 napajanja??? Naprimer na ovo losije da namestim Hard,DVD,Coolere i slicno a na drugo plocu,graf i procesor?????
može sigurno. Problem je što treba da izvijugaš kako ćeš drugom napajanju davati komandu za paljenje i gašenje. Nisam elektrotehničar tako da se ovde završavam.
Jedno povezes normalno na plocu preko ATX konektora koje ono ima. Na istom moras na zelenu (PS-ON) i jendu crnu (GND) povezati sa zelenom i crnom na drugom napajanju sa kojeg mozes i skinuti ATX grane tj. taj poteg zica a ostaviti samo zelenu+crnu, lako se i jednostavno to izvede uz svu eleganciju i pakovanje u kuciste. Time postizes efekat da kad okines taster i upalis jedno palis istovremeno i drugo napajanje i obratno za gasanje. Naravno za sve treba strpljenja, lemilica, termoskupljajuci buziri ili dobara izolatorska traka. Oba napajanja moraju da imaju aktive power cord-ove. Ovako je najelegantnije, druga varijata zahteva da imas `jumper` spajalicu izmedju GREEN-BLACK i ono bi se palilo/gasilo na prekidac nazad u bliskoj buducnosti u odnosu na paljenje main-switch-a
Vidjao sam ovde razne nebulozne predloge i sheme koje su `serviseri` predlagali sa nekim relejima i slicno, nepotrebne stvair, kad je ovo PN2PIN kompatabilno. Isto mi tako dodje smesno kad procitam kako se neki bave `proracunima` za napone/struje na LE diodama u kolu. Da zaplaces koliko ljudi `imaju` veze sa elektro-tehnikom
Ako pred sobom imamo mitsko biće sa dve ili više glava, bar jedna od njih će da bljuje vatru.
:: Isto mi tako dodje smesno kad procitam kako se neki bave `proracunima` za napone/struje na LE diodama u kolu. Da zaplaces koliko ljudi `imaju` veze sa elektro-tehnikom
Ne da mi zena :P nego nekad u`vatim priliku, kad ne gleda
znas kako je to u praxi na kraju, covek bez zene, kao konj bez sedla :D (citaj: milina)
Pozz
:: Drago mi je što si ponovo aktivan na forumu :: :: P.S. Nisi još nacrtao raznobojne strelice i legendu gde se šta ubada! :: :: Pozdrav :: :: Vlad :: :: :: bre, nema veze sa tobom, odakle ti to?? :: :: :: :: Cisto da momak zna kako ovo izgleda, moze i ovako :: :: :: :: http://www.performance-pcs.com/catalog/images/products/Dual-PSU-Cable_01.jpg
:: Ne da mi zena :P nego nekad u`vatim priliku, kad ne gled :: :: znas kako je to u praxi na kraju, covek bez zene, kao konj bez sedla :D (citaj: milina :: :: Poz :: :: :: :: Drago mi je što si ponovo aktivan na forumu :: :: :: :: P.S. Nisi još nacrtao raznobojne strelice i legendu gde se šta ubada! :: :: :: :: Pozdrav :: :: :: :: Vlad :: :: :: :: :: bre, nema veze sa tobom, odakle ti to?? :: :: :: :: :: :: Cisto da momak zna kako ovo izgleda, moze i ovako :: :: :: :: :: :: http://www.performance-pcs.com/catalog/images/products/Dual-PSU-Cable_01.jpg
Znao sam i ja da moze ali nisam znao koje su zice za komande,kad bude viknulo u vazduh kuciste nacicu te ja :))) Nisam ja postavio temu da se pozdravljate sa covekom nego da mi pomogne :))) Imam komsiju mahera za popravke tv-a i slicno,kad zna da popravi LCD zna ce i ovo da spoji valjda jebem li ga.
Moze to tako da radi bez problema, kao sto ti je @MACHINE objasnio. Skoro je i @Golfer pisao o tome, siguran sam da ce napisati koju recenicu o tome kako se pokazalo kod njega ako vidi temu. Pozz za Golfera!
(c) 1982 Sinclair research Ltd
:: Znao sam i ja da moze ali nisam znao koje su zice za komande,kad bude viknulo u vazduh kuciste nacicu te ja :)) :: Nisam ja postavio temu da se pozdravljate sa covekom nego da mi pomogne :)) :: Imam komsiju mahera za popravke tv-a i slicno,kad zna da popravi LCD zna ce i ovo da spoji valjda jebem li ga :: ::
meni je stvarno zao sto moram da spamujem temu ponavljanjem jedne iste price ali NE VIDIM RAZLOG ZASTO RADIS TAKO NESTO? napajanje kojim hranis cpu i graficku ces rasteretiti 10 do max 15w ako drajvove i kulere prebacis na drugo napajanje. ako vec hoces da se igras, razmisli o tome da spojis 12v grane sa razlicitih .napajanja u jednu duplo jacu. ___________________________________________________ http://img339.imageshack.us/img339/9292/retardlz.jpg
nespamujes nego si dobro primetio jos u prvom postu ..
2 psu-a u jednoj kanti se obicno radi da 1 psu napaja samo grafiku .. kao najjaceg potrosaca .. napajati hdd, cd i ventove (25w u piku) .. pointless
kombinovanje 2 psu da bi se dobilo vise struje (spajanje zutih ili crvenih) je prosto izvesti ali je za tako nesto potrebno jedan psu raskaciti sa uzemljenja i izolovati kutiju da nedobije spoj na kucistu inace nece se ukljuciti napajanje .. komplikejshn und danger !!
a da nam kazes derane koja napajanja imas i koja konfiguracija je u ?
bas sam na to mislio. tripovao sam nekad to da uradim, ali nikako da se nateram. ideja je: iskopati iz podruma 4 najgora kineska napajanja, spregnuti SVE 12V grane (20-24pinMB, 4pinCPU, 6pin GPU)... za dzabe pare dobija se mnogo ampera, stabilnih 12V (verujem da bi medjusobno potirali varijacije u naponu), sigurnost (ako otkaze jedno ostaje jos nekoliko) itditd. ideja je i da se napajanja fizicki spoje redno, tj. da prednja strana jednog kucista bude priljubljena uz zadnju stranu drugog, tako da jedan kuler duva kroz sva napajanja. uslov je da samo prvo ima kuler odozdo (montirati zverinu 12cm), a ostala one proreze pozadi. ps. znam da je kabasto, neprakticno, neisplativo itd. cisto ideja za zanimaciju. mashine, codeus, ostali- misljenje?
Za zanimaciju super al zamisli da ti se potrefi neka rezonancija u tim varijacijama napona, ode sve u kurac od ovce.
Ako pred sobom imamo mitsko biće sa dve ili više glava, bar jedna od njih će da bljuje vatru.
:: bas sam na to mislio. tripovao sam nekad to da uradim, ali nikako da se nateram. ideja je :: iskopati iz podruma 4 najgora kineska napajanja, spregnuti SVE 12V grane (20-24pinMB, 4pinCPU, 6pin GPU)... za dzabe pare dobija se mnogo ampera, stabilnih 12V (verujem da bi medjusobno potirali varijacije u naponu), sigurnost (ako otkaze jedno ostaje jos nekoliko) itditd. :: ideja je i da se napajanja fizicki spoje redno, tj. da prednja strana jednog kucista bude priljubljena uz zadnju stranu drugog, tako da jedan kuler duva kroz sva napajanja. uslov je da samo prvo ima kuler odozdo (montirati zverinu 12cm), a ostala one proreze pozadi :: ps. znam da je kabasto, neprakticno, neisplativo itd. cisto ideja za zanimaciju :: mashine, codeus, ostali- misljenje ::
ja sam spajao 2 komada redno da dobijem 24V za pogon ledova .. bez ikakvih problema moze se spojiti koliko god psu-a treba... ali caka je da samo jedno mora biti uzemljeno dok ostali psu-ovi moraju biti raskaceni sa uzemljenja (razvezes zuto-zelenu i pomeces izolacijske podloske izpod pcb-a i kucista ..gde se sarafi uvrcu ...
mozda je bolje da ostavis ventove u svakom .. ovako ce hladiti prvo a ostali ce dobijati vruc vazduh...
ako treba poprilicno struje (recimo za guranje peliteir blokova) onda spajas boju na boju .. klasicna paralelna veza..
ako pukne jedno napajanje (kratak spoj) ugasice se svi ostali psu-ovi ,)..
Smo spojili dva cx400 covek je limar pa je svog chifteca uradio do jaja, samo sam mu pomogao oko povezivanja i oko `izbora` mesta za novo napajanje. Ona su bila ledja u ledja dakle jedno napajanje normalno, a drugo za 180 stepeni pa je ventilator koji usisava vazduh gore a dao bog ima kao i ja chiftec biiiiig tower pa mogu i tri da stanu.Naidje mu neka paljevina i oce da kupi i ovaj mu proda hehe.Neznam bolje je kupiti nesto jace mada i ovo moze pametno da posluzi.
Na prvom je bila zakacena ploca, a ona vuce cpu, ram, 60-70w preko PCI-e, a drugo HDD, Optika i graficka...
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.