verovatno je vec bilo neko slicno pitanje, ali ne mogu da nadjem. imam cooler master elite 430, i hteo sam par ventilatora da pokacim. znam da standardan flow ide od dna kucista i prednjeg donjeg dela (tu ulazi) ka gornjem i zadnjem delu.
e sad... danas sam otisao da vidim neke noctua i silverstone fanove i od prodavca dobijem zanimljiv stav. da prednji donji ventilator i donji duvaju u graficku (posto su sadasnje grafe OGROMNE) i da prakticno taj intake se sav koristi za graficku a da gore ono sto ode na northbridge i cpu je sve vec zagrejan vazduh od graficke.
e sad pitanje. dal da probam neku kombinaciju da zadnji fan ubacuje vazduh na cpu a da gornji izbacuje, ili sam sad skroz lupio glupost?
Intel Core2Quad Q6600 ASUS P5Q-E 4x1GB OCZ NVidia Platinum SLI Edition 1066MHz Gigabyte GTX560Ti OC 1TB WD Green 1TB WD World Corsair HX650 Logitech Z3 Razer DeathAdder Logitech Wave
Ne možeš puno da pogrešiš, možeš da probaš sve te kombinacije. Samo treba imati vremena i valjano testirati sve kombinacije.
Već ćeš dobiti mišljenja sa ovog foruma.
Evo jednog: onaj plavi koji doalzi sa kućištem ostavi tamo gde i jeste: napred.
Po potrebi dodaj ventilator tamo gde bude bio potrebniji: da li na providnu stranicu da ubacuje ili pozadi da izbacuje vazduh. Najzahvalnije mesto je mislim gore, opet, da izbacuje vazduh.
Deo odvođenja toplog vazduha sa grafičke će da odradi i ventilator napajanja.
EDIT: Ili: napred montiraš 140 mm, ovaj plavi od 120 mm montiraš na vrh kućišta, a sa strane ili dole ili nazad jedan od 120 mm
hvala na odgovoru. dobro da si spomenuo napajanje. i tu imam dilemu. dal da stavim da uzima vazduh iz kucista ili ispod kucista? ja sam ga sad stavio da uzima vanjski vazduh ispod kucista... trenutno imam napred taj default 12icu, i od starog kucista imam jednu 8icu i 9ku. 8 sam stavio na dno da ubacuje i 9 pozadi da izbacuje. na dno moze max 9ka zbog kablova, mada ne bi stavljao vece od 8. moja ideja je bila default 12 da stavim pozadi, da uzmem 14 silverstone ap za napred, i mozda 12 ili 14 noctua gore. to bi bilo ok?
Intel Core2Quad Q6600 ASUS P5Q-E 4x1GB OCZ NVidia Platinum SLI Edition 1066MHz Gigabyte GTX560Ti OC 1TB WD Green 1TB WD World Corsair HX650 Logitech Z3 Razer DeathAdder Logitech Wave
Poenta nije samo da duva, već i da ima gde da oduva topao vazduh, tako da nekada duvanje može da bude kontraproduktivno.
Mislim da bi 14 napred imala dosta efekta, ali ne znam kako to sve izgleda sa 8 sa donje ploče. Ne znam gde bi ona tačno duvala, ako možeš, pošalji neke slike tog donjeg dela oko čipseta i donjeg otvora.
Ja sam to ovako resio. Meni napajanje ne moze da odvodi toplotu od grafike jer je dole. Ono nekada prohladi samo sebe ali na njemu stoji polozen ventilator. Jos nisam siguran sta je bolje da taj ventilator radi. Da duva na plocu ili da stoji na ploci i duva prema grafickoj. Ali to ovako izgleda:
Uradi ovako: http://goo.gl/6wSf9 Prednji fan, bo.ni i donji fanovi ubacuju hladan vazduh, onaj zadnji i ovi na vrhu treba da odvode topao vazduh iz kućišta. Ako imaš neki aftermarket kuler, pobrini se da ventilator(i) na njemu prave takav airflow da vazduh prolazi kroz kuler i duva u pravcu zadnjeg fana, koji ga izbacuje.
Ja imam isto kuciste cm430. Onaj napred sam ostavio kako jeste, na dnu sam stavio jedan da uvlaci vazduh i duva u kuciste, pozadi sam stavio da izvlaci, gore sam stavio jedan da izvlaci vazduh, a drugi vent gore nisam mogao da montiram zbog Vendete 2, previse je blizu i kacenje od nje mi sveta da montiram jos jednu 12-ticu. Sve su mi 12 ventovi.
Polozaj napajanja u ovoj situaciji je ne bitan, ali samo ukoliko je kuciste dovoljno odvojeno od podloge i pozicija prema dole obezbedjuje dovoljno vazduha.
Ja sam uvek drzao napajanje okrenuto ka gore, ali ako je sve odradjeno po PS-u to je samo stvar licnih afiniteta.
8ica duva gore u graficku. napajanje ima modularne kablove pa nema sanse za 12icu eventualno 9ka ali su kablovi bas savijeni sa 9kom. nisam sad gajbi, sutra cu fotkati i okaciti slike.
sto se napajanja tice pogledacu koliko je podignuto od poda. cini mi se da je oko 1cm. za sad je radilo kako treba, nije se naprezalo toliko da se cuje, ni u igricama ni u stress testovima pa je onda valjda ok.
ovo sve sto se mi pisali je ono kako sam i planirao da stavim, samo mislim da ostavim bocnu/providnu stranu bez fana. ne znam dal to cini neku razliku. grafu ne planiram da clockujem.
znaci nije bitno sto taj vazduh koji ulazi ide preko graficke pa tek onda preko cpu? i sta mislite o silverstone air penetrator? i dal da uzmem noctua NF-P14 ili NF-S12B? ono sto mi je bitno je protok vazduha koji daju i glasnoca...
Kod mene ne znam koliko je odignuto izmedju 1 i 2 cm. Mogu da nadjem nesto da odignem kuciste. Stavio sam ventilator jer je ta gornja strana vruca ili sam se ja istripovao da je vruca. Recimo da ima izmedju 50-55C. Dole i sa strane je ladno. Onda sam stavio mali Scythe SLIM na njega cisto da ne ide na gore toplota. Inace napajanju nece biti nista. Ajde skinite vi ventilatore sa vasih masina pa igrajte igrice. Ja to mogu na mojoj masini ionako ona ne pali ventilator. Samo ga zavrti kada se pali komp i rekao sam u OCCT testu ili Prime95 Furmark zajedno. Ostalo ne radi vent. 750W Fanless pa i ne bilo toplije. Samo ta ploca je vruca. Ali manje od Northbridga recimo kako je bio na Gigabyt ploci, mogu da drzim ruku ali osecam vruce kada igram igrice.Ovako toplo. Moracu da ga jos opteretim necim da pali vent cesce bice hladnije. Taj vent je samo da se toplota ne siri inace mogu da ga skiinem.
A okrenuo sam i kokija, ponovo je kako volim. Nikada ga necu menjati, kada se pokvari kupicu isti. Seo pomolio se bogu da mi sraf ne preskoci jel ja vise da skidam plocu necu nikada i krenuo polako, mic po mic. Prvo ga okrenuo i stegao. Pa sraf malo po malo jedan pa drugi pa treci pa cetvrti po malo, stavio Noctua Pastu za promenu i kada je uslo u leziste i kada sam video da sva 4 srafa idu polako da nisu preskocila tj da nazad nije ispalo ono samo sam odahuo znate kako. Jbg rekao sam im kako da postave i kazem da zbog toga bude prisutan tamo. Ne nemoze da niko prisustvuje dok namestaju. Sada je opet ovako.
Zar nije bolje nego na gornjoj slici. Nego ste mi istripovali za visinu napajanja od poda ili ormana. Sta znaju valjda ti sto proizvode kada prave to koliko je dovoljno. Meni ima tacno 2cm. I imam tacno taj vazdusni tunel gore gde gornji 120mm uvlaci vazduh koji prolazi kroz sredinu kompa ako se zagreje ide na gore gde ga izvalce 2x1490 mm ako se ne zagreje ulazi u prenji od H70 koji ga kroz cooler i zadnji ventilator na H70 izbacuje napolje. Cooler za ram hladi ram, malo plocu a malkice i cpu, a onaj dole harddiskove i onaj na strrani plocu northbridge i sa strane grafiku. Onaj zna napajanju je samo da ne bi sirila se toplota sa napajanja. Od toga bolje ne moze, niko ne moze da kaze da imam lose provetreno kuciste.
Ja sam kopao po netu za sebe sto se ove teme tice kad sam pazario kuciste,i uglavnom je vecina saveta da svi ventilatori oko grafike i procesora treba da izvlace vazduh napolje, ne da duvaju u njih, jer rasprsuju toplotu koja ostaje u kucistu.
Ja sam ovako kod mene podesio , pozadi 12 cm da izvlaci, 2x8 cm sa strane kod grafike i cpu da takodje izvlace, i jedan 8cm napred da ubacuje ladan od spolja.
:: 8ica duva gore u graficku. napajanje ima modularne kablove pa nema sanse za 12icu eventualno 9ka ali su kablovi bas savijeni sa 9kom. nisam sad gajbi, sutra cu fotkati i okaciti slike :: :: sto se napajanja tice pogledacu koliko je podignuto od poda. cini mi se da je oko 1cm. za sad je radilo kako treba, nije se naprezalo toliko da se cuje, ni u igricama ni u stress testovima pa je onda valjda ok :: :: ovo sve sto se mi pisali je ono kako sam i planirao da stavim, samo mislim da ostavim bocnu/providnu stranu bez fana. ne znam dal to cini neku razliku. grafu ne planiram da clockujem :: :: znaci nije bitno sto taj vazduh koji ulazi ide preko graficke pa tek onda preko cpu :: i sta mislite o silverstone air penetrator? i dal da uzmem noctua NF-P14 ili NF-S12B? ono sto mi je bitno je protok vazduha koji daju i glasnoca.. :: :: :: Intel Core2Quad Q660 :: ASUS P5Q- :: 4x1GB OCZ NVidia Platinum SLI Edition 1066MH :: Gigabyte GTX560Ti O :: 1TB WD Gree :: 1TB WD Worl :: Corsair HX65 :: Logitech Z :: Razer DeathAdde :: Logitech Wave :: ::
Dobro ti ventilatori na strani treba uvek da rade smanjenom brzinom i zbog buke a i topao vazduh se odmah penje gore koliko ja znam. Moze da se zadrzi 5sec. Njabitnije je da prednji ubacuju, zadnji i gornji izbacuju a sa strane mogu da izbace ili ubazce vazduh. Jos mi samo nije jasno zasto taj ventilator od napajanja treba da bude okrenut na dole ako mi je temp u kucistu 3c toplije nego u sobi. Ali tako je zamisljeno. Slova nazad i sa strane stoje naopacke ako se okrene sa ventilatorom na gore. Inace bi uvlacilu u sebe dirrektno hladan vazduh sa ventilatora na stranici.
Ne vredi otvarati novu temu, a tiče se protoka vazduha. Zna li neko gde mogu da naručim y splitter? Potreban mi je kako bih mogao da prebacim drugi bočni na kućištu da se napaja preko ploče.
AMD Phenom II 720 BE x3 @ x4 Gigabyte GA-MA785GT-UD3H Patriot G series Sector 5 2x2gb 4890hd vapor-x Samsung f3 Spinpoint 1tb Hitachi Darkstar 160gb Chieftec 600w Chieftec BG-01b-b-sl-op Altec Lansing MX-5021
Pretpostavio sam da postoji razlog što je gore, ali i dalje mislim da ne postižeš puno time što hladiš tu `donju` stranicu napajanja. Proveri temperaturu grafike i čipseta nakon skidanja ili isključenja tog ventilatora.
Ako je ovo napajanje koje ti imaš iz ove Silent serije, mislim da nema potrebe da brineš za njega - ono će ohladiti sebe kad to bude bilo potrebno.
Mislim da ima u gigatronu ili viphouse, zovni najbolje i proveri.
Ako pred sobom imamo mitsko biće sa dve ili više glava, bar jedna od njih će da bljuje vatru.
:: Ne vredi otvarati novu temu, a tiče se protoka vazduha :: Zna li neko gde mogu da naručim y splitter? Potreban mi je kako bih mogao da prebacim drugi bočni na kućištu da se napaja preko ploče ::
Iste su temp sa tim i bez tog ventilatora. Nego mi stoji taj bezveze pa reko ajde neka vajda bar od njega da bude. Mogu da ga stavim na onaj nosac za harddiskove da duva prema napajanju. N ebitan jue on. Ma taj Y spliter sqam i ja trazio i nije bilo nigde i posle sam narucio preko Casekinga NZXT 2 komada. Na njega su prikacena ona 2 na vrhu kucista pa u molex i taj na stranici i onaj ispod DVD-RW-a.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.