možda je i bila tema, al nisam kući, tanak sam sa vremenom, pa ako neko može na brzaka da mi kaže.. da li je moguće smanjivati broj obrtaja venta ako se isti (koji je tropinski) zakači na onaj procesorski (četvoropinski) češljić? ploča je GA-P55A-UD4 a vent je onaj sa 212ice (sa klot varijante, ne plus.. tj kome je specifirano da se vrti na 2000rpm)
U opštem slučaju da, malo novijih ploča ne podržava kontrolu tropinskog venta, to može 100% pouzdano da ti kaže samo neko ko ima takvu ploču, ili neku od slabijih varijanti istog proizvođača i čipseta, recimo p55a-ud3.
Generalno asus zna da jede govana s tim.
Ako pred sobom imamo mitsko biće sa dve ili više glava, bar jedna od njih će da bljuje vatru.
barem kod mene radi. AC F12 koji sam namontirao na stranu da duva u grafičku sam povezao na četvoropinski konektor za `sistemski fan`, tako da kad se mašina (grafička) optereti, urla, pardon duva jače, u duetu sa ventom na grafičkoj.
Phenom II X4 B20BE @3,2GHz, OCZ Vendetta 2, Gigabyte GA-MA790X-UD3P, Kingston HyperX 2×2GB 1066MHz, F3 HD502HJ, F4EG HD204UI, Sapphire Radeon 6950 1GB, Samsung 2232BW, CM 690 II Advanced, Chieftec CFT-650-14CS
Moze bez problema vent sa 3 pina da radi na maticnoj koja ima 4 pina i da sljaka smart fan. Sto se tice speed fan-a, moras da iskljucis u biosu smart fan i samo ostaje da speedfan podrzava tvoju plocu tj chip preko kojeg se regulise. Ides u configure/advanced i tu ceprkas po diodama/thermistorima...U mom iskustvu na vecini ploca ne radi i ne moze da se podesi(mislim na novije)zato sam i batalio taj SF, jbg.
(c) 1982 Sinclair research Ltd
:: ja kolko znam preko tropinskih i speedfana nisam uspeo da oborim obrtaje.. ili nisam znao?? a ovo nisam pokušavao. :: :: I AM the God of war.. Nothing defies me!! :: ::
Ako oćeš da koristiš speedfan s tom pločom moraš valjda u settings - advanced da odabereš ITxxxx čip i PWM modove da staviš na software.
Međutim kontrola iz biosa bi trebalo da radi u svakom slučaju, ako neće pogledaj možda ima fan control mode ili slično da se odabere `3-pin` ili `voltage`
Nisam ni ja ljubitelj dodatnog softvera, ako radi preko biosa - dobro, ako ne - jebiga, zato i ne kupujem ventove preko 1500rpm. Možeš uvek da staviš u biosu da ignoriše cpu-fan a njega spojiš na chassis, na njima kontrola radi skoro uvek.
Ako pred sobom imamo mitsko biće sa dve ili više glava, bar jedna od njih će da bljuje vatru.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.