Interesuje me da li je normalno da tester za napajanje pokaze vrednost za CPU 3.4V umesto 3.3 V koliko je default. Sve ostale vrednosti su ok. Napajanje je Chieftec 400W
Gde nađe 3,3V za CPU? Nije valjda da si ga nasvirao na 12GHz? Verovatno si očitao za granu od napajanja 3,3V. Takve varijacije postoje, u zavisnosti od kvaliteta napajanja i softverskih senzora.
:: Interesuje me da li je normalno da tester za napajanje pokaze vrednost za CPU 3.4V umesto 3.3 V koliko je default. Sve ostale vrednosti su ok. Napajanje je Chieftec 400 ::
Uz pomoc nekog meraca na koji se zakaci napajanje. Takodje i u biosu stoji 3,4 V `Verovatno si očitao za granu od napajanja 3,3V.` To je u pitanju :) Samo sto kod mene nije 3,3 nego 3,4 . Proc radi na 1,3 V
@dautovic Postoji samo nisi video. Potrudi se malo vise.
Svakodnevno vidim kako od obicnih clanova tako i od navodnih `eksperata` termin Voltaza??? Nisam hteo da se pravim pametan, dok mi nije bas zasmetalo (kao u ovom slucaju). Daj te malo osnovne skole i nekog elementarnog znanja, da se ne brukamo na i ovako krhkom forumu, sto se tice izrazavanja. Sto je najgore i na drugim forumima eksperti napon struje nazivaju `Voltaza` sto je apsolutno neprihvatljivo
Thermaltake Soprano RS 200 Seasonic S12D, 850w Super Silent Intel Q6600, Corsair H50+2x Enermax Magma Asus P5QL-E Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz WD Caviar 640 Gb, Samsung F3, 1Tb MSI 6850 Cyclone, Power edition
1. Koliki je napon u nekoj mernoj tački... Toliko i toliko volti... 2. Kolika je voltaža u toj i toj mernoj tački...Toliko i toliko volti...
Već kad je potpuno normalno da se kaže kolika je amperaža neke grane u napajanju, može da se kaže i kolika je voltaža.
’Ajde neko objašnjenje ako grešimo negde.
:: Svakodnevno vidim kako od obicnih clanova tako i od navodnih `eksperata` termin Voltaza?? :: Nisam hteo da se pravim pametan, dok mi nije bas zasmetalo (kao u ovom slucaju) :: Daj te malo osnovne skole i nekog elementarnog znanja, da se ne brukamo na i ovako krhkom forumu, sto se tice izrazavanja :: Sto je najgore i na drugim forumima eksperti napon struje nazivaju `Voltaza` sto je apsolutno neprihvatljiv :: :: :: Thermaltake Soprano RS 200 :: Seasonic S12D, 850w Super Silent :: Intel Q6600, Corsair H50+2x Enermax Magma :: Asus P5QL- :: Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mh :: WD Caviar 640 Gb, Samsung F3, 1Tb :: MSI 6850 Cyclone, Power editio :: ::
napon je razlika potencijala dve tacke....nikako ne moze biti VOLTAZA u toj tacki, ker mora postojati u odnosu na sta...voltaza i amperaza su termini varilaca ...usatljeno je u nasem narodu da se koriste termini ovakve vrste, a da li je primereno ovom forumu, pitanje je koliko onaj ko postavlja temu zeli da bude jasan...
elem ako je merni instriment samo sa jednom decimalom, mozda ti je razlika manja od 0.1V, a jos ako je deklarisana greska instrumenta 1digit....sta reci
:: Ajde procitajte pre linca oko terminologije... A bice korisno i za dalju komunikaciju :: :: 1http://komunikacijaikultura.org/KK1/KK1Zivkovic.pd :: :: U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti! :: :: ::
dajte koji vam je .. i ti termini su u upotrebi voltaza/amperaza ... i jasni su vam sta znace i na sta se odnose .. pa i pichka ima vise naziva i termina !
meni da neki merni uredjaj pokaze 3.4V na teorijski deklarisanoj grani od 3.3V (` `) .. chekicom bi tukao taj chifteek dok nespusti napon za 0.1V kao ..
3.4V je OK napon .. ili voltaza je uredu .. nece ti nista spaliti ..
Napon je razlika potencijala, i njena vrednost je u VOLTIMA, niko nije ni rekao da je u jednoj tački, nego u toj tački u odnosu na referentnu tačku prema kojoj se meri, može biti minus, masa, ili bilo koja druga unapred određena tačka, ali zbog uprošćavanja stvari držimo se mi za sada minusa. Voltaža i amperaža su termini koje koristi svaki eletrotehničar, elektroničar a boga mi i električar... Nije to termin samo varilaca.
Da bi objasnio neki termin recimo iz elektrotehnike, što je ovde slučaj, neću valjda da prepišem pola knjige, neke stvari se podrazumevaju pogotovo ovako elementarne koje treba znati svako ko je završio makar osnovnu školu, u moje vreme se to učilo iz fizike a i sada je valjda isto.
:: re :vaske :: :: napon je razlika potencijala dve tacke....nikako ne moze biti VOLTAZA u toj tacki, ker mora postojati u odnosu na sta...voltaza i amperaza su termini varilaca ...usatljeno je u nasem narodu da se koriste termini ovakve vrste, a da li je primereno ovom forumu, pitanje je koliko onaj ko postavlja temu zeli da bude jasan.. :: :: elem ako je merni instriment samo sa jednom decimalom, mozda ti je razlika manja od 0.1V, a jos ako je deklarisana greska instrumenta 1digit....sta rec :: :: :: :: Ajde procitajte pre linca oko terminologije... A bice korisno i za dalju komunikaciju :: :: :: :: 1http://komunikacijaikultura.org/KK1/KK1Zivkovic.pd :: :: :: :: U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti! :: :: :: :: :: ::
Volt je mera za potencijal (koji je jednak kolichniku potencionalne energije i kolichine naelektrisanja), ali i za napon (koji je jednak razlici potencijala). Iz ovoga:
Potencijal: φ=Ep/qp (gde je Ep potencijalna energija, a qp probna kolichina naelektrisanja, gde je `p` u indeksu) => φ=((K*q*qp)/r)/qp (Gde je K konstanta, q kolichina naelektrisanja koje sstvara polje, a r zastojanje) => φ=(K*q)r
Napon: U=Δφ=(K*q)/Δr
Napomena: Ovo vazhi za elektrostatiku, u elektro dinamici se verovatno primenjuju drugi obrasci, ali je ovaj post trebao samo ukazati na to da nije sve jedno shta cete `reci, odnosno napisati.
If wants and needs divide me Then I might as well be gone...
U kom kontekstu je ovo povezano sa 3.3V (3.4V) i naponu dve tačke u JEDNOSMERNOM kolu o čemu smo ovde pričali?
:: Volt je mera za potencijal (koji je jednak kolichniku potencionalne energije i kolichine naelektrisanja), ali i za napon (koji je jednak razlici potencijala). Iz ovoga :: :: Potencijal: φ=Ep/qp (gde je Ep potencijalna energija, a qp probna kolichina naelektrisanja, gde je `p` u indeksu) => φ=((K*q*qp)/r)/qp (Gde je K konstanta, q kolichina naelektrisanja koje sstvara polje, a r zastojanje) => φ=(K*q) :: :: Napon: U=Δφ=(K*q)/Δ :: :: Napomena: Ovo vazhi za elektrostatiku, u elektro dinamici se verovatno primenjuju drugi obrasci, ali je ovaj post trebao samo ukazati na to da nije sve jedno shta cete `reci, odnosno napisati
Da li si prochitao napomenu? Tamo pishe da obrasci vazhe u sluchaju elekrostatichkog naelektrisanja, a ne elektrodinamichkog! Cilj je bio da se ukazhe na (uslovno recheno) greshku u kucanju posta!
:: U kom kontekstu je ovo povezano sa 3.3V (3.4V) i naponu dve tačke u JEDNOSMERNOM kolu o čemu smo ovde pričali? :: :: :: :: Volt je mera za potencijal (koji je jednak kolichniku potencionalne energije i kolichine naelektrisanja), ali i za napon (koji je jednak razlici potencijala). Iz ovoga :: :: :: :: Potencijal: φ=Ep/qp (gde je Ep potencijalna energija, a qp probna kolichina naelektrisanja, gde je `p` u indeksu) => φ=((K*q*qp)/r)/qp (Gde je K konstanta, q kolichina naelektrisanja koje sstvara polje, a r zastojanje) => φ=(K*q) :: :: :: :: Napon: U=Δφ=(K*q)/Δ :: :: :: :: Napomena: Ovo vazhi za elektrostatiku, u elektro dinamici se verovatno primenjuju drugi obrasci, ali je ovaj post trebao samo ukazati na to da nije sve jedno shta cete `reci, odnosno napisati ::
:: Da li si prochitao napomenu :: Tamo pishe da obrasci vazhe u sluchaju elekrostatichkog naelektrisanja, a ne elektrodinamichkog! Cilj je bio da se ukazhe na (uslovno recheno) greshku u kucanju posta
Vidis prijatelju ti si pogresio, jer se voltaza itekeko koristi. Naponska razlika je jednaka razlici el.potencijala izmedju 2 tacke, sto je srazmerno EMS. Sve ovo se izrazava u V pa se zbog toga moze koristiti termin voltaza. Ako ne verujes uzmi te 2 jednacine sto si postavio i pokusaj da ih dovedes na isto.
:: Da li si prochitao napomenu :: Tamo pishe da obrasci vazhe u sluchaju elekrostatichkog naelektrisanja, a ne elektrodinamichkog! Cilj je bio da se ukazhe na (uslovno recheno) greshku u kucanju posta :: :: If wants and needs divide m :: Then I might as well be gone.. :: :: :: U kom kontekstu je ovo povezano sa 3.3V (3.4V) i naponu dve tačke u JEDNOSMERNOM kolu o čemu smo ovde pričali? :: :: :: :: :: :: :: Volt je mera za potencijal (koji je jednak kolichniku potencionalne energije i kolichine naelektrisanja), ali i za napon (koji je jednak razlici potencijala). Iz ovoga :: :: :: :: :: :: Potencijal: φ=Ep/qp (gde je Ep potencijalna energija, a qp probna kolichina naelektrisanja, gde je `p` u indeksu) => φ=((K*q*qp)/r)/qp (Gde je K konstanta, q kolichina naelektrisanja koje sstvara polje, a r zastojanje) => φ=(K*q) :: :: :: :: :: :: Napon: U=Δφ=(K*q)/Δ :: :: :: :: :: :: Napomena: Ovo vazhi za elektrostatiku, u elektro dinamici se verovatno primenjuju drugi obrasci, ali je ovaj post trebao samo ukazati na to da nije sve jedno shta cete `reci, odnosno napisati :: ::
u jednoj tacki (u odnosu na drugu) imas poveci broj slobodnih elektrona ( a mogu biti i supljine) .. ta razlika u broju elektrona se naziva razlika potencijala i nosi oznaku NAPON .. apstraktan termin .. negova merna jedinica je VOLT (fizicka (matematicka) razika u broju elektronaa/supljina)
prolazak elektrona/supljina kroz zinor (nedajte se zbuniti zinor je majstorki naziv za zicu) se izrazava kao STRUJA .. a njena merna jedinica se izrazava u AMPERIMA (bukvalno fizicki broj elektrona/supljina koja je prosla kroz presek zice u jedinici vremena)
pojam NAPON - merna jedinica VOLT (gadan naziv ali ustaljen kod nekih VOLTAZA) pojam STRUJA - merna jedinica AMPER (gadan naziv ali ustaljen kod nekih AMPERAZA)
Ja sam i napisao da je napon jednak razlici potencijala, tako da nema potrebe da proveravam. Ali se potencijal meri u jednoj tachki, dok je za merenje napona potrebno dve. I josh jedna stvar, ukoliko si pod EMS mislio na elektro-magnetnu silu, pa logichno je da su proporcionalni.
Nije pogresno, ali pravilno se kaze napon! Ipak zato postoji rec napon... Eto da potvrdim,nisam jos cuo nijednog nastavnika da nam na casu kaze voltaza... .)
:: Ne vidim šta je pogrešno ako se kaže :: :: 1. Koliki je napon u nekoj mernoj tački... Toliko i toliko volti.. :: 2. Kolika je voltaža u toj i toj mernoj tački...Toliko i toliko volti.. :: :: Već kad je potpuno normalno da se kaže kolika je amperaža neke grane u napajanju, može da se kaže i kolika je voltaža :: :: ’Ajde neko objašnjenje ako grešimo negde :: :: :: :: Svakodnevno vidim kako od obicnih clanova tako i od navodnih `eksperata` termin Voltaza?? :: :: Nisam hteo da se pravim pametan, dok mi nije bas zasmetalo (kao u ovom slucaju) :: :: Daj te malo osnovne skole i nekog elementarnog znanja, da se ne brukamo na i ovako krhkom forumu, sto se tice izrazavanja :: :: Sto je najgore i na drugim forumima eksperti napon struje nazivaju `Voltaza` sto je apsolutno neprihvatljiv :: :: :: :: :: :: Thermaltake Soprano RS 200 :: :: Seasonic S12D, 850w Super Silent :: :: Intel Q6600, Corsair H50+2x Enermax Magma :: :: Asus P5QL- :: :: Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mh :: :: WD Caviar 640 Gb, Samsung F3, 1Tb :: :: MSI 6850 Cyclone, Power editio :: :: :: ::
1) po pitanju napona: 3,3 v + 3% = 3,4 V - je u okviru dozvoljenog. 2) dozvoljeno otstupanje od deklarisane vrednosti se u tehnici naziva TOLERANCIJA. 3) pristojna komunikacija medju ljudima zahteva TOLERANTNOST. 4) lingvisticki: reč voltaža u srpskom jeziku ne postoji - to je fonetski uneta reč `voltage` koja na engleskom jeziku znači NAPON.
Morao sam da intervenisem jer se prave pametni i optuzuju decka da je nepismen, a ti koji optuzuju svakodnevno koriste npr. kompjuter umesto racunar, user umesto korisnik .......
:: Šta vatate jedan drugog za dlake na jajima. Voltaža - šmoltaža, razumesmo se nekako :: :: Ako pred sobom imamo mitsko biće sa dve ili više glava, bar jedna od njih će da bljuje vatru. :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.