Hteo bih pomenuti proc da kloknem na 3.6 pa ako ima neko ljubazan da mi asistira tj pomogne muci me malo gradivo a najvise bios sa msi ploce
ZNACI.. u biosu (u kome pise american nesta v2,6 a u everestu mi pise v1.13 al nebitno) imam:
adjust fsb freq (mislim da je 240 cifra koju jurim) adjust cpu ratio (x15,x14,5...) adjust cpu nb ratio (x10,x9,x8...) stavljam x8????
e sad, za podesavanje parametara ddra imam samo PSB/DRAM ratio u kome su 4 opcije podesavanja (1:4 / 1:3,33 / 1:2,66 / 1:2) i to me brine. Zar ne bi trebalo da imam neki memory freq setings? btw cpuz mi pokazuje 3:10 sto mu dodje 1:3.33 valjda, a iam 2*2gb ddr3 na 1333
tu je i HT link speed (10,9,8...) i adjust pcie freq (tu je 100mhz i koliko saam shvatio to se ne dira
da li je potreban update biosa da bih sproveo klok u delo? sta da podesim u vezi ovih ddr chuda? sto bi reko nele u nadrealistima kakooo toooooo??????
cpu nb ratio: mnozi se sa fsb-om, pa gledas da ti bude oko 2000. Brzina memorije: ((fsb*dram ratio)/fsb ratio)*2, pa pogledas na specifikaciji koja je max brzina memorije. Trebalo bi odmah u biosu da ti ispisuje brzinu (valjda negde ispod stavke sa odnosom).
Igleda da je max 3,33ghz na 222fsb... sad ne znam dal je to do ploce koja je ipak 5soma dinara ili je do cpua, paramerti nb ratio i ht link speed su na 9.
cim stavim 225fsb nece da digne win....spustao parametre na 8 i cackao cpu voltage gurao ga do 1,44 i nista...
ps u biosu kad stavim cpu v na 1,39 cpu-z pokazuje u fulu na prime95 1,44 ??????
ne znam kome da verujem.. a ne znam ni dal da ulazem u hyper 212+ ???? temp cpu je u fullu 69 jezgra 63 a iddle je 33/26
Inace kada se dize cpu voltage jer treba jos nesta da se cacka oko napona onih nb, vd i kojih vec... jezgra piče u amd overdrive-u na 1,375 u load-u
Ja imam PII 840 tj Athlon i CM 212+ u idle temp je 20-23c u linx posle dva sata max temp je 44c a jos mi je ukljucen cool and quiet pa obara obrtaje na 600 inace max ga navrti na 1600 a kuler ide do 1950 obrtaja inace imamo i istu plocu.A to za napon ti je normalno u biosu je na def 1.4 realno ide do 1.45 u radu tako da kad stavis 1.45 on ide na 1.5+ Ovaj moj ide na 3.6ghz na 1.42 u biosu do 1.48 je u radu....Imam jos dosta prostora za oc ali mi sada ne treba.Mada 3.3ghz je ok za svaki dan ali samo ako drzs proc ispod 60c tako da nemoj da ga cimas ako ne mozes da ga ohladis : )
ps uspeo sam da udjem u win kada sam podesio latencije u biosu 9-9-9-24 a napon cpua na 1,40 i sve je trajalo nekih 5mina misam stigao ni u linx da udjem vec mi izbacio plavi ekran.. da ne znas ima li jos neka podesavanja u vezi rama? podesio samo te latencije i stavio 1:2,66
verovatno treba jaci napon.. al necu vise da se zezam dok ne uzmem taj 212+, vidim svi ga hvale
@miki069 Ma to je c3 revizija kad ga upalim i ne diram bude i 17c jedno pola sata a u sobi mi 20 stepeni.Inace kao sto vidis imam i CM Elite 430 i 4 fana 12-tice i protok vazduha je bruka...
@djejkobs Hmm da sam na tvom mesti ja bih batalio oc dok ne nabavis adekvatno hladjenje posto realno neces ostetiti neko extra poboljsanje sa malim oc...Amd je malo zajebaniji za oc pa malo proguglaj imas brdo informacija na netu.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.