ja šta god da radim, BCLK neće preko 170, što bre ljudi dođe smešno... malo mi teško da poverujem da mi loše komponente, pa aj da poverujem da sam pglu... oće neko da pomogne?
konfa je: P55A-UD4 I750 4x2GB DDR3 KHX koji treba da radi na 1600 LC 6600 GP v2.nisam siguran i sa dizanjem napona i bez, neće preko jebenih 170!!! a pratio sam ovaj tutorijal http://www.bit-tech.net/hardware/cpus/2009/09/21/overclocking-intel-s-core-i5-750/1 i ploče mu dođu nešto oko moje.. ma ja stvarno ne znam.. jel zna neko šta i kako? da nije zbog ovih 8GB memorije, dal ona nešto ne valja, ili šta ne valja? napajanje?
nisam probavao sa vađenjem memorije, ali sam gasio one opcije i neće... a i kažem ti, sve po ovom tutorijalu sam radio i neće.. dizao sam napone, bla bla ali neće.. aj kad dođem kući ću da probam... mada to ću moći tek za vikend...
Ja bih za pocetak ostavio samo dva stika rama unutra, i probao tako. Prilicno sam siguran da ce to olaksati stvari.
Moj I5 750 (na MSI GD80) je stabilan na 4GHz sa 1.3Vcore i 1.2VTT u biosu, nesto vise od toga u CPUz-u pod opterecenjem, mada ga uglavnom drzim na 3.8GHz.
Probaj ti prvo sa samo dva stika rama, pa javi sta si uradio.
btw, kada kazes da nece preko 170, na sta tacno mislis? Tipa nece da stigne ni do windowsa, ili pada na IBT-u, Prime-u, ili sta god da koristis?
kada je BCLK na 160, apsolutno ne diram ništa.. nikakvu voltažu ništa ništa.. međutim, kada pokušam 170, ne stiže ni do biosa. kada je 170 sa sve dignutim voltažama (vcore sam dizao do 1.4 neće, vtt/qpi dizao do 1.4, ram dizao na 1.64, pch do 1.2, znači šta god da dignem neće.. a radio kao po ovom članku što sam linkovao..) nećeee..
a ja se izbedačio jer bre čitam onaj tekst, on sa M-UD4 navuko 202Mhz, na UD5 213!! ova moja bi trebalo da gura bre to, A serija u pitanju, al kad sam krenuo da podešavam, neće i neće.. mada i ne znam čemu vajda od kloka ako će samo da mi radi sa 2x2GB.. al opet, znatiželja.. videću za vikend da izvadim ploču na sto, lakše mi tako da radim CLR CMOS nego vako.. a i oću da se igram sa hlađenjem..
Svaki procesor je drugaciji, neki se overklokuju vise, neki manje, neki traze vecu, neki manju voltazu.
Samo ti lepo podesi rucno sta treba, i onda polako. Kada postane nestabilno dodas malo Vcore, pa opet. Ako primetis da Vcore ne daje efekta, tj da potrebno povecanje Vcora postaje sumnjivo veliko, povecaj malo VTT.
Doduse, prilicno sam siguran da ce ti koriscenje sva 4 ram modula komplikovati OC.
@Raic pa ako dižem bclk onda naravno da smanjujem množilac memorije... stavim ga na x8, pa dižem.. a i to me malo čudi, na sajtu ploče piše da radi sa ramom od 1.5v, kingstone kaže da ta memorija radi na 1.65... u listi podržanih za ploču, memorija stoji na listi.. ali sve jedno, sve to šljaka.. mada ne mogu da se setim da sam dizao napone memorije bez diranja ičeg drugog... @Nemanja21 za temperature se mnogo i ne brinem, sa ovim što imam kad upalim komp a proc radi na 3.2, on se ladi ispod 10C... 50 krugova linxa 39C, tako da čisto sumnjam da će zbog tih 4 da mu toliko skoči da se zabada, pogotovo u biosu...
Ako Kingston kaže da je za tu memoriju normalan napon 1.65V obavezno mu daj toliko, nemoj samo preko 1,65, to za intela nije zdravo.
Da, da bi podigao bclk blizu 200 moraćeš da digneš QPI napon, teško je reći tačno koliko jer može mnogo da varira, staviš ga zato na 1,4 i kad postigneš stabilan klok kreneš da ga smanjuješ na najnižu vrednost na kojoj oće da radi.
Always carry a flask of whiskey in case of snakebite. Furthermore, always carry a small snake.
ja u biosu imam 1.66 i 1.64 , i oba su crvena.. i šta sad da stavim? a i dizao sam qpi na 1.4, neće.. mislim da se teško bori ploča/procesor sa ovolko rama.. :-\ jbmlg, ne znam šta bi moglo da bude.. al za vikend (ja se nadam), ploča na sto, pa polako..
Always carry a flask of whiskey in case of snakebite. Furthermore, always carry a small snake.
:: ja u biosu imam 1.66 i 1.64 , i oba su crvena.. i šta sad da stavim? a i dizao sam qpi na 1.4, neće.. mislim da se teško bori ploča/procesor sa ovolko rama.. :- :: jbmlg, ne znam šta bi moglo da bude. :: al za vikend (ja se nadam), ploča na sto, pa polako. ::
Maksimalna preporucena RAM voltaza za P55 je 1,65 - moguce da je zato crveno, posto je na gornjem limitu.
Kao sto rekoh, izbaci ti dva stika, stavi sva podesavanja rucno, pa korak po korak.
:: ja u biosu imam 1.66 i 1.64 , i oba su crvena.. i šta sad da stavim? a i dizao sam qpi na 1.4, neće.. mislim da se teško bori ploča/procesor sa ovolko rama.. :- :: jbmlg, ne znam šta bi moglo da bude. :: al za vikend (ja se nadam), ploča na sto, pa polako. :: :: I AM the God of war.. Nothing defies me!! :: ::
ono kao, rasturao komp. bla bla, poterao na 4GHz bez ikakvih jebanja, al sa 2x2GB rama, kad sam vratio i drugi kit, ćao zdravo, neće ni da čuje.. čak i mislim da mu je maksimum 3.2GHz sa bclk 160Mhz, jer šta god od frekvencije da čačnem, on zabode.. jel zna neko kako da ga nateram da radi na 4GHz sa svih 4x2GB rama??
sa 8gb da ti radi oc na 4 ghz,ne znam zasto si kupovao jos 4gb aploslutno nepotrebno....bolje prodaj ili se pozdravi od overkloka i jos sa 8 gb ti se vise greje severni most ,memorijski kontroler a samim tim i cpu... Probaj da overklokujes ali sa manjim radnim taktom memorije ,stavi da bude 1066mhz,mislim da ce pomoci,i nema neke razlike izmedju 1600 i 1066mhz barem na vidno.
Intel® Core™ i7 930 + Megashadow Push/Pull Asus GTX560 Ti DirectCU TOP Gigabyte GA-X58A-UD7 (rev. 1.0) Kingston ddr3 3x2gb 1600Mhz SSD Intel x25m 80GB
Memorijski kontroler je deo procesora na P55 (tj nema tradicionalnog NB-a), tako da je to dodatna otezavajuca okolnost kada govorimo o OCu sa 8GB rama.
Ukoliko si siguran da su sva 4 modula ispravna, jedino sto mozes je da pokusas eventualno sa nizim frekvencijama memorije u kombinaciji sa visim VTT-om.
Ispravna su sva 4 modula 100 gradi .. Ću probam danas ako navatam vremena dal će radi sa oborenom memorijom, pa ako vas interesuje, mogu vam javim I AM the God of war.. Nothing defies me!!
zvanično sam digo ruke.. neće čak ni kad stavim množilac memorije na 6, pa da radi na 1200.. sad čak imam i problema da ga nateram da radi na 3.2 sa memorijom na 1.6... i sa dizanjem napona, i... ma idi begaj.. nema pojma to.. pa samo da vas obavestim.. koga zanima..
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.