Pozdrav, hteo bih da podesim ventilator na kuleru laptopa da radi uvek maksimalnom brzinom,ventilator ima tri zice(crna,crvena,narandzasta).Mislim da bi trebao jednu zicu da iskljucim,samo neznam koju. Ako ima neko ko bi mogao da mi pomogne i kaze mi sta da radim,jer bojim se da mi se ne pokvari ventilator ako budem iskljucio pogresnu zicu,molio bi vas da mi kazete de li razmisljam u dobrom pravcu.
Ako je kuler sa tri zice, crvena je plus, crna je masa a zuta je merac obrtaja, ne sluzi za kontrolu. Tropinski ventilatori se kontrolisu naponski, najverovatnije na osnovu tempearture procesora tako da ne bi dobio nista ako mu iskljucis merac, i dalje bi se vrteo istom brzinom... ustvari najverovatnije bi ti prijavio fan fail.
Always carry a flask of whiskey in case of snakebite. Furthermore, always carry a small snake.
Najverovatnije bi mu prijavio da je fan fail posto ne bi imao sta da meri. Meni je prijavljivao cpu fan error kada je samo vrteo na max bez kontrole rpm, jedna zica bila sjebana.
LG 42LD420, Athlon II x4 630, Asus M4A87TD/USB3, Kingston HyperX 2x2Gb DDR3 1600 cl9 Black Limited Edition, Gigabyte HD6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Apollo
moj prikacio direktno na napajanje.....sad komp leti po sobi.....:)))))))))a nije bucan....ali moras imati opciju u biosu....negde de pise fan ....pa namesti da ti je PWM.....i nesto drugo....pa vidi....ja sam to uradio ali mi je povecao obrtaje za 20rpm.....pa sam ga natako na napajanje i mirna backa!!:)
Na ploci laptopa imam samo taj jedan konektor za ventilator koji ima tri pina,trebao bi unimerom da ispitam gde je taj napon,zar ne? Ili se on nalazi na mestu crvene zice?
Re: Ventilator na kuleru laptopa?Pitanje za raic-a
13.02.2011. 12:55
status: user broj poruka: 9006
Najbolje bi bilo da izmeris ako mozes da ga ukljucis tako rasturenog, iako moguce i da pise na ploci na nekim mestima. Vidi ima li 12V tamo gde se napaja dvd, tamo bi bilo najsigurnije.
Always carry a flask of whiskey in case of snakebite. Furthermore, always carry a small snake.
:: :: Na ploci laptopa imam samo taj jedan konektor za ventilator koji ima tri pina,trebao bi unimerom da ispitam gde je taj napon,zar ne :: Ili se on nalazi na mestu crvene zice?
Umam shemu sa power railovima za laptop,i na njoj piše da najveci naponi postoje na HARD-u,USB-u,AUDIO i TACH PAD-u,i on je 6V samo su im struje razlicite.
Na USB-u su 2A, a na FAN-u 0,18 , a na SATA je 0,22
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.