ako ti je bas sad potrebno i ne mozes da cekas..ja sam na svoju maticnu stavio davno kapacitor manje kapacitivnosti i ploca jos uvijek fercera bez problema..
:: koliko sam ja upucen voltaza mora biti ista samo kapacitivnost moze biti veca a moze i manja... ali se bas i ne preporucuje da bude manja. tj u :: :: ::
Pogrešno si upućen. Kapacitet mora da bude isti, voltaža ne. U tvom slučaju 6.3V označava MAXIMALAN operativan napon koji kondenzator može da izdrži.
http://www.youtube.com/watch?v=WBmVxATDSJ0 Moje sokoćalo i3 550 Asus P7P55D PRO 2Gb DDR3 (neka na 1066) Asus 8800GTS Čifteković 0,35KW HDD WD crni 1TB, WD zelembać 1TB i WD zelembać 1,5TB
:: koliko sam ja upucen voltaza mora biti ista samo kapacitivnost moze biti veca a moze i manja... ali se bas i ne preporucuje da bude manja. tj u :: :: ::
jes ti zavrsio svu potrebnu skolu da budes serviser il se ti sam nazivas serviserom ?? po tvom bi komotno mogao da stavi kapacitor od 250 v onaj najveci sto se nalazi u napajanju..il onaj iz ves masine...kad vec voltaza nije bitna...a meni bi trebalo pola stvari onda da pocrka jer sam stavio kapacitore vece kapacitivnosti nego sto je prije bilo..
:: Pogrešno si upućen. Kapacitet mora da bude isti, voltaža ne. U tvom slučaju 6.3V označava MAXIMALAN operativan napon koji kondenzator može da izdrži :: :: http://www.youtube.com/watch?v=WBmVxATDSJ :: Moje sokoćal :: i3 55 :: Asus P7P55D PR :: 2Gb DDR3 (neka na 1066 :: Asus 8800GT :: Čifteković 0,35K :: HDD WD crni 1TB, WD zelembać 1TB i WD zelembać 1,5T :: :: :: :: koliko sam ja upucen voltaza mora biti ista samo kapacitivnost moze biti veca a moze i manja... ali se bas i ne preporucuje da bude manja. tj u :: :: :: :: :: ::
Evo potrudiću se da budem idiot-frendly. Ukoliko si pročitao moj odgovor napisao sam da je bitan kapacitet, a da voltaža koja piše na samom kondenzatoru označava njegov probojni napon tj da ako piše 6,3V kondenzator će da eksplodira ako ga staviš na 12V. Dalje, Ako se uzme kondenzator na kome piše 100 mikro F i 220V i stavi umesto drugog na kome piše 100 mikro F i 6,3V dobija se potpuno isti rezultat (ako ne računamo estetiku obzirom na veličinu). Dakle, kada nađeš kondenzator na kome piše recimo 330V možeš da ga staviš na napone od 0,1V do 330V i radiće. 1. Da, završio sam elektrotehniku i znam. 2. Da, polovina tvojih stvari koje si čeprkao će vremenom brže da pocrka zbog pogrešnih vrednosti kondenzatora koje si montirao. 3. Nije kapacitor (eng. capacitor) nego kondenzator.
http://www.youtube.com/watch?v=WBmVxATDSJ0 Moje sokoćalo i3 550 Asus P7P55D PRO 2Gb DDR3 (neka na 1066) Asus 8800GTS Čifteković 0,35KW HDD WD crni 1TB, WD zelembać 1TB i WD zelembać 1,5TB
:: jes ti zavrsio svu potrebnu skolu da budes serviser il se ti sam nazivas serviserom ?? po tvom bi komotno mogao da stavi kapacitor od 250 v onaj najveci sto se nalazi u napajanju..il onaj iz ves masine...kad vec voltaza nije bitna...a meni bi trebalo pola stvari onda da pocrka jer sam stavio kapacitore vece kapacitivnosti nego sto je prije bilo. :: :: :: :: Pogrešno si upućen. Kapacitet mora da bude isti, voltaža ne. U tvom slučaju 6.3V označava MAXIMALAN operativan napon koji kondenzator može da izdrži :: :: :: :: http://www.youtube.com/watch?v=WBmVxATDSJ :: :: Moje sokoćal :: :: i3 55 :: :: Asus P7P55D PR :: :: 2Gb DDR3 (neka na 1066 :: :: Asus 8800GT :: :: Čifteković 0,35K :: :: HDD WD crni 1TB, WD zelembać 1TB i WD zelembać 1,5T :: :: :: :: :: :: :: koliko sam ja upucen voltaza mora biti ista samo kapacitivnost moze biti veca a moze i manja... ali se bas i ne preporucuje da bude manja. tj u :: :: :: :: :: :: :: :: ::
gledaj ako je tako..sto onda npr. na maticnu plocu nisu stavljeni svi kapacitori iste voltaze npr. 25-50v...i ko je imalo upucen u ove stvari znace sta znaci KAPACITOR i ovako kad se napise..
Onda su mene u Tesli pogersno ucili da se to zove kondenzator... I to ljudi koji su pisali knjige za tu istu srednju skolu a cenjeni elektrotehnicari.
U toj istoj skoli su me ucili i da se kondenzator moze zameniti drugim vece vrednosti ako sluzi kao filter, za peglanje napona itd a da se identicnim menja u slucaju oscilatornih kola gde neka ucestanost zavisi od njegovog kapaciteta ili uopste, gde neka vrednost u kolu zavisi striktno od kapaciteta kondenzatora.
Znaci prvo treba videti u kakvom se kolu nalazi doticni pa tek onda proceniti da li mora isti ili moze malo vece vrednosti. I nikako se ne praktikuje stavljanje manjeg kapaciteta od onog koji je vec bio jer to ujedno znaci i degradaciju karakteristika kola u kome se nalazi. Takodje, projektovana kola obicno imaju minimalne do srednje vednosti komponenti potrebnih da kolo stabilno radi u svim predvidjenim uslovima. Izvesna odstupanja su uvek dozvoljena, pitanje je kolika. A to koliko se moze odstupiti, zavisi od tipa kola u kome se kondenzator nalazi.
Za maticnu plocu je apsolutno nepotrebno stavljati kondenzatore jace od 10V, ili one koje mi kupujemo kada menjamo od 16V.. svi oni, dok su u granicama dozvoljenih kapaciteta za odredjeno kolo, ce raditi just fine.
U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti!
Sad si ih još više zbunio. Moraće da defragmentuju mozak.
:: Onda su mene u Tesli pogersno ucili da se to zove kondenzator... I to ljudi koji su pisali knjige za tu istu srednju skolu a cenjeni elektrotehnicari. :: :: U toj istoj skoli su me ucili i da se kondenzator moze zameniti drugim vece vrednosti ako sluzi kao filter, za peglanje napona itd a da se identicnim menja u slucaju oscilatornih kola gde neka ucestanost zavisi od njegovog kapaciteta ili uopste, gde neka vrednost u kolu zavisi striktno od kapaciteta kondenzatora. :: :: Znaci prvo treba videti u kakvom se kolu nalazi doticni pa tek onda proceniti da li mora isti ili moze malo vece vrednosti. I nikako se ne praktikuje stavljanje manjeg kapaciteta od onog koji je vec bio jer to ujedno znaci i degradaciju karakteristika kola u kome se nalazi. Takodje, projektovana kola obicno imaju minimalne do srednje vednosti komponenti potrebnih da kolo stabilno radi u svim predvidjenim uslovima. Izvesna odstupanja su uvek dozvoljena, pitanje je kolika. A to koliko se moze odstupiti, zavisi od tipa kola u kome se kondenzator nalazi. :: :: Za maticnu plocu je apsolutno nepotrebno stavljati kondenzatore jace od 10V, ili one koje mi kupujemo kada menjamo od 16V.. svi oni, dok su u granicama dozvoljenih kapaciteta za odredjeno kolo, ce raditi just fine :: :: U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti! :: :: ::
Kondenzator istog kapaciteta radnog napona od recimo 6.3V je duplo skuplji od onog za 50V. Neka je razlika 10 centi. 10 centi*10 kondenzatora po ploči*10 miliona ploča=milion dolara uštede za fabriku. Pa se ti češi zašto
:: gledaj ako je tako..sto onda npr. na maticnu plocu nisu stavljeni svi kapacitori iste voltaze npr. 25-50v...i ko je imalo upucen u ove stvari znace sta znaci KAPACITOR i ovako kad se napise. :: :: ::
e jbg ti mene sad zajebavas sa tim cijenama..cekao si da neko prije tebe odgovori na moje pitanje jer vjerovatno ni ti nisi znao..al hajd nikad nije kasno nauciti nesto novo...i na kraju covjek o5 umre glup..
:: Kondenzator istog kapaciteta radnog napona od recimo 6.3V je duplo skuplji od onog za 50V. Neka je razlika 10 centi. 10 centi*10 kondenzatora po ploči*10 miliona ploča=milion dolara uštede za fabriku :: Pa se ti češi zašt :: :: http://www.youtube.com/watch?v=WBmVxATDSJ :: Moje sokoćal :: i3 55 :: Asus P7P55D PR :: 2Gb DDR3 (neka na 1066 :: Asus 8800GT :: Čifteković 0,35K :: HDD WD crni 1TB, WD zelembać 1TB i WD zelembać 1,5T :: :: :: :: gledaj ako je tako..sto onda npr. na maticnu plocu nisu stavljeni svi kapacitori iste voltaze npr. 25-50v...i ko je imalo upucen u ove stvari znace sta znaci KAPACITOR i ovako kad se napise. :: :: :: :: :: ::
:: e jbg ti mene sad zajebavas sa tim cijenama..cekao si da neko prije tebe odgovori na moje pitanje jer vjerovatno ni ti nisi znao..al hajd nikad nije kasno nauciti nesto novo...i na kraju covjek o5 umre glup. :: :: :: :: Kondenzator istog kapaciteta radnog napona od recimo 6.3V je duplo skuplji od onog za 50V. Neka je razlika 10 centi. 10 centi*10 kondenzatora po ploči*10 miliona ploča=milion dolara uštede za fabriku :: :: Pa se ti češi zašt :: :: :: :: http://www.youtube.com/watch?v=WBmVxATDSJ :: :: Moje sokoćal :: :: i3 55 :: :: Asus P7P55D PR :: :: 2Gb DDR3 (neka na 1066 :: :: Asus 8800GT :: :: Čifteković 0,35K :: :: HDD WD crni 1TB, WD zelembać 1TB i WD zelembać 1,5T :: :: :: :: :: :: :: gledaj ako je tako..sto onda npr. na maticnu plocu nisu stavljeni svi kapacitori iste voltaze npr. 25-50v...i ko je imalo upucen u ove stvari znace sta znaci KAPACITOR i ovako kad se napise. :: :: :: :: :: :: :: :: ::
ако ћемо баш да цепидлачимо, није ни код филтерских кондензатора (који пеглају напон) упутно да се мења већим (по питању капацитета, наравно) јер `брзина` кондензатора опада са повећањем капацитета
Kakva brzina? Kojom se puni, ili kojom izbacuje energiju (struju)?
Anti-depressives controlling tools of your system Making life more tolerable
:: ако ћемо баш да цепидлачимо, није ни код филтерских кондензатора (који пеглају напон) упутно да се мења већим (по питању капацитета, наравно) јер `брзина` кондензатора опада са повећањем капацитета
Najbolje je da staviš elektrolitski kondenzator istog probojnog napona ili za jedan red veličine veći, 6.3 sa 10 ili 10 sa 16 itd ali ima razloga zašto se trebaš potruditi da staviš isti radni napon a to je uticaj povećanja debljine dijalektrika (povećava se sa probojnim naponom) na povećanje ESR vrednosti elektrolita a koju treba držati na što manjoj mogućoj vrednosti. Takođe obavezno stavi elektrolite LowESR tipa za temperaturu 105 stepeni. U našim radnjama nećeš naći iole bolji kvalitet elektrolita, pojedini elektroliti na starim pločama mogu biti bolji nego novi u našim radnjama ali to se može ustanoviti samo pomoću ESR metra koji je jako redak instrument. Što se tiče većeg kapaciteta, možeš slobodno staviti veću vrednost ukoliko fizički može da stane (to je najčešće i ograničavajući faktor).
elektronicari, ne preterujte. u pitanju su filteri zaostalog suma iz mreznog napona, 50-60hz, moze da stavi i blok iz ves masine, prakticno ce raditi isto ___________________________________________________ http://img339.imageshack.us/img339/9292/retardlz.jpg
ima jedno veoma prosto pravilo .. ukoliko nije poznata formula za proracun .. a to pravilo glasi ` koji kondenzator skines - takav isti i vratis ` ..
ukoliko se oko kondenzaaaatora nalaze FET-ovi i kalemovi i mali IC-ovi .. bez obzira dali je to motherboard ili mikrotik ili kakvo god parce elektronike - takav kondenzator se menja iskljucivo ISTIM .. (isti kapacitet isti napon .. chak ako moze da se nadje i ista serija) .. eventualno moze isti kapacitet a veci probojni napon ali takvi kondenzatori sto kaze vaskev obicno nisu LOW esr .. tako da je cherupanje sa druge ploce pozeljnije nego kupovina u radnji ..
cak i kapacitet moze da bude do 10% veci od potrebnog .. ali nikako manji ..
uloga kondenzatora na maticnim pkocama nije samo prosta filtracija napona !!!
Ti kondezatori nemaju veze sa filtriranjem šumova iz mrežnog napona, već oni pripadaju switchmode naponskom regulatoru i baš trebaju da budu low ESR tipa i da imaju veći temperaturni radni opseg.
:: elektronicari, ne preterujte. u pitanju su filteri zaostalog suma iz mreznog napona, 50-60hz, moze da stavi i blok iz ves masine, prakticno ce raditi isto :: __________________________________________________ :: http://img339.imageshack.us/img339/9292/retardlz.jp :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.