Zamenio sam svoj procesor athlon x2 4200+, sa procesorom athlon x2 5000+ Stari procesor je na ploči radio bez problem, ali kada sam stavio novi, počeo je da se strašno pregreva.
Ploča je Ga-M56s-S3
Athlon x2 5000+ sa mašine sa koje sam je skinuo je kolko sam primetio lepo radio, probao sam igre u full rezoluciji, a ovde se greje već kada ga podesim na 1,8ghz i pokrenem igru, tada oće da pređe i 70C
Drug i ja smo stavili novu pastu, skinuli prethodnu, na njemu je box cooler. Napajanje je xilence 500w grafička GF 9600GT
1. ako smo loše stavili pastu kako to da utvrdim 2. da li ima neka podešavanja u biosu koja još treba podesiti prilikom zamene procesora 3. da li je rešenje novi cooler, mada ovaj na izgled lepo radi, nij prasnjav i ne zuji
ako neko ima neku pametnu ideju šta bi moglo biti, unapred zahvalan
je sam kuler dobro nalegao,takodje proveri kakva je sama pasta koju si stavio,mozda ne provodi toplotu dovoljno dobro?cak moze da se desi ukoliko si stavio previse paste,a ona nije odgovarajuceg kvaliteta da se procesor pregreva...meni je covek vratio isto neki soket am2 plus sa tvrdnjom da mu se pregreva,a kad sam ga ja namestio,nije prelazio 40-tak stepeni...
proveri jesi li skinuo sa samog kulera ostatke paste,jer ako je ona se stvrdla,onda ne prenosi toplotu dobro,jer ako je vec stari radio dobro,i ako je taj procesor radio normalno,nesto tako se desava...i jos nesto,odakle si gledao temperaturu?
Očisti površinu procesora dobro. Pasta se nanosi u malim količinama, ne treba da bude `bogato`, `da se ne štedi`. Njena namena nije da `je ima`, već da popuni neravnine između hladnjaka i površine procesora. Dakle, ravnomeran, ali tanak sloj po površini procesora, a zatim na njega staviš čistu površinu hladnjaka.
EDIT: Da li ti je to stari hladnjak sa 4200+? Da li si očistio prašinu iz njegove unutrašnjosti?
Poznat problem sa 5000 da se na nekim plcama pregreva. Resenje moze da bude banalno. Da li mozes da zamenis podnozja za cooler? Odnosna da prebacis sa ploca na kome je normalno radio na tvoju? Postoji mala, ali jako bitna razlika u visini tih podnozja sto utica na to da li cooler lezi dobro.
1. Kako da proverim da li je cooler dobro nalegao osim što ću primetiti pad temeprature procesora 2. da li ima neko preporuku za pastu za procesor, ili je nebitno koju ću staviti 3. Temperaturu sam gledao u programu core temp i u biosu 4. Da li se pasta nanosi preko cele površine procesora ili samo u središte 5. Hladnjak na 4200 i 5000 su bili indentični, ali sam zadržao sa 5000 6. Ne znam kako se menja podnožje za cooler... nisam u mogućnosti da zamenim podnožja sa drugom pločom 7. Koja je verovatnoća da je procesor neispravan, odnosno da se nešto u medjuvremenu poremetilo, i kako bih to mogao da proverim 8. Koja je neka normalna temeratura za ovaj procesor, trenutno radi na 1.2ghz a temeperatura je oko 45-55c jedno jezgro, a drugo 39-43c što je po meni i previše za ovaj radni takt Kada namestim u biosu radni takt auto, kompijuter se pri većem opterećenju ugasi
- resetuj bios a možeš i da ga flešuješ. - vidi da li je uključen cool&quiet, neke ploče imaju trip s pregrevanjem ako je isključen. - ovo što mikac reče je tačno ali ne mislim da bi zamena podnožja pomogla.
1. prvo ga namesti rukom da dobro nalegne pa tek onda zategni šnalu, osetićeš pod rukom ako se pomeri. 2. nije tolika razlika da bi ti napravilo problem, svejedno. 4. ako je gušća u središte a ako je ređa možeš i da je razmažeš tanko, nije neka bitna razlika, opet. 7. nije preterano velika, možeš da proveriš tako što ćeš da ga vratiš tamo odakle je skinut.
Neka normalna temperatura s box kulerom za default frekvenciju je 30-tak za idle a 50-tak za load, ako je sobna temperatura 20-tak stepeni, zavisi dosta i od ventialcije u kućištu.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Ako nemaš, okreni ovaj hladnjak prema svetlu da proveriš da li se prašina zavukla među metalne listiće. Ako jeste, pokušaj da to nekako očistiš/izduvaš.
EDIT: pošto vidim Đavolov post rekao bih da nemaš stari hladnjak.
ja imam isti proc i radi extra....vidi u biosu na koliko ti kuler radi rpm.....posto ja nisam znao da namestim obrtaje u biosu ubo sam ga direktno na napajanje i sad radi extra....u fulu ne prelazi 50c a klokovao sam ga na 3.0ghz....ako ti je pasta prljava i to je moguce....i u biosu imas opciju speed fan ti je verovatno na auto?stavi ga na pwm ili nesto drugo...jer na auto je meni radilo sporo....cackaj u biosu....
ako jeste jel znas ko je gari sa kojim si se menjao! Da se devil ne uvredi ako gresim, al ako imam pravo da garija ne poznajes i da je bilo ajde da se menjamo 100% je cpu zvekno! jako mi je smrdljiv njegov komentar `Meni ovaj tvoj procesor x2 4200+ radi savrseno, nisi trebao da ga menjas ...`
Meni se cini da sam od njega kupio polovan racunar, pre neki dan, u kom je bio doticni x2 5000+ procesor ali ga je Ivan pre prodaje zamenio sa svojim x2 4200+ koji je sad kod mene.
Zato sam stavio taj komentar da meni CPU radi bez problema, nista ja sa njim nisam menjao !!!
E bre pa danas moras biti paranoican co`ece! :D Svi oce da ti uvale i zavale! xD Ne realno pasta ljudi nema veze sa ovim meni quad trenutno bez paste nesto sam skinuo staru dok se sad radnje ponovo ne otvore teram ga bez paste pa temperatura i pored kloka ne divlja bas tako lako! Temperatura oce tako da divlja u slucaju da nisi dobro da izvinis natako hladnjak proveri to jos jednom! :)
:: Ajd Max ne zajebavaj čoveka, da je tako ne bi se sad javio :: :: ... osim.. :: :: ... ako on baš želi da mi to pomislimo :: :: Brr, zajebane ove špijunske rabote, gledao sam neki film juče pa sam još pod utiskom. :: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête. :: :: i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x2GB Kingston HyperX - 5850 Toxic - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `8 :: ::
Drzim ga na defalut, iddl tem oko 33, u load do nekih 60. Nisam pratio kako se temperature ponasaju sa ovim novijim igricama. Keep cool, keep al the power.
Resetovaću bios (izvadim i vratim bateriju posle 1 min, jel to to)
Cool & quiet - je uključen
Probaću da stavim novu pastu i pogledam da li je cooler dobro namešten
Procesor 4200+ je i meni odlično radio, imao sam neku kombinaciju pa sam kontao da bolje sebi ostavim 5000+, logično u neku ruku, ne nisam ga menjao glavu za glavu, tako da me nije đavo nasamrio :))) ipak da sam znao da je tolki cim, ne bih menjao procesor
cooler je potpuno čist, nema prašine
mislim da mi je u biosu stavljen na auto, pa ću probati da promenim
Još jednom ljudi hvala svima na brzim i kvalitetnim odgovorima
ma ne moras ni minut izvadis bateriju djamper na c cmos i kasnije sve vratiis i to je to! .) Naravno da je logicno da ostavis sebi bolj CPU! Javi kad sredis, ako sredis sta je bilo! :)
:: Resetovaću bios (izvadim i vratim bateriju posle 1 min, jel to to :: :: Cool & quiet - je uključe :: :: Probaću da stavim novu past :: i pogledam da li je cooler dobro namešte :: :: Procesor 4200+ je i meni odlično radio, imao sam neku kombinaciju pa sam kontao da bolje sebi ostavim 5000+, logično u neku ruku, n :: nisam ga menjao glavu za glavu, tako da me nije đavo nasamrio :)) :: ipak da sam znao da je tolki cim, ne bih menjao proceso :: :: cooler je potpuno čist, nema prašin :: :: mislim da mi je u biosu stavljen na auto, pa ću probati da promeni :: :: Još jednom ljudi hvala svima na brzim i kvalitetnim odgovorima
skini cpu pa lepo polako montiraj ponovo...je si li siguran da je pasta koju si stavio bas ispravna, msm da je za provodnost toplote? moram da pitam jer ima svacega! ocisti komp malo od prasine pa ce da bude nesto...
Tom CPU je operativni Vcore 1.25 / 1.35 V ,deluje mi kao da ste mu zadali neki veci napon,pa se zato pregreva.Druga stvar vidi i bios update ,da li je na ploci zadnja verzija bios-a za tu plocu.
otpada jer nije menjao plocu,dkle ploca je ostala ista,samo je zamenio prpcesor... e sad,ovako,ja kad stavljam pastu koristim uglavnom neke ``firmirane`` paste,meni je titan pasta se pokazala kao dobra,a nanosim pastu tako sto stavim u sva cetiri coska procesora i u sredinu po malo paste,stavim kuler da dobro nalegne i pomerim ga malo levo desno,da se pasta ravnomerno razmaze..JAKO bitno je da je sam hladnjak ociscen od stare paste,jer ako se ona stdvrdla,to je jos gore nego da uopste nemas kuler...inace taj procesor ne bi smeo da se uopste greje,on je bas poznat po tome da je jako hladan...uzmi i samo ubodi napajanje za ventilator kuler u plocu a sam kuler samo nasloni bez da stavljas onaj mehanizam,i pritisni ga rukom onako lagano,ovo sve naravno nakon sto si stavio pastu,i ostavi ga tako da kuler samo svojom tezinom naleze na procesor,i probaj tako samo da vidis da li se greje...u biosu probaj da mu smanjis napon mozda mu je pojacan napon,jedino mi nije jasno kako si uspeo da mu smanjis frekfenciju na 1.2 ghz,koliko se secam na toj ploci je najniza magistrala 200mhz,a taj procesor ima zakljucan mnozioc....ukoliko nista ne pomogne probaj procesor na drugoj ploci,pa ukoliko i tamo pregreva,pocesor je defektan...
Pasta ti je u redu i cooler i podnozje i .... Problem je sto je 5000+ cpu malo osetljiv na voltazu. Ploca ti daje malo veci napon nego sto prijavljuje... Ne znam kakav je bios kod tvoje ploce, t.j. kakvo ima podesavanje cpu voltaze... Na nekim plocama je pod opcijom overclock... U glavnom nadji u biosu podesavanje za cpu voltazu i podesi je rucno na 1.33 i snimi podesavanja. Instaliraj programcic OCCT benchmark i pusti ga da odradi 6 min test i obrati paznju na temperaturu. Ako se opet pregrejava smanji voltazu na 1.31 ili 1.30 ... malo experimentisi. Uglavnom taj cpu radi na 1.325/1.35/1.375V Ploca automatski podesi na max napajanje sto je ovde 1.375v i ako ploca odstupa od ove voltaze to bude preko 1.4v i to je glavni problem. Preporucujem ti da aktiviras opciju cool`n`quiet...extra stvar. Ali to na kraju dok ne nadjes odgovarajucu voltazu za cpu... Srecno! Pozz
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.