Verovatno je dosta vas bilo u situaciji da vam je potrebna el. sema nekog uredjaja da bi ste isti popravili, modifikovali ili nesto trece... Dosta dobro se sluzim google-om i za retko koju stvar pitam a da ne mogu da je nadjem, tj u prevodu ne otvaram teme i pitam za neke gluposti... Pitanje je sledece a prvenstveno se odnosi na servisere, na kojim adresama se mogu naci seme raznih uredjaja od bele tehnike, racunara do kucnih aparata i raznih alata...
Vidim neke sirovine prodaju seme tj narazu na DVD ili CD i prodaju za 10-15e, sigurno su i oni negde skinuli...
Znam da su rusi i poljaci dosta dobri na tom polju ali nije lako ni njihove sajtove pretrazivati ako me razumete...
Meni sada konkretno treba sema za monitor `Philips 107e 51` - ranije sam takve monitore poklanjao a ima ih i za 500-1000din po oglasima ali da ne duzim pricu ovaj trebva da se popravi...
Eto...uglavnom ako neko ima neke adrese sa velikim brojem seme neka postavi verujem da ce mnogima koristiti...
Il sam ja debil il tu nesto ne valja taj sajt sa bio izguglao i prvi put kao i sad, sve sto sam uspeo da skinem to su programi za eprome da se flesuju neka kola itd itd...
Nigde jos nisam nasao elektricnu semu tog monitora.
EDIT: evo sad nadjoh za `philips 107E21-68B` a meni treba za 107e51 mozda i ovo posluzi ako su akademske razlike u ove dve razlicite serije...
Zvucalo to vama kako hocete to se MORA platiti!!! Jebi ga, servisom TV-a, VCR-a, audio, ... bavim se skoro 30 godina, posao je postao ne isplativ kao i sve drugo ali jos uvek mesecno dajem 30-40 evra za servisna uputstva i seme kojekakvih elektronskih uredjaja jer mi je zao prekinem da ih sakupljam, racunam zatrebace nekada a mogu Vam reci da mi je zavrsilo posao mnogo, mnogo puta. El. semu proizvodjaci npr. ne daju gotovo nikome i to imaju samo ovlasceni servisi da bi se i oni zastitili od konkurencije. Danas bi svi da prckaju i popravljaju sve i svasta a neznaju elementarne stvari! Za popravku CRT monitora ti ne treba sema, relativno su prosti za servisiranje i jako su slicni kao i televizori tako da semu koristis ako nedostaju neke komponente i ne znas njihove vrednosti. Mnogo puta mi se desilo da nisam mogao da sagledam neki podsklop ili ceo uredjaj i posto nema druge papir i olovku u ruke, dobra lampa pa precrtavaj semu sa ploce na papir. To ti je sizifovski posao, ali tada ti je pola posla odradjeno i pojavi se neko sa molbom `Hej majstore, treba mi sema nekog TV-a da pogledam nesto` i bili mu ti dao? Naravno da nebi, te se stvari prodaju, razmenjuju ali i poklanjaju ali znas kome to dajes. Rusi poljaci, rumuni, bugari, ukrajinci ali i kinezi nema sta nemaju ali to mora da se im se plati da bi dobio! Koliko sam puta pojedine seme platio 3-4 puta vise od cene popravke ali to nije bitno, stvar je u tome da mi taj uredjaj nije izasao iz servisa nepopravljen!!! Nadam se da me razumes sta hocu da ti kazem, kopiranje i umnozavanje sema je krivicno delo jer su necija intelektualna svojina i podlezu zastiti autorskih prava, Cak sta vise, servisna uputstva i seme i ja moram da kupim od proizvodjaca doticnog uredjaja iako sam njihov ovlasceni serviser i imama njihov sertifikat. Pojedine svetske firme irganizuju seminare svakih 6 meseci za servisere na kojima ja kao njihov serviser kupujem sve to i placam ta predavanja naravno iz svog dzepa pa ko hoce da ima neciju cagu, mislim uverenje, sertifikat to mora da plati i to po prilicna je suma u pitanju! Semu pomenutog monitora imam ali mora da se trazi sto opet iziskuje dosta vremena, pre par godina sam je nabavio pa ako uspem da je iskopam, kopiracu ti je i poslati naravno za DZ, samo budi malo strpljiv! Pozdrav svima!
Da bi ovaj kvar popravio potrebna mi je sema veruj mi na rec ako mozes, hvala za semu u svakom slucaju. Nisam pitao o intelektualnoj svojini ni o pirateriji relano da ne sirimo temu sad... a ako si ovlasceni distributer neke firme obicno dobijes pristup(user i pass) njihovom serveru gde se nalaze svi drajveri i servisna uputstva...nisam cuo jos ni za jedan slucaj da ovlasceni diler koji eventualno pruza i uslugu servisiranja placa za takve elemetarne stvari...ali Boze moj nikad ne reci nikad...
Nasao sam i ja neku semu, sutra cu ga sredim...
:: :: :: Zvucalo to vama kako hocete to se MORA platiti!!! Jebi ga, servisom TV-a, VCR-a, audio, ... bavim se skoro 30 godina, posao je postao ne isplativ kao i sve drugo ali jos uvek mesecno dajem 30-40 evra za servisna uputstva i seme kojekakvih elektronskih uredjaja jer mi je zao prekinem da ih sakupljam, racunam zatrebace nekada a mogu Vam reci da mi je zavrsilo posao mnogo, mnogo puta. El. semu proizvodjaci npr. ne daju gotovo nikome i to imaju samo ovlasceni servisi da bi se i oni zastitili od konkurencije. Danas bi svi da prckaju i popravljaju sve i svasta a neznaju elementarne stvari! Za popravku CRT monitora ti ne treba sema, relativno su prosti za servisiranje i jako su slicni kao i televizori tako da semu koristis ako nedostaju neke komponente i ne znas njihove vrednosti. Mnogo puta mi se desilo da nisam mogao da sagledam neki podsklop ili ceo uredjaj i posto nema druge papir i olovku u ruke, dobra lampa pa precrtavaj semu sa ploce na papir. To ti je sizifovski posao, ali tada ti je pola posla odradjeno i pojavi se neko sa molbom `Hej majstore, treba mi sema nekog TV-a da pogledam nesto` i bili mu ti dao? Naravno da nebi, te se stvari prodaju, razmenjuju ali i poklanjaju ali znas kome to dajes. Rusi poljaci, rumuni, bugari, ukrajinci ali i kinezi nema sta nemaju ali to mora da se im se plati da bi dobio! Koliko sam puta pojedine seme platio 3-4 puta vise od cene popravke ali to nije bitno, stvar je u tome da mi taj uredjaj nije izasao iz servisa nepopravljen!!! Nadam se da me razumes sta hocu da ti kazem, kopiranje i umnozavanje sema je krivicno delo jer su necija intelektualna svojina i podlezu zastiti autorskih prava, Cak sta vise, servisna uputstva i seme i ja moram da kupim od proizvodjaca doticnog uredjaja iako sam njihov ovlasceni serviser i imama njihov sertifikat. Pojedine svetske firme irganizuju seminare svakih 6 meseci za servisere na kojima ja kao njihov serviser kupujem sve to i placam ta predavanja naravno iz svog dzepa pa ko hoce da ima neciju cagu, mislim uverenje, sertifikat to mora da plati i to po prilicna je suma u pitanju! Semu pomenutog monitora imam ali mora da se trazi sto opet iziskuje dosta vremena, pre par godina sam je nabavio pa ako uspem da je iskopam, kopiracu ti je i poslati naravno za DZ, samo budi malo strpljiv! Pozdrav svima ::
druze dobro zbori golfer ... takve stvari se stvarno placaju .. ili moras biti drug aktivni clan mnogih forum otvorenog i zatvorenog tipa gde se te stvari razmenjuju .. ili kupuju ftp pristupi .. elem godinama se skupljaju i ljubomorno cuvaju jer daju lazan osecaj da si faca ..a ponekad stvarno bez njih je nemoguce nesto uraditi ..
:: :: :: :: druze dobro zbori golfer ... takve stvari se stvarno placaju .. ili moras biti drug aktivni clan mnogih forum otvorenog i zatvorenog tipa gde se te stvari razmenjuju .. ili kupuju ftp pristupi .. elem godinama se skupljaju i ljubomorno cuvaju jer daju lazan osecaj da si faca ..a ponekad stvarno bez njih je nemoguce nesto uraditi . :: :: ovo je sve sto imam od 107 serije .. izvolte .. http://www.megaupload.com/?d=QAVJ92CO ::
Dobro zbori golfer, međutim patent važi na proizvod a ne na šemu i tu nema povrede intelektualne svojine. Nema ni nekog ljudskog razloga da se naplaćuje osim naravno ako šema nije ni postojala pa se neko iscimao da je snimi sa uređaja, onda on može da je naplaćuje kao svoj trud. To što se naplaćuju po ekonomskoj osnovi kao ekskluzivno sredstvo za rad ovlašćenog servisa je druga stvar.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Raicu ko`i si co`ek...svaka cast ti i Robin Hud, uvek si tu da zastitis siromasne i ugrozene - ko jos popravlja monitor od 1000din nego sirotinja :(
Nego ovo sto je golfer rekao, prvi put cujem da proizvodjac svojim distrubuterima naplacuje seme uredjaja to ej za mene potpuno novi pojam, ili mozda on nije bio prva ruka u putanji te seme od tacke A do tacke B
:: Dobro zbori golfer, međutim patent važi na proizvod a ne na šemu i tu nema povrede intelektualne svojine. Nema ni nekog ljudskog razloga da se naplaćuje osim naravno ako šema nije ni postojala pa se neko iscimao da je snimi sa uređaja, onda on može da je naplaćuje kao svoj trud. To što se naplaćuju po ekonomskoj osnovi kao ekskluzivno sredstvo za rad ovlašćenog servisa je druga stvar. :: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête. :: :: i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x2GB Kingston HyperX - 5850 Toxic - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `8 :: ::
Ja sam, svaki put, kada sam kupio Philips televizor, i pre 15 godina i pre 2 godine LCD, uz proizvod dobio i sva uputstva za rukovanje (na 150 jezika) i električnu šemu. Inače na netu imaš gomilu sajtova gde možeš besplatno naći shemu koju drugi naplaćuju i po 50eura.
Dnevni limit su dva servisna uputstva. Imaš i jako retkih stvari, odnosno teško dobavljivih.
Jedinu shemu koju sam platio ( a imam ih na hiljade) bila je kompletna shema HP laptopa Nc6120 i Nx6110 i koštala je 7 dolara ima oko 50-60-tak lista u pdf-u. Bilo mi je hitno i nisam uspeo da je nađem za džabe, laptop je sređen i nije mi žao za cenu pogotovo jer imam oba modela laptopa.
neznam kako ide procedura kad hoces da budes zvanicni serviser neke firme ... sta moras da kupis od njih i sl ..
ali .. znam kako je lik prosao u subotici kao generalni zastupnik za Skodu .. (i pored Cacka i veljinog brata) .. da bi bio zastupnik Skode morao je od NJIH da kupi (KUPI) veliki Skoda znak koji se kaci na krov objekta (~50k eura) .. ima i skuplji koji ide preko puta ..
i naravno Kompletnu diagnpstiku za FW vozila .. rucni komp ... par CD-a .. adapteri - 30000E
:: Ja sam, svaki put, kada sam kupio Philips televizor, i pre 15 godina i pre 2 godine LCD, uz proizvod dobio i sva uputstva za rukovanje (na 150 jezika) i električnu šemu :: Inače na netu imaš gomilu sajtova gde možeš besplatno naći shemu koju drugi naplaćuju i po 50eura :: :: Evo ti jedan od boljih :: :: http://elektrotanya.com/?q=showresul :: :: Dnevni limit su dva servisna uputstva. Imaš i jako retkih stvari, odnosno teško dobavljivih :: :: Jedinu shemu koju sam platio ( a imam ih na hiljade) bila je kompletna shema HP laptopa Nc6120 i Nx6110 i koštala je 7 dolara ima oko 50-60-tak lista u pdf-u. Bilo mi je hitno i nisam uspeo da je nađem za džabe, laptop je sređen i nije mi žao za cenu pogotovo jer imam oba modela laptopa.
:: Dobro zbori golfer, međutim patent važi na proizvod a ne na šemu i tu nema povrede intelektualne svojine. Nema ni nekog ljudskog razloga da se naplaćuje osim naravno ako šema nije ni postojala pa se neko iscimao da je snimi sa uređaja, onda on može da je naplaćuje kao svoj trud. To što se naplaćuju po ekonomskoj osnovi kao ekskluzivno sredstvo za rad ovlašćenog servisa je druga stvar. :: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête. :: :: i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x2GB Kingston HyperX - 5850 Toxic - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `8 :: :: Gresis, ato ce ti i GOLFER reci...patent i jeste nacrtan u shemi...to je srce intelektualne svojine za elektronske uredjaje,,,
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.