Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
Custom bios?Edit Bios?
STRANA 1 OD 1
ConemaX Custom bios?Edit Bios? 29.12.2010. 19:55 T32230

status: user
broj poruka: 314
Prvo pozdrav za sve i srecni praznici... :) Posedujem komp iz podpisa. Zanima me sledece: Da li je moguce:
1. Editovati bios pomocu nekog programa?
2. Dodati ili otkljucati neku funkciju?
3. Ubaciti bios od slicne ploce istog Proizvodjaca?

Da li neko ima iskustva sa ovim stvarima i da li je neko probao ovo? Razlog je OverClokovanje jer u meniju mog biosa iako je zadnja verzija nemam nikakva podesavanja vezano za North Bridge....

http://img337.imageshack.us/img337/2078/19112010272.jpg

Case LC POWER Pro-Line 919B
PSU LC POWER LC6650GP3 650W
MSI 975x Platinum Power up Edition
Intel core 2 quard q6600 go(OC 3.4ghz)
CORSAIR H50 Cpu Cooler water cooling
4x1Gb Kingstone 800Mhz Dual Chanel
2xSaphire HD 5770 1Gb New edition
SSD PATRIOT 64GB SSD Torqx M28
HDD 2x Maxtor 160gb 7200rm
HDD Samsung 1.5TB EcoGreen F2
LCD Acer 24` Full HD
Web Cam Logitec C300
Tuner Kworld
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic Re: Custom bios?Edit Bios? 29.12.2010. 20:00 #277730

broj poruka: 19010
potreban je poseban uredjaj za taj poduhvat koji kosta kol`ko neces, eprom.. tako da je cela ta operacija = failed.

:: Prvo pozdrav za sve i srecni praznici... :) Posedujem komp iz podpisa. Zanima me sledece: Da li je moguce
:: 1. Editovati bios pomocu nekog programa
:: 2. Dodati ili otkljucati neku funkciju
:: 3. Ubaciti bios od slicne ploce istog Proizvodjaca
::
:: Da li neko ima iskustva sa ovim stvarima i da li je neko probao ovo? Razlog je OverClokovanje jer u meniju mog biosa iako je zadnja verzija nemam nikakva podesavanja vezano za North Bridge...
:: http://img337.imageshack.us/img337/2078/19112010272.jp
:: Case LC POWER Pro-Line 919
:: PSU LC POWER LC6650GP3 650
:: MSI 975x Platinum Power up Editio
:: Intel core 2 quard q6600 go(OC 3.4ghz
:: CORSAIR H50 Cpu Cooler water coolin
:: 4x1Gb Kingstone 800Mhz Dual Chane
:: 2xSaphire HD 5770 1Gb New editio
:: SSD PATRIOT 64GB SSD Torqx M2
:: HDD 2x Maxtor 160gb 7200r
:: HDD Samsung 1.5TB EcoGreen F
:: LCD Acer 24` Full H
:: Web Cam Logitec C30
:: Tuner Kworld
raic re 29.12.2010. 20:15 #277741

broj poruka: 9006
To za bios slične ploče istog proizvođača sam viđao al ne bi mogao da ti kažem kad to može a kad ne može.
Jedino da nađeš na netu da je neko već probao.

Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous.
Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x2GB Kingston HyperX - 5850 Toxic - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `89

Pisko Hmmm 29.12.2010. 20:50 #277760

broj poruka: 6650
Za grafičke kartice, to da, uglavnom je to skoro isti kitoyko u većini slučajeva, a glavnu razliku predstavljaju postavke bios-a grafičkih kartica. Nibitor i ostale zeke sa modovanjem i flešovanjem biosa grafičkih.
Kod matičnih ploča, ipak je mnogo kompleksnije i opasnije - bios kontroliše napone a ovi opet, ovise o poluprovodničkim elementima na ploči. Nisam obraćao pažnju, ali, naoko, ne postoje dovoljno podudarne ploče raznih proizvođača gde bi bios jedne `pasovao` na drugu matičnu ploču, bez posledica. Često ne rade kako treba ni originalni bios-i za te ploče koji se za svaku zasebno, testiraju i podešavaju u ateljeima dizajnera poloče, a kamoli neki neprirodni blud.
Mora postojati program ili bar lik koji to radi ručno menjajući komande u mašincu (mašinskom jeziku) pa imao ili ne interpreter za komande u bios-u... ali, to je za čačkanje onih koji imaju vremena, para i živaca da se igraju - da izvuku neki megaherc više, otključaju nešto više i šta ti ja znam za šta bi se to koristilo.

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

Antimatery Sve moze 29.12.2010. 20:52 #277763

broj poruka: 997
Mislim da je eeprom programator sitnica ostaje `veliko znanje` da uradis kako treba a da nenapravis bag.Dakle poznavanje digitalne elektronike,kao koji kontroler komunicira sa cipsetovima znati njegove parametre(voltaze, propusnost magistrale, bla bla bla), te dve ploce bi trebale biti hardverski identicne, iako budu slicne ostaje da je neki kontroler malo drugacije resen i eto ti problema zakucavanja i sta znam sta je moguce, verovatno treba poznavati i masinski jezik, sumnjam da ima neki editor, nisam cuo.
darkoc78 re: 29.12.2010. 21:00 #277771

broj poruka: 467
Mozda ti je jednostavnije da kupis neku plocu koja ima podesavanja koja su ti potrebna.
codeus .. 29.12.2010. 21:13 #277781

broj poruka: 4054

na toj ploci je Award bios ... sa programom CBROM mozes da modujes bios .. dodajes i brises module .. popravljas cheksume i sl stvaari .. ali radi u dosu .. ima da pokidas sive celije

sto se tice Vmoda iz biosa .. to je moguce samo na plocama gde je pw deo uradjen da moze softwerski da se kontrolise .. sto na tvojoj ploci nije slucaj .. tako da ti ostaje samo fizicki VoltMod .. sto bez poznavanja .. odlicnog poznavanja PWM-a i karakteristika PWM kontrolera uvek izaziva smrt juznog mosta ..

ConemaX RE ALL 29.12.2010. 22:01 #277806

@Pisko znam sta mi pricas u pravu si treba sve pogoditi i uskladiti...

@Raic Vidjao sam i ja ali nigde da nadjem sta ako podje nesto naopako...jbg...

@Antimatery U pravu si sve...Ali za editor znam da ima 100% samo treba naci...

@Darkoc78 Veruj mi nije jednostavnije jer ako budem kupio drugu plocu kupicu neki I7 ili idem na sandy Brige... GLupo je menjati celu plocu samo zbog Opcije u biosu zato sam i hteo da pokusam ovako,jer pitanje je da i ta druga ploca koju budem kupio ima ova podesavanja...

@Codeus Pitanje za tebe: Da li mogu pomocu tog programa iz dos-a da dodam opciju za napon i frekfenciju za north Birge? Ako moze voljan sam da pokusam ako nemas drugi predlog? :)

Pre nekog vremena sam naleteo na neki program koji radi iz win-a na kome mogu da se otkriju zakljucane opcije i edituje bios.Program ti prikaze ceo tvoj postojaci bios kao meni... Jedini problem sto sam formatirao C part. i instalirao novi win i tada je to otislo u zaborav...
Ako je neko slucajno zna za ovaj program neka mi napise ime zamolio bi ljubazno...:)
Snoopy- - - 29.12.2010. 22:12 #277808

broj poruka: 6083
Kao sto napisao, pokidaces mozak da to uradis. I treba extreman nivo znanja za to. Krenes od toga da li znas u dosu da kopiras fajlova iz jednog foldera u drugi, pa onda vidi da li bi to mogao :)

LG 42LD420, Athlon II x4 630, Asus M4A87TD/USB3, Kingston HyperX 2x2Gb DDR3 1600 cl9 Black Limited Edition, Gigabyte HD6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Apollo

darkoc78 re: 29.12.2010. 23:34 #277830

broj poruka: 467
Druze, nije vredno toga. Mozda nesto moze da se uradi sa cbrom-om ali je to vrlo diskutabilno. Sa nekim biosom moze ponesto da se otkljuca a sa nekim ne moze nista. Treba dosta vremena da prokljuvis sta se i kako radi sve da bi na kraju shvatio da ne moze puno stvari da se menja ili ne moze nista da se menja.
Druga stvar je sto obavezno moras da imas rezervni cip sa biosom jer sta god da editujes ti za svaku promenu moras da flesujes ceo bios ponovo sto je samo po sebi u nekim slucajevima rizicno a kamoli kada eventualno nesto pogresno `promenis`. Mrtav bios=mrtva ploca pa ti sad vidi...

ConemaX Re: re: 30.12.2010. 01:38 #277882

:: Druze, nije vredno toga. Mozda nesto moze da se uradi sa cbrom-om ali je to vrlo diskutabilno. Sa nekim biosom moze ponesto da se otkljuca a sa nekim ne moze nista. Treba dosta vremena da prokljuvis sta se i kako radi sve da bi na kraju shvatio da ne moze puno stvari da se menja ili ne moze nista da se menja
:: Druga stvar je sto obavezno moras da imas rezervni cip sa biosom jer sta god da editujes ti za svaku promenu moras da flesujes ceo bios ponovo sto je samo po sebi u nekim slucajevima rizicno a kamoli kada eventualno nesto pogresno `promenis`. Mrtav bios=mrtva ploca pa ti sad vidi..

Upravu si skroz,ne samo ti nego i drugi.Ovo nije vredno cackanja i truda.Evo do sada sam trazio neke editore i citao po forumima ,nasao sam nekoliko i mogu ti reci da je ovo sve nesigurno.Meni nece da otvori ni pola mojih funkcija i BIOS-u a kamoli da dodam nove.Najmanje sto mi treba je da ubijem plocu koja me ovako lepo sluzi da kucnem u drvo...tako da nista ne pipam ostace ovako i sledece godine boze zdavlja neki SandyBrige ili neki I7...Sve najbolje tebi i drugima u novoj godini i puno zdravlja prvo pa uspeha i srece zelim. Svako dobro i HVALA :)
Snoopy- Re: Re: re: 30.12.2010. 01:50 #277887

broj poruka: 6083
Da si ziv i zdrav i sve najbolje

LG 42LD420, Athlon II x4 630, Asus M4A87TD/USB3, Kingston HyperX 2x2Gb DDR3 1600 cl9 Black Limited Edition, Gigabyte HD6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Apollo

:: Upravu si skroz,ne samo ti nego i drugi.Ovo nije vredno cackanja i truda.Evo do sada sam trazio neke editore i citao po forumima ,nasao sam nekoliko i mogu ti reci da je ovo sve nesigurno.Meni nece da otvori ni pola mojih funkcija i BIOS-u a kamoli da dodam nove.Najmanje sto mi treba je da ubijem plocu koja me ovako lepo sluzi da kucnem u drvo...tako da nista ne pipam ostace ovako i sledece godine boze zdavlja neki SandyBrige ili neki I7...Sve najbolje tebi i drugima u novoj godini i puno zdravlja prvo pa uspeha i srece zelim. Svako dobro i HVALA :)
codeus .... 30.12.2010. 08:56 #277912

broj poruka: 4054

award editor pod win-om - http://awdbedit.sourceforge.net/
nesto malo oko bios-a - http://www.codebreakers-journal.com/downloads/cbj/2005/CBJ_2_2_2005_Salihun_Award_BIOS.pdf

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs