Ako u biosu namestim da napon procesora bude 1.42 i podignem windows u u CPU Z mi napon varira od 1.42 do cak 1.49. I HWMonitor pokazuje isto. Sada razmisljam kada bih jos povecao napon na 1.44 onda bi variranje sigurno islo preko 1.5V Imam Phenom II 955 C3 i MSI 770-G45. Koliko sam upucen ovo variranje se zove Vdrop i ima veze sa naponskom sekciji na ploci. E sad da li je to variranje oppasno i da li kada se ograncici u biosu na 1.44 da li je to stvarno tako ili procesor dobija veci napon kao sto pise u CPU - Z?
Pa koliki je max napon za moj procesor? Malo sam gledao po netu i malo experimentisao kod mene ali max sto sam stvaljao je 1.42 i onda mi napon dolazi do 1.49 e sad da li je to realno ili ne, ne znam. Sa 1.42 je stabilan na 3.9ghz ali na 4ghz nije pa racunam da mu treba bar jedno 1.45 ali ako to podesim u biosu ima da mi skace napon preko 1.5 u CPU Z.
:: Nemoj preko 1.5V, što manje to bolje :: :: Less is more! :: :: i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x2GB 2GHz Kingston - 5850 Toxic - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `8 :: ::
E vidiš, to je komplikovano, možda čak i filozofsko pitanje a najviše zavisi od toga da li čašu vidiš kao polupraznu ili polupunu.
Ako je vidiš kao polupraznu gledaj da ne pređe u radu, ako je vidiš kao polupunu gledaj prema onom što namestiš u biosu.
Da bi ieliminisao potencijalno loše očitavanje iz windowsa možeš da vidiš koliko napon ispada u biosu pod hardware monitor, naravno ne možeš da vidiš u realnom vremenu dok menjaš već tek posle restarta kad legne na rudu.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.