Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
Uzemljenje
STRANA 1 OD 1
Boko333 Uzemljenje 21.11.2010. 16:04 T31122

status: user
broj poruka: 106

Kada dodirnem sraf na napajanju ili USB ulaz i zid ili pod zajedno osecam peckanje,samo kuciste i zid kada dodirnem ne osecam nista,sad pitanje je da li ne valja uzemljenje i ako ne valja do cega je preoblem uticnica,kuciste,napajanje itd?!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
raic re 21.11.2010. 16:25 #264751

broj poruka: 9006
Napajanje je uzemljeno odma na priključku kabla, znači otvoriš i proveriš tu prvo da li je sve ok, onda proveriš kabl. Ako je i on u redu problem ti je u zidu (što je i najverovatnija varijanta).

Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous.
Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x2GB Kingston - 8600GT - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `89

Pisko Uzemljenje 21.11.2010. 16:28 #264754

broj poruka: 6650
Problem je negde na putu od zemlje do tvoje utičnice - ili spoja uopšte nema ili je u prekidu, ili, nemaš uzemljenje već je stvar `nulovana`, pa dobijaš neki parazitni napon. Moguće je da je sonda uzemljenja korodirala ili postavljena u neprovodno zemljište, što je opet, problem električne veze zemlje sa tvojom utičnicom. Pod utičnicom smatram ono mesto gde ide crni kabal do napajanja, dakle, i produžne kablove. Promeni produžni ako ga koristiš, promeni utičnicu u stanu koju koristiš...
Samo napajanje bi mogao da isprobaš, da slučajno negde ne probija, tako što ga izvadiš iz kućišta i probaš - ne sme ništa da se oseti - pa ni izmeri voltmetrom....

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

codeus ... 21.11.2010. 19:23 #264790

broj poruka: 4054

prvo .. kad imate problem sa strujom koja je veca od 12V .. obratite se elektricaru .. netrazite na forumima `gde da gurnete prst` ..

ima mnogo varijabli kod pitanja zasto me pecka kad chesem muda i drzim noge na kompu ..

niti si naveo da li je u pitanju kuca , zgrada, starost instalacije .. problem je nov ili star .. da li te pecka voda na slavini .. dali imas mozda kineski produzni sa 2 zice .. dali se to desava i kad spojis komp u drugoj sobi .. imas fid .. nemas fid .. mozda probija grejac na bojlerima ..

ja uvodim el.istalacije .. kao dopunski posao .. i znam na koja sve sranja i probleme mozes naici kad treba da provalis razlog loseg uzemljenja .. gremlini ..

na kraju .. dovuci produzni iz druge sobe i probaj tada dali ti peckaju muda .. da vidis dali je problem lokalan (u tvojoj sobi) ili je globalan na nivou kuce .. e onda zovi elektricara da ti to popravi ..
xenox auuu... 21.11.2010. 20:46 #264804

broj poruka: 1404
codeus - izgleda da je tebe zestoko opalilo...
codeus .. 21.11.2010. 22:03 #264815

broj poruka: 4054

au ... samo jednom ..kad sam imao 4g .. i kad sam uspeo nekakvim srafcigerom da otvorim stabilizator za tv .. pa sam gurnuo srafciger zajedno sa rukom u tu kutiju ... bem ti teslu leteo sam preko cele sobe i pao u predsoblje ..

problem je sto ljudi koji se razumeju u struju .. znaju veoma dobro koliko je opasna .. msl 50-70mA (hiljaditi deo ampera) je dovoljan da ti zaustavi srce .. a u kuci imas 16000mA minimum

drugi problem je sto neznas koliko poznaje struju neko kome treba da das savet sta da radi .. ladno mozes da ga ubijes .. zato sam protiv bilo kakvih saveta oko problematike 220V ..

uz tako postavljeno pitanje sta mu je problem .. bez ikakvih dodatnih informacija itd .. jasno je da se decko razume u struju koliko i u `ono sto krvari svaki mesec`
dautovic ... 21.11.2010. 23:57 #264867

broj poruka: 2855

Uzemljenje nema veze sa kompom...

Proveri sine da li imas uzemljenje u uticnici?

Ako ne znas kako...

uzmi grlo od sijalice uvrni sijalicu i povezi na grlo dvozilni kabl jedno 30 cm.
Te dve zice na krajevima izoluj i jednu gurni u rupu u stekeru a drugu nasloni na uzemljenje uticnice - kao onaj mali metalni jezicak - ima ih dva komada
Ako svetli imas uzemljenje...

E sad samouki elektricari uzemljenje vezuju na vodovodne cevi u kupatilu...

Al sad kad razmislim nemoj nista od ovoga da radis, zovi nekog ko zna...

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Daute, crveni karton! 22.11.2010. 20:45 #265057

broj poruka: 6650
Da li si normalan? OVAKO NEŠTO DA SAVETUJEŠ?
Dečak, nemoj ništa od ovoga da radiš, osim da probaš drugi produžni i drugi utičnicu - iz drugih prostorija pošto je problem možda lokalni u stanu, a možda je u celoj zgradi-kući.... u svakom slučaju, ako nije baš lokalni problem sa neispravnim produžnim, ti ništa ne možeš da rešiš sam bez električara.

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

Boko333 re 22.11.2010. 21:47 #265071

broj poruka: 106
Hvala na odgovorima,isproban je drugi produzni,druga uticnica i isto se desava,kuca je stara pa je verovatno na nivou cele kuce tako!
Nisam ja od juce pa da ceprkam po instalacijama,znam osnove ali nisam lud da to radim sam,imam prijatelja elektricara pa cu njega da pozovem!
Pozz

dautovic Re: Daute, crveni karton! 22.11.2010. 21:52 #265073

broj poruka: 2855
To se zovu probne sijalice...sa njima npr proveravas uzemljenje, da li je nesto pod naponom i da li trofazni sistem ima sve tri faze...

Ali slazem da nisam trebao da predlazem jer ako se ne razume ne treba to da radi.

:: Da li si normalan? OVAKO NEŠTO DA SAVETUJEŠ
:: Dečak, nemoj ništa od ovoga da radiš, osim da probaš drugi produžni i drugi utičnicu - iz drugih prostorija pošto je problem možda lokalni u stanu, a možda je u celoj zgradi-kući.... u svakom slučaju, ako nije baš lokalni problem sa neispravnim produžnim, ti ništa ne možeš da rešiš sam bez električara
::
:: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs