Dobio sam od druga hdd sata1 80gb, sa sprzenom elektronikom, nesto je krivo spojeno, i bilo je vatre, sto se vidi i na elektronici. S vremena na vrijeme, ja pregledam limundo i njegove derivate u potrazi za adekvatnom elektronikom Ranije sam dobijao da gledam elektroniku identicne oznake. Kod mene to je maxtor diamondmax 10. Sada po prvi put sam nasao, doduse ispravan disk, identicne oznake ali vece memorije, tj. ovaj je 200 gb.
Do sada sam ja vidio dosta maxtora diamondmax 9 ali najcesce ata sto mi pretpostavljam ne odgovara, tj. ne bi radilo
Mene interesuju vasa uputstva. Da li da gledam samo oznako diska, tj. diamondmax 10 bez obzira na velicinu diska u gb ili moze ista velicina ali druga oznaka diska tipa diamondmax9.
U odnosu na slike sa aukcije gdje u kom djelu diska traba da trazim taj firmaware.
I sta je sada kljucno. Oznaka, diamond 8,9,10, velicina diska ili samo taj firmware ili neka kombinacija ove 3 stvari.Mislim necu postici neki rezultat osposobljavanjem diska ali ipak hocu da pokusam, a ne bi vise puta da bacam novac na slijepe kupovine.
Na osnovu moga skromnog iskustva kada se radi o popravci...
18.11.2010. 23:56
status: user broj poruka: 10999
HDD-ova, vise smisla ima u oslanjanju na oznaku modela (znaci SATA1 Diamond10) nego se uzdati u isti kapacitet. Zasto? Zato sto proizvodjaci cesto izbacuju slicne modele, koji se razlikuju samo po kapacitetu (isti motor, ista `glava` za citanje/pisanje itd.). I obratno - isti kapacitet na razlicitim modelima moze da podrazumeva bitno razlicita elektricko-elektronska resenja. Postavlja se, medjutim, pitanje: koliko ima smisla izdvajati za kupovinu macke u dzaku da bi se `krpila` druga, slicna macka u slicnom dzaku. To jest, ako je onaj HDD od 200GB zaista ispravan, ta kupovina bila bi zasigurno isplativija od kupovine slicnog uredjaja koji je, navodno, poluispravan s tim da mu je ispravna `elektronika`... Druga je stvar ako ti zelis malo da eksperimentises, da se bavis `prakticnom elektronikom`, da ucis zanat...
Ma kakav zanat. Mada svako znanje nije na odmet, narocito od kako sam naucio da odravam cistim svoj racunar, da reinstaliram win, ili da potpuno zaboravim brigu o istom, instalacijom linuxa. Htjeo bi malo da se igram da za 500 din dobijem ili pokusam da dobijem 80 gb storage koje bi bio u ormaru i samo se po potrebi kacio.
dal mogu da naskodim podatcima ako sam budem menjao elektroniku. radi se o tome da nisam sasvim siguran sta nije u redu sa hardom, a imam na njemu skakljivih podataka i iskreno malo mi je frka da ga dam u servis nekome.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.